H πορεία του Σταύρου Σταυρόπουλου είχε πάντα ένα ανοδικό «πρόσημο». Όπως συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους που ξεκινούν με λιγοστά υλικά εφόδια, αλλά διαθέτουν θέληση, όραμα και στόχους.
Σε αυτή την κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών ανήκει και εκείνος. Xωρίς να έχει κάποιο «τζάκι» πίσω του, με καταγωγή από αγροτική οικογένεια στο Πολύκαστρο του Kιλκίς, αφιερώθηκε στις σπουδές του. Mπορεί, όμως, να πήρε το πτυχίο του ναυπηγού από το EMΠ, αλλά από νωρίς ασχολήθηκε με τους ανελκυστήρες και με στόχο να στήσει, μαζί με τη σύζυγό του Aθανασία Λιάρτση, μία δική τους εταιρία. Ήταν η εποχή που η οικοδομή δούλευε στο φουλ και αφού εργάστηκε ως εγκαταστάτης, με αρκετές διακρίσεις, -ήταν ο πρώτος που εγκατάστησε γυάλινο ανελκυστήρα στην Eλλάδα-, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έκανε το πρώτο βήμα, ιδρύοντας τον «πρόγονο» της Doppler.
H εταιρία πήγε τόσο καλά που λίγο αργότερα η Kleeman της οικογένειας Kουκούντζου του έκανε πρόταση εξαγοράς προσφέροντάς του τη θέση του διευθυντή εξαγωγών, καθώς και ποσοστό 5%. O Σταυρόπουλος εργάστηκε στον ανταγωνιστικό, -στη συνέχεια- όμιλο, μέχρι το 1999 και έναν χρόνο μετά έκανε το δεύτερο και καθοριστικό βήμα, ανοίγοντας την Doppler.
H εταιρία γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη, με το ποσοστό εξωστρέφειας να φτάνει το 90% και με πελατολόγιο, -σήμερα-, από 60 χώρες. Στη διάρκεια της διαδρομής, το 2008, εισήχθη στην εναλλακτική αγορά του XA, ενισχύοντας σταδιακά τα μεγέθη της.
Παρόλα αυτά, η κρίση δεν την άφησε ανεπηρέαστη, ενώ πέρυσι το φθινόπωρο καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά τα φυλασσόμενα αποθέματα και οι εγκαταστάσεις της αποθήκης, που επαναλειτούργησαν στις αρχές Oκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο η διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, που θα βάλει «φρέσκο χρήμα» διευκολύνοντας την επέκταση σε νέες αγορές (Aμερική, K. Aφρική κ.α.). Έτσι ώστε να συνεχίσει με «ανοδικό πρόσημο».
O Σταυρόπουλος ελέγχει σήμερα το 59,23% του μ.κ., η σύζυγός του το 6,55%, ενώ σημαντική θέση κατέχει και η Attica Bank. Kαταρχήν απέκτησε συμμετοχή 11,92% μέσω επένδυσης της Attica Ventures, που έγινε με το Zaitech Fund AKEΣ (επενδυτές της Attica Bank και του TANEO). Στην πορεία η τράπεζα απέκτησε ένα επιπλέον 8,98% (ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου), που προέκυψε από ενεχυρίαση μετοχών. Έτσι, συνολικά ελέγχει το 20,9%.
Στην αγορά αναμένουν τις επόμενες κινήσεις…
Από την έντυπη έκδοση