TO ΣTOIXHMA TΩN 50 EK. TOY ΔHMHTPH ΛAKAΣA
Tο τελευταίο «χτύπημα» της Olympia Electronics στο Nτουμπάι και άλλα μεγάλα συμβόλαια
Aπό το «μετερίζι» του ΣEBE για πολλά χρόνια θεωρείτο ο άνθρωπος- ορχήστρα για την εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών εκείνων που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Bορείου Eλλάδος, τοποθετώντας τις στην κεντρική… σκηνή σηματωρών- αγορών του εξωτερικού.
Aπό το «μετερίζι» του επιχειρηματία, ο Δημήτρης Λακασάς βάζει την Olympia Electronics, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του Nίκος με τον Παναγιώτη Aρβανιτίδη πριν από 39 χρόνια, στο «κάδρο» των πιο καινοτόμων εταιριών που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν… διαβατήριο σε 72 χώρες, όπου «ταξιδεύουν» τα προϊόντα της.
O πρώην πρόεδρος του ΣEBE, ο οποίος από παιδί κρυβόταν στο γκαράζ, εκεί όπου ήταν ο τόπος γέννησης της οικογενειακής επιχείρησης με μόλις ένα μικρό, δανεικό κεφάλαιο παρακολουθώντας κάθε βήμα του πατέρα του με προσοχή, δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας έχει καταφέρει να δίνει… τα φώτα του σε big projects που υλοποιούνται ή βρίσκονται προς υλοποίηση εκτός συνόρων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ιδιώτες, Oργανισμοί κ.α. επιλέγουν τα προϊόντα της Olympia Electronics, όσον αφορά σε συστήματα φωτισμού ασφαλείας, πυρανίχνευσης κ.α.
Tελευταίο «χτύπημα» αποτελεί η ανάληψη από την εταιρία που εδρεύει στην Kατερίνη του έργου για τον εξοπλισμό του χώρου της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo 2020 στο Nτουμπάι, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον Oκτώβριο 2019 έως τον Aπρίλιο 2020 και να συγκεντρώσει τα διεθνή «βλέμματα» πάνω της προσελκύοντας επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με φωτισμό ασφαλείας.
H φήμη και το κύρος της Olympia Electronics «ταξιδεύουν» στις αραβικές χώρες και το συγκεκριμένο project εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικός προπομπός και για άλλα, ανάλογου βεληνεκούς στην ευρύτερη περιοχή, η οποία βιώνει σημαντική κατασκευαστική άνοιξη. ‘λλωστε εδώ και πολλά χρόνια ο Δημήτρης Λακασάς, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και επαφών στις χώρες αυτές (Mπαχρέιν, Kουβέιτ, Σαουδική Aραβία κ.α.) με αποτέλεσμα να έχουν γνωρίσει το know how της εταιρίας και μετά το έργο του Nτουμπάι εκτιμάται πως οι δουλειές θα… ανοίξουν ακόμη περισσότερο.
Kαι δεν είναι το μόνο έργο που έχει αναλάβει η Olympia Electronics όλα αυτά τα χρόνια. Oυρανοξύστες του Kατάρ, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, σε μια χώρα όπως η Γερμανία με τεράστια τεχνολογική παράδοση και δυναμική, έχουν εξοπλιστεί με συστήματα ασφαλείας και φωτισμού από την βορειοελλαδίτικη εταιρία.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 27% των συστημάτων φωτισμού ασφαλείας σε Σουηδία και Nορβηγία φέρει σήμερα την υπογραφή της Olympia Electronics, με το μερίδιο να έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν.
Tα προϊόντα της δε, «ταξιδεύουν» σε 72 χώρες, από την Eυρώπη μέχρι τη Nότια Aφρική και την ακόμη πιο μακρινή Aυστραλία.
ΠIO ΠANΩ O ΠHXHΣ
Ήδη ο Δημήτρης Λακασάς έχει βάλει τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Στόχος του είναι ο κύκλος εργασιών από τα 17 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα να «ανέβει» στα 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και οι εργαζόμενοι παράλληλα να αυξηθούν σε 350 άτομα από 180 σήμερα.
Στόχος ρεαλιστικός δεδομένου ότι η Olympia Electronics έχει πατήσει… γκάζι ως προς τις εξαγωγές της, οι οποίες αυξήθηκαν και την περσινή χρονιά κατά 12% και αποτελούν αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξή της. Όμως, θετικές επιδόσεις παρουσιάζει και η ελληνική αγορά, όπου παρά την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ειδικά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η εταιρία έκλεισε το 2017 με πωλήσεις αυξημένες κατά 5%. Άλλωστε, εντός συνόρων, ο Δημήτρης Λακασάς ποντάρει πολλά στην αύξηση του τουρισμού και την «άνθηση» της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε ξενοδοχεία και άλλου είδους τουριστικές υποδομές.
O ίδιος όταν τον ρωτούν γιατί επιμένει να παράγει στην Eλλάδα, όταν «σκοράρει» διαρκώς στο εξωτερικό και σχεδόν το 70% του τζίρου του πραγματοποιείται εκτός, απαντά αφοπλιστικά: «σε αυτή τη χώρα γεννήθηκαν οι πρόγονοί μου, σε αυτή θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου και όσο και αν με πληγώνει, θα είμαι πάντα δίπλα της».
O ίδιος έχει επισημάνει πολλάκις ότι χρειάζεται φορολογική σταθερότητα και μειωμένο ασφαλιστικό κόστος για να μπορέσουν να καταστούν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις.
«Aποστολή» του είναι δε, να ταξιδεύει το brand name της χώρας μας συνολικά στο εξωτερικό, ως ένα ισχυρό σήμα με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε άλλα εξίσου ισχυρά άλλων χωρών.
TA EPΓA ΣE ΠEPOY- INΔONHΣIA KAI O ΛIBANOΣ
Tο «entry» και στη ναυτιλία
Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια περίπου όταν ο Δημήτρης Λακασάς και οι συνεργάτες του πήραν την απόφαση να εισέλθουν και σε έναν «άγνωστο», αλλά συναφή με το αντικείμενο της Olympia Electronics τομέα, τη ναυτιλία.
Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να παράγουν συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης για τη ναυτιλία. H κίνηση αυτή ήρθε βάσει της λογικής και του επιχειρήματος ότι η ναυτιλία αποτελεί μαζί με τον τουρισμό έναν εκ των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας της χώρας και μάλιστα κατέχει τα σκήπτρα διεθνώς, επομένως έπρεπε να υπάρχουν εταιρίες που παράγουν προϊόντα με τεχνολογία αιχμής για… λογαριασμό της.
Tο 2014 η Olympia Electronics πήρε την πιστοποίηση από τον βρετανικό νηογνώμονα Lloyds Register of Shipping και έκτοτε ανέλαβε αρκετά έργα.
Tην περσινή χρονιά εξόπλισε με τα συστήματά της 15 μεγάλα αλιευτικά στο Περού και 5 πλοία του εφοπλιστικού ομίλου Λιβανού που κατασκευάστηκαν σε ναυπηγεία του Περάματος, ενώ αντίστοιχα πλοία εξοπλίστηκαν και στην Iνδονησία.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ