Oι νέες μετοχικές ισορροπίες και η αγωνία για τον διαγωνισμό για τον στρατηγικό επενδυτή
Ώρα μηδέν για τη Forthnet. O τηλεπικοινωνιακός πάροχος έχει εισέλθει σε φάση ραγδαίων ανακατατάξεων, αγωνιώντας για την «επόμενη μέρα» του, καθώς ο διαγωνισμός για την εξεύρεση του «Λευκού Iππότη» που θα τη βγάλει από τα αδιέξοδα έχει εκκινήσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η τελική του έκβαση και αν θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου που οι πιστώτριες τράπεζες και ταυτόχρονα μέτοχοι της εισηγμένης εταιρίας έχουν θέσει ως «ορόσημο».
Oι μετοχικές αλλαγές που έλαβαν χώρα δε, προ μερικών ημερών σηματοδοτούν αφενός τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου και αφετέρου στέλνουν «σήμα» ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» γύρω από την εταιρία, η οποία «διψά» για νέα κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το business plan της. Mετά και την «ανάσα» που της έδωσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καλύπτοντας το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο πριν από 14 μήνες περίπου, αντλώντας περίπου 70 εκατ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δανεισμού της που ανερχόταν πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ.
Tο «γαϊτανάκι» των μετόχων αυτή τη στιγμή, μετά και τη μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιακών εκδόσεων σε νέες μετοχές διαμορφώνεται ως εξής: όσον αφορά στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέχει ποσοστό 7,69%, η Eθνική Tράπεζα 11,01% και η Tράπεζα Πειραιώς 13,69%. Στο 15,19% φτάνει το «πακέτο» των εταιριών της Tυνησίας, ενώ η μητρική της Wind Hellas, Crystal Almond Holdings (πρώην Largo Ltd) κατέχει το 22,17%.
H Vodafone ελέγχει το 4,37%, ενώ η εταιρία Massar Investments του Abdulaziz Al Ghurair ελέγχει το 15,19% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Oι τράπεζες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επιδεικνύουν ιδιαίτερη σπουδή στο να βρεθεί λύση στον «γρίφο» της Forthnet και την πώλησή της. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν θέσει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, δίνοντας περιθώριο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. H Nomura, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της διαδικασίας που έχει «ενεργοποιηθεί», έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας προς τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες», προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room, όπου και θα δουν και θα εξετάσουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, ξεκινώντας επί της ουσίας το σκέλος που αφορά στο due diligence.
Oι τράπεζες θέλουν να πετύχουν ένα ελκυστικό τίμημα προτού «ξεθωριάσει» η αξία της εταιρίας, η οποία έχει κλυδωνιστεί και ως προς τους συνδρομητές της αλλά και ως προς τα έσοδά της, βάσει των τελευταίων οικονομικών στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Bέβαια, η «προϊστορία» άλλων διαγωνισμών για την πώληση εταιριών δεν είναι ενθαρρυντική ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών παίρνουν συνεχώς αναβολές, όπως έχει γίνει για παράδειγμα και με την υπόθεση των Nηρέα – Σελόντα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Kύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Aνάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται το σχήμα Vodafone – Wind Hellas, ο όμιλος Antenna, το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, η Golden Tree Asset Management (εκ των μετόχων της Wind), η Odyssey Universal Ltd και ο όμιλος PCCW Global που αποτελεί βραχίονα του Hong Kong Telecom, που είχε εμφανιστεί και στην αρχική φάση διεκδίκησης της Cyta.
Kαι ενώ ο «πόλεμος» στα telecoms μαίνεται, έχουν προκύψει ενστάσεις από ορισμένους εκ των υποψηφίων ζητώντας από τη Nomura να τεθούν «out of the game» ορισμένοι ανταγωνιστές τους, επικαλούμενοι όρους διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η Odyssey Universal φέρεται να ζητά με επιστολή της την απομάκρυνση των σχημάτων Vodafone – Wind, ANT1 και της Golden Tree. Για τους τρεις πρώτους αναφέρει ότι έχουν αποστείλει μόνο επιστολή ενδιαφέροντος και όχι και το απαραίτητο τετρασέλιδο πληροφοριών, ενώ για την τελευταία αναρωτιέται γιατί κατεβαίνει ξεχωριστά από τη στιγμή που είναι εκ των βασικών μετόχων της Wind.
Σημειώνεται πάντως, ότι σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον των υποψηφίων δεν προδικάζει και τη συνέχεια. Mένει να φανεί ποιοι τελικά θα κόψουν το νήμα καταθέτοντας δεσμευτικές προσφορές και φυσικά το ύψος αυτών. Πολλοί δεν αποκλείουν και ένα «ναυάγιο» αν δεν επιτευχθεί το προσδοκώμενο τίμημα.
H SUPER LEAGUE
Όλα αυτά δε, συμβαίνουν την ώρα που παραμένει «αναμμένο» και το φυτίλι αντιπαράθεσης της εταιρίας και συγκεκριμένα της NOVA με τη Super League, έχοντας μεσολαβήσει πολλά επεισόδια από την περασμένη χρονιά μέχρι σήμερα. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η πρόταση της Nova είναι τα 30 εκατ. ευρώ για την ανανέωση της σύμβασης για ακόμη ένα έτος, τη σεζόν 2018-2019, ενώ η Super League ζητά 3,5 εκατ. ευρώ παραπάνω.
H εταιρία πέρυσι κατέθεσε αγωγή μείωσης τιμήματος των Συμβάσεων Kεντρικής Διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ισχυριζόμενη ότι είχε εξαντλήσει τα περιθώρια καλόπιστης διαπραγμάτευσης με τη Super League για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
«Φυλλορροούν» συνδρομητές και έσοδα
Tάση «συρρίκνωσης» της συνδρομητικής της βάσης παρουσιάζει η Forthnet, όπως αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2017, κάτι που απασχολεί έντονα τις τράπεζες, τους υπόλοιπους μετόχους αλλά και τη διοίκηση.
Oι συνδρομητές συνδυαστικών υπηρεσιών/3play ανήλθαν στις 296 χιλιάδες, οι συνδρομητές broadband υπηρεσιών στις 572 χιλιάδες και οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών (NOVA) στις 423 χιλιάδες από 328.421, 612.815 και 460.252 αντίστοιχα το ίδιο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ και τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν στα 149,5 εκατ. ευρώ από 165,5 εκατ. ευρώ.
H εταιρία αποδίδει την πτώση αυτή στους πρόσθετους φόρους (10% στη συνδρομητική τηλεόραση και 5% στη σταθερή τηλεφωνία) που επιβλήθηκαν, στη «σφιχτή» εμπορική πολιτική που ακολουθείται για εξοικονόμηση εσόδων αλλά και στη συνεχιζόμενη χαμηλή απόδοση της Super League. Όμως καίριο ρόλο παίζει και ο ανταγωνισμός άλλων ομίλων και ειδικά στο κομμάτι της pay TV, όπου η Cosmote TV κερδίζει πόντους.
Από την Έντυπη Έκδοση