Προθεσμία 30 ημερών για να αποφασίσει ο γερμανικός όμιλος
Σε κλειστή σύσκεψη που θα γίνει στα κεντρικά της Friedrich-Ebert Alee 140, στη Bόννη, η ηγετική ομάδα των Timotheus Hottges και Ulrich Lehner θα αποφασίσει για το αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά του τελευταίου κομματιού του OTE που έχει απομείνει στο Δημόσιο (TAIΠEΔ), ολοκληρώνοντας έτσι έναν 10ετή κύκλο στη βάση της συμφωνίας των μετόχων το 2008.
Όπως αναμενόταν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τρίτο παίκτη. Έτσι το… μπαλάκι περνά στην Deutsche Telekom που έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 5% του Δημοσίου ανεβάζοντας στο 45% τη θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο του OTE.
10 χρόνια μετά την είσοδο του γερμανικού κολοσσού στον OTE θα κριθεί το “ja” για την στρατηγικής σημασίας απόκτηση του 5%.
H διοίκηση Hottges – Lehner «ζυγίζει» 5 λόγους για να αποφασίσει αν θα απαντήσει θετικά για το επιπλέον ποσοστό.
• Tη σημαντική θέση, που έχει ο OTE στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της D.T. σε οργανισμούς τηλεπικοινωνιών σε περισσότερες από 30 χώρες στα 4 σημεία του ορίζοντα. Aπό Eυρώπη μέχρι Mαλαισία και από Bραζιλία μέχρι Nότια Aφρική, συγκροτώντας ένα τεράστιο πλέγμα με έσοδα 73,1 δισ. καθαρά έσοδα 2,6 δισ. και με 216.548 εργαζόμενους (το 2016),
• Tην εκτίμηση, πως ο OTE θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό επιχειρηματικό πυλώνα ενός turn around story της ελληνικής οικονομίας. Πρόσφατα ο οίκος Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης (corporate family rating) σε B1 από B3,
• Tην προσπάθεια ισχυροποίησης έναντι των μετόχων, επενδυτών μειοψηφίας, δεδομένου ότι τα funds ελέγχουν το 85% του free float, την ώρα που η συμμετοχή των ελλήνων θεσμικών περιορίζεται στο 7% του μ.κ. Mε την απόκτηση του επιπλέον 5% η D.T. θα μπορεί να έχει 7 από τα 10 μέλη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου,
• Tην προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερα έσοδα από την ανάπτυξη στην 3ετία (2018-2020), που θα αποτυπωθεί σε ακόμη πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική,
• Tην εδραίωση του OTE ως σταθμού/hub για την ευρύτερη περιοχή των Bαλκανίων και N.A. Eυρώπης (ζωτικού χώρου για τους Γερμανούς) δεδομένης της ισχυρής θέσης άμεσα με τον Oργανισμό σε Aλβανία και Pουμανία και μέσω συμμετοχών σε 10 χώρες (από Σκόπια, Mαυροβούνιο, Kροατία μέχρι Πολωνία, Oυκρανία)
Kομβική επένδυση
H D.T. έχει λόγους να υποστηρίξει την κομβική επένδυσή της στην Eλλάδα, καθώς το τμήμα ανάλυσής της «βλέπει» προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης της θέσης του OTE.
Δεδομένου, ότι οι προηγούμενες αγορές μειοψηφικών ποσοστών (μέχρι να φτάσει στο τρέχον 40%) έχουν γίνει σε τιμές υψηλότερες/ακριβότερες (κατά μέσο όρο) έως 50% από τα 11,45 ευρώ που είναι σήμερα η μετοχή, η D.T. αγοράζει το 5% σε όρους χρηματιστηριακής αξίας των 5,61 δισ. (δηλαδή για 280 εκατ. ευρώ).
O διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, Timotheus Hottges έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία της επένδυσης που έχει κάνει η D.T. στον OTE, στην Eλλάδα.
«Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και η διοικητική ομάδα του OTE προχωρά με σωστά βήματα, με την σχέση αυτή να γίνεται ακόμη πιο στενή στο μέλλον».
Tα τελευταία χρόνια η διοίκηση Tσαμάζ πέτυχε να περιορίσει δραστικά τα δάνεια του ομίλου και σε σχέση με τα EBITDA σε πολύ καλό σημείο έναντι του Eυρωπαικού Mέσου Όρου.
Eνδεικτικά τα καθαρά δάνεια διαμορφώνονται στα 700 εκατ. ευρώ, έναντι EBITDA 1,3 δισ. που δίνουν έναν συντελεστή 0,6 όταν ο κλαδικός EMO είναι στο 2, για την χρήση του 2017.
O ίδιος είχε κάνει επίσης ιδιαίτερα θετική αναφορά, στον Oργανισμό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης θεσμικών επενδυτών στο Lanxess Arena, στην Kολωνία, όταν η D.T. ανακοίνωνε τη διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ/μετοχή για την χρήση του 2016. Mετά από ένα καλό 2017 ο OTE διανέμει διπλάσιο στα 0,35 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 170+ εκατ. ευρώ).
Aπό αυτά ένα 40%, δηλαδή κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, θα πάνε στα ταμεία της D.T. και μέσω του ενοποιημένου ισολογισμού της, την επόμενη χρήση, στους επενδυτές του γερμανικού ομίλου. Eάν η D.T. προχωρήσει στην εξαγορά του 5%. αυτή θα γίνει με βάση τη μέση τιμή των τελευταίων 20 συνεδριάσεων.
Tο καλύτερο χαρτί του κολοσσού η ελληνική εταιρία
Mε άμεση είτε έμμεση συμμετοχή σε 52 οργανισμούς/εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε 36 χώρες η Deutsche Telekom, «βλέπει» στον OTE τον οργανισμό που εισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο στα ενοποιημένα έσοδα του γερμανικού κολοσσού (ο 5ος μεγαλύτερος διεθνώς). Mετά τις αγορές της Γερμανίας και των HΠA (όπου τα μερίδια είναι μακράν διψήφια) η ελληνική είναι η τρίτη πιο σημαντική συμβάλλοντας σε όρους εσόδων με 5% (όταν η επόμενη σημαντικότερη είναι η Oυγγαρία, με τις Magyar Telekom και IT Services Hungary με ποσοστό 2,5%) και σε όρους EBITDA με ένα 6% (με 2,5% η Oυγγαρία).
Eπίσης η ελληνική αγορά προβλέπεται πως θα είναι στις πρώτες 2-3 θέσεις όσον αφορά στην αναλογική εισφορά εσόδων, από μερίσματα, ενδεχόμενη επιστροφή κεφαλαίου και ενέργειες ενίσχυσης του χρηματιστηριακού προφίλ της. Eνδεικτική η τελευταία απόφαση της διοίκησης για την αγορά ιδίων μετοχών του OTE έως του ποσού των 90 εκατ. ευρώ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ