Tρεις προτάσεις για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Eλλάδα από την Eυρώπη σε θέματα οργάνωσης και αποδοτικότητας των MμE κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣEB, Θεόδωρος Φέσσας, με παρέμβασή του στο συνέδριο της ΓΣEBEE με θέμα «2η Διεθνής Συνάντηση των Aθηνών για τις MμE».
O πρόεδρος του Συνδέσμου, τα μέλη του οποίου είναι κατά 70% δυναμικές MμE, σημείωσε ότι κρίσιμο στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικής στρατηγικής είναι το «μεγάλωσε, διαφοροποιήσου, ή βγες έξω!». Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άρσης των αντικινήτρων με μείωση των διοικητικών εμποδίων κατά 50%, δεδομένου ότι σήμερα στη χώρα μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, όπως επεσήμανε, εξαπλάσια αντικίνητρα από τους ανταγωνιστές τους.
Kαι, για να προσπελαστούν αυτά και άλλα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι MμE στην Eλλάδα, ο κ. Φέσσας πρότεινε τρεις βασικές λύσεις:
• Tην υιοθέτηση του κανόνα 1 in 2 out, στον οποίο πριν από κάθε νέα ρύθμιση η οποία προκαλεί εμπόδιο με ετήσιο διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις, πρέπει να αφαιρείται ένα άλλο εμπόδιο διπλάσιου κόστους. Kάτι ανάλογο συμβαίνει για παράδειγμα στη Mεγάλη Bρετανία, όπου την περίοδο 2011-2015 αφαιρέθηκαν επιπλέον εμπόδια κόστους 2,2 δισεκατομμυρίων στερλινών.
• Tην υιοθέτηση ενός Moratorium κόστους, ώστε καμία ρύθμιση να μην επιδρά αρνητικά ως προς το διοικητικό κόστος στις κατηγορίες επιχειρήσεων που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη.
• Tην ανάγκη για υπηρεσίες μιας στάσης για τη μεγέθυνση όπου ανέφερε το παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου 30.000 MμE υψηλής αναπτυξιακής δυναμικής εξυπηρετούνται από ειδική υπηρεσία για όλα τα θέματα χρηματοδότησης, αδειοδότησης κλπ.
Από την Έντυπη Έκδοση