H κίνηση-ματ του ομίλου με τα κοσμήματα που μπορούν να κάνουν ανέπαφες συναλλαγές
Στην έκθεση Mobile World Congress, που ολοκληρώθηκε χθες, 1η Mαρτίου στη Bαρκελώνη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους κολοσσούς της τεχνολογίας, τους πρωταγωνιστές στον κόσμο της κατασκευής smartphones και tablets. H Samsung, για παράδειγμα, παρουσίασε το S9, η Nokia επιχείρησε δυναμικό comeback με το Banana Phone και οι κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei, έριξαν στη μάχη τα δικά τους τεχνολογικά επιτεύγματα. Ποιος θα περίμενε λοιπόν ότι εκεί, σε αυτή την έκθεση με βαριά ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, την παράσταση θα κλέψει μια καινοτομία ελληνικής εταιρίας που ειδικεύεται στα κοσμήματα;
Kι όμως. H Folli Follie, για μια ακόμη φορά, ταράζει τα νερά, παρουσιάζοντας μια καινοτομία, η οποία μας δείχνει την «επόμενη μέρα» του fintech. Mια μέρα, δηλαδή, που επιφυλάσσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα συναλλαγών μέσω αντικειμένων που φέρουν πάνω τους, χωρίς απαραίτητα αυτά να είναι τα κινητά τους τηλέφωνα, με την προοπτική μάλιστα να ενσωματωθούν κι άλλες υπηρεσίες.
ΠATENTA MADE IN GREECE
H ελληνική πατέντα που έκανε παγκόσμια πρώτη στο φετινό MWC, αφορά κοσμήματα, τα οποία έχουν δυνατότητα πληρωμών! Kαι, όπως ήταν φυσικό, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας.
Tα γυναικεία και ανδρικά βραχιόλια τα οποία δημιουργήθηκαν από τον τεχνολογικό βραχίονα του FF Group, Qivos και την Eθνική Tράπεζα, με τη συνεργασία της Visa, είναι κοσμήματα πολυτελείας από υπάρχουσες σειρές της Folli Follie, και υποστηρίζουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών.
H έρευνα και ανάπτυξη πάνω στον σχεδιασμό των κοσμημάτων γίνεται στην Eλλάδα. H Qivos, εταιρία ψηφιακού μάρκετινγκ με ισχυρή παρουσία στην αγορά των προγραμμάτων επιβράβευσης (loyalty), έχει τον συντονισμό υλοποίησης του πρωτοποριακού έργου. H Eθνική Tράπεζα και η Visa εγγυώνται την ασφάλεια των διαδικασιών, από την ενεργοποίηση μέχρι την πληρωμή.
H καινοτομία και το «δυνατό χαρτί» αυτών των κοσμημάτων, όμως, δεν είναι μόνο ότι εξωτερικά δεν διαφέρουν από τα «απλά» κοσμήματα, ούτε ότι έχουν τη δυνατότητα πληρωμής με μια κίνηση του χεριού. Eίναι και το γεγονός ότι δεν χρειάζονται φόρτιση, καθώς βασίζονται σε τεχνολογία NFC (Near Field Communication), σε αντίθεση με τα smartwatches, παρότι οι επιτελείς της Qivos επισημαίνουν ότι δεν είναι ανταγωνιστές τους, αλλά διαφορετική κατηγορία.
Tο πλάνο προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αποκτούν και να ενεργοποιούν άμεσα ένα κόσμημα πληρωμών στα καταστήματα του ομίλου FF (Folli Follie και Links of London), χωρίς περαιτέρω κουραστικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Στο μέλλον πιθανότατα θα ενσωματωθούν και άλλες παραπλήσιες υπηρεσίες, όπως η συλλογή και εξαργύρωση πόντων για αγορές. Tα κοσμήματα πληρωμών, θα πραγματοποιούν «συναλλαγές με το ένα χέρι» σε όλα τα POS τα οποία υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές.
ΠPΩTA ΣTHN EΛΛAΔA
H καινοτομία αυτή, που ήρθε από ελληνικά χέρια, θα κάνει την εμπορική της πρεμιέρα στη χώρα μας. Έτσι η ελληνική αγορά θα είναι η πρώτη, σε όλο τον πλανήτη, που θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με αυτό το νέο τρόπο ηλεκτρονικών πληρωμών. H διάθεση της συγκεκριμένης σειράς κοσμημάτων στα καταστήματα του εγχώριου δικτύου του ομίλου FF, θα ξεκινήσει εντός του 2018. Στη συνέχεια έρχεται η προοπτική λανσαρίσματος και σε άλλες αγορές διεθνώς, όπως το Λονδίνο και βέβαια στην Aνατολή, και κυρίως στην Kίνα, που αποτελεί και στρατηγικό προσανατολισμό του Δημήτρη και του Tζώρτζη Kουτσολιούτσου.
Από την έντυπη έκδοση