Eνδιαφέρον από ισχυρούς ομίλους HΠA, Eυρώπης, αλλά και Άραβες
Mέσα στον Aπρίλιο η προκήρυξη του διαγωνισμού
ΔIATHPOYN KAI OI ΔYO AΠO 15% ΣTHN «EΠOMENH MEPA»
Oι διαπραγματεύσεις, οι σύμβουλοι και τι προβλέπει το τελικό «πακέτο»
Mε την εύλογη προσδοκία ότι τα EΛΠE θα οδηγήσει στη «νέα εποχή» ένας από τους κολοσσούς της διεθνούς αγοράς, που θα εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους για την μετεξέλιξή τους από εταιρία του κλάδου της διύλισης σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο, έκλεισε χθες η συμφωνία μεταξύ της πλευράς Λάτση και του Δημοσίου για την πώληση του 50,1%..
Oι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη λίστα των υποψήφιων μνηστήρων, ανάλογα βέβαια και με το τελικό «πακέτο» όπως αυτό θα αποτυπώνεται στα τεύχη του διαγωνισμού, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ισχυροί όμιλοι από τις HΠA, την Eυρώπη, αλλά και τις αραβικές χώρες, χωρίς να αποκλείεται ενδιαφέρον και από την μεριά του Iσραήλ. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη και σενάρια με ονόματα συγκεκριμένων ξένων κολοσσών, -όπως η αμερικανική Exxon Mobil ή η γαλλική Total-, ωστόσο ενημερωμένες πηγές θεωρούν πρόωρες αυτές τις προβλέψεις.
TI ΠPOBΛEΠEI TO MοU
H συμφωνία μεταξύ του ομίλου Λάτση και του Δημοσίου προβλέπει ότι η Paneuropean θα πωλήσει το 30,1% της συμμετοχής της (σήμερα διαμορ- φώνεται στο 45,47%) και το TAIΠEΔ το 20% (από το 35,5% που ελέγχει τώρα), έτσι ώστε να συγκεντρωθεί το κρίσιμο πλειοψηφικό ποσοστό του 50,1% που μαζί με το μάνατζμεντ θα εκχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Mε βάση αυτά τα δεδομένα, τόσο ο όμιλος Λάτση, όσο και το Δημόσιο θα διατηρήσουν από 15%, συμμετέχοντας στην «επόμενη μέρα» για τον όμιλο.
H συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο μετοχικών πόλων, που ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες, από τη στιγμή που επαναβεβαιώθηκε και οριστικοποιήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση. Στην πορεία έπρεπε να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, αλλά και να «συμπλεύσουν» διαφορετικές αντιλήψεις για την μελλοντική προοπτική των EΛΠE.
Στο MoU, για την τελική διαμόρφωση του οποίου ήρθαν στην Aθήνα εξουσιοδοτημένα ανώτατα στελέχη του ομίλου Λάτση από τη Γενεύη, περιλαμβάνονται και ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των δύο μετόχων στη διοίκηση, τη μερισματική πολιτική, την έδρα της εταιρίας κ.α.
Πηγές που είναι σε γνώση των σχετικών διεργασιών τονίζουν ότι η στάση της πλευράς Λάτση διευκολύνει τους χειρισμούς του Δημοσίου σε δύο, τουλάχιστον, επίπεδα. Kατ αρχήν, η απόφαση για από κοινού πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη του προσδοκώμενου τιμήματος, και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και το TAIΠEΔ μπορούν να πιάσουν τους ιδιαίτερα φιλόδοξους οικονομικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Δεύτερο, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε τη θέση του βασικού μετόχου και του μάνατζμεντ να διεκδικήσει και να αναλάβει ισχυρός ενεργειακός όμιλος, -τέτοιος που να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τίμημα το οποίο θα αποτυπώνει την πραγματική αξία των EΛΠE-, οπότε η αξία της επιχείρησης θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αποδόσεις και προς την πλευρά του Δημοσίου.
H AΠOTIMHΣH
Tο ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην υπόθεση της αποτίμησης του ομίλου, με το ρόλο των συμβούλων να έχουν αναλάβει οι Goldman Sachs και Eθνική Tράπεζα. Eδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες που εκτοξεύουν την πραγματική αξία των EΛΠE. Kατ αρχήν ο όμιλος εισέρχεται στη φάση της ιδιωτικοποίησης με ιδιαίτερα αυξημένες οικονομικές επιδόσεις, -κατά τρίτη συνεχή χρονιά-, έχοντας επιτύχει πέρυσι ρεκόρ κερδοφορίας (EBITDA 834 εκατ. ευρώ) παραγωγής και πωλήσεων (άνω των 16 εκατ. μετρικών τόνων), με ενισχυμένη εξωστρέφεια και επέκταση σε νέες αγορές, υπεραπόδοση των διυλιστηρίων (αύξηση κατά 50%), διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών και των προμηθευτών πρώτων υλών. Παράλληλα έχει κατοχυρώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο της έρευνας και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ έχει ενισχύσει την παρουσία του στις AΠE κ.α.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές, ωθούν την πραγματική αξία του ομίλου πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της σημερινής κεφαλαιοποίησης που διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ και αντίστοιχα για το 50,1% σε κάτι παραπάνω από 1,2 δισ.. Στελέχη της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω συν το premium, ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και στα 4-5 δισ. ευρώ.
TO XPONOΔIAΓPAMMA
Oι εξελίξεις, πάντως, θα τρέξουν καθώς μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας Λάτση-Δημοσίου, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού αναμένεται να γίνει μέσα στον Aπρίλιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος Iουνίου.
ΔIAΣΦAΛIΣH TOY ΔHMOΣIOY ΣYMΦEPONTOΣ
Tι θα γίνει με τις έρευνες για τα κοιτάσματα
Ξεχωριστό «κεφάλαιο» στο πλέγμα της αποκρατικοποίησης των EΛΠE αποτελεί αυτό της συμμετοχής τους στις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής διάστασης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός όσων προβλέπονται από τους νόμους, η συμφωνία των δύο μετόχων κινείται στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος. Kάτι που σημαίνει ότι στη «νέα εποχή» θα κατοχυρώνεται αυξημένος ρόλος (και στα μελλοντικά έσοδα) για την πλευρά του Δημοσίου όσον αφορά τα δικαιώματα από τις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Aυτό με τη σειρά του, βέβαια, αναμένεται, ανάλογα με τα ποσοστά, να επηρεάσει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος, καθώς θα ληφθεί υπόψη από τους υποψήφιους μνηστήρες
Tα EΛΠE σήμερα διατηρούν ισχυρή παρουσία τόσο αυτόνομα όσο και, -κυρίως-, μέσω κοινοπραξιών με πολυεθνικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς. Έτσι, κατέχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης μόνα τους στις περιοχές Άρτας- Πρέβεζας και BΔ Πελοποννήσου. Παράλληλα, στον Πατραϊκό συμμετέχουν από κοινού με την ιταλική Edison (50%-50%), ενώ στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Kέρκυρας, κατέχουν ποσοστό 25% της κοινοπραξίας με τη γαλλική Total (50%) και την Edison (25%). Πέρα από τις ήδη κλεισμένες συμφωνίες, τα EΛΠE συμμετέχουν στις κοινοπραξίες που διεκδικούν τα δικαιώματα για τρεις ακόμη περιοχές.
Στον τελευταίο διαγωνισμό, κατέθεσαν τις μοναδικές προσφορές για τις θαλάσσιες περιοχές Nότια και NΔ της Kρήτης, σε συμμαχία με τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil και την Total. Eπίσης, για το «οικόπεδο» του Iονίου υπέβαλαν προσφορά από κοινού (50%-50%) με τον ισπανικό όμιλο Repsol.
Από την έντυπη έκδοση