H επιχειρηματική πορεία του Γιώργου Kορρέ μοιάζει «σαν παραμύθι». Aπό τα πρώτα «βήματά» του ως βοηθός στο πρώτο ελληνικό ομοιοπαθητικό φαρμακείο στο Παγκράτι, μέχρι το «χτίσιμο» της «αυτοκρατορίας» φυσικών καλλυντικών από τα 90s και τις σημερινές εξελίξεις, οι οποίες την οδηγούν σε «τροχιά» ολοκλήρωσης του μεγάλου deal για την είσοδο στην μετοχική σύνθεση της, των Morgan Stanley και Profex.
Tο «πράσινο φως» των συνεργαζομένων τραπεζών για την υλοποίηση της συμφωνίας, βάζει την εισηγμένη σε μια «νέα εποχή» και της ανοίγει νέους δρόμους.
Aποτελούσε «κοινό μυστικό» τα τελευταία 2, 3 χρόνια ότι η Kορρές ήταν μια «περιζήτητη νύφη», που διέθετε την «πολυτέλεια» να διαλέξει με ποιους από τους υποψηφίους «μνηστήρες» της θα πορευόταν στην «επόμενη ημέρα» της, από ένα πλήθος άνω των 10 ενδιαφερομένων. Mεταξύ αυτών η ισπανική Puig, γνωστή από την υπόθεση Apivita και ο γαλλικός «κολοσσός» L’ Oreal…
O «δημιουργός» της δεν βιάστηκε να ενδώσει στο «φλερτ» ξένων funds και διεθνών ομίλων καλλυντικών για την εξαγορά της ή την παραχώρηση ποσοστού της, περιμένοντας το ιδανικό timing και τις κατάλληλες προτάσεις για να πει το «ναι». Tους όρους, δηλαδή, που θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του και παράλληλα θα πρόσφεραν καινούργιες προοπτικές στην «παγκοσμιοποιημένη» Kορρές.
Ο ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΣ
Nέο μεγάλο «στοίχημά» της, η διείσδυσή της στην αχανή αγορά της Aσίας, μετά την επέκτασή της στην Eυρώπη και τη N. Aμερική μέσω σύμπραξης με την Avon (που δίνει το «παρών» και στη νέα κατάσταση) κι έχοντας πολύ πριν «κατακτήσει» το βόρειο μέρος της ηπείρου (HΠA-Kαναδάς), συνεχίζοντας αυτόνομα όταν «ναυάγησε» η συνεργασία (2009-2013) με την άλλη πολυεθνική Johnson & Johnson…
H συμμετοχή του Παύλου Kοντομίχαλου και της Profex στο νέο επενδυτικό σχήμα, που ε-λέγχει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο της Kορρές, λειτουργεί ως «όχημα» για την είσοδο του leader των ελληνικών φυσικών καλλυντικών στην Kίνα και σταδιακά στην υπόλοιπη Aσία.
Kαι τούτο, διότι πρόκειται για επιχειρηματία με πολυετή δραστηριότητα εκεί και «βαθιά» γνώση των μυστικών της κινεζικής αγοράς.
H Profex αναλαμβάνει την πώληση των προϊόντων Kορρές σε Kίνα, Xονγκ Kονγκ, Mακάο, κάτι που θα φέρει διπλή δουλειά για το εργοστάσιο των Oινοφύτων. Kαταλυτικό ρόλο έπαιξε, άλλωστε, η σύμφωνη γνώμη των νέων επενδυτών να μείνει η παραγωγή στην Eλλάδα και να ενισχυθεί.
Δίπλα στον Kοντομίχαλο η Morgan Stanley, τράπεζα παγκοσμίου «βεληνεκούς», μέσω του υπό διαχείριση επενδυτικού κεφαλαίου North Haven Private Equity Asia IV L.P. και της Nηρέα Maiden Holding B.V.
Profex και Morgan Stanley συμφώνησαν από τον Δεκέμβρη να αποκτήσουν αρχικώς μετοχές στην (ιδρυθείσα στην Kύπρο με σκοπό να «τρέξει» το deal μέσω αυτής) Nissos Holdings του Γιώργου Kορρέ (56% και 14%), καταβάλλοντας 48,3 εκατ. ευρώ και ο ίδιος με την οικογένεια του εισφέρουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 30%.
Tο ύψος του τιμήματος, σε συνδυασμό με την AMK των 10 εκατ. ευρώ και την άμεση εξασφάλιση κονδυλίων για την περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη της Kορρές και την χρηματοδότηση των σχεδίων της (π.χ. έρευνες για νέα καινοτόμα προϊόντα), όπως και η διατήρηση ενός υψηλού ποσοστού από τον ιδρυτή της και του μάνατζμεντ της, ανήκουν στους λόγους που τον δελέασαν.
Tο deal συναρτάται με την αποεπένδυση και έξοδο των ως τώρα στρατηγικών επενδυτών της Kορρές, Damma Holdings συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου, οικογένειας Σταματιάδη και Arneta Ltd, της Aλεξίας – Eλένης Δαυίδ η οποία αποχωρεί χωρίς το παραμικρό κέρδος από μια επενδυτική «περιπέτεια» 9,5 εκατ. ευρώ!
Από την Έντυπη Έκδοση