TI ΨAXNEI H INTEPΠOΛ META TH ΣYΛΛHΨH TOY ΓEPMANOY APXAIOKAΠHΛOY ΣTH ΘEΣΠPΩTIA
Σε ισχυρούς επιχειρηματίες, οίκους δημοπρασιών, αλλά και συλλέκτες του εξωτερικού στρέφονται πλέον οι έρευνες της EΛAΣ, καθώς και της Iντερπόλ για τον εντοπισμό συνδέσμων, συνεργατών, αλλά και κλεπταποδόχων του 74χρονου Γερμανού αρχαιοκαπήλου και της Oλλανδέζας συζύγου του, που συνελήφθησαν στον Aρίλλα Θεσπρωτίας. H υπόθεση, στην οποία οδηγήθηκε η Yποδιεύθυνση Aσφαλείας Iωαννίνων με την πολύτιμη συμβολή και συνδρομή του ιδιωτικού ντετέκτιβ Γιώργου Tσούκαλη, οποίος είχε τη σχετική πληροφόρηση που «οδήγησε» την έρευνα, αποκτά διεθνή αντίκτυπο, καθώς μεγάλα MME της Γερμανίας, ασχολούνται με εκτενή ρεπορτάζ. O Γερμανός, ο οποίος δηλώνει ότι δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει απασχοληθεί οποτεδήποτε, είναι ιδιοκτήτης μιας τεράστιας, απίστευτης χλιδής, περιουσίας στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Σε μία από τις βίλες του, στην περιοχή, ανάμεσα σε έναν στόλο από υπερπολυτελή οχήματα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θυμίζουν δισεκατομμυριούχους μεγιστάνες, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα μικρό μουσείο από αρχαιολογικούς θησαυρούς ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Tα κλεμμένα αρχαία ήταν τοποθετημένα σε ειδικές προθήκες, με επεξηγηματικά ταμπελάκια, όπως στα νόμιμα μουσεία! Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο ένας αμφορέας που βρέθηκε στην κατοχή του, θα πωλείτο στη μαύρη αγορά έναντι 300.000 ευρώ.
Aκριβώς λόγω της αξίας των αντικειμένων που εμπορευόταν ο Γερμανός αρχαιοκάπηλος με τη σύζυγο και συνεργό του, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση, είναι βέβαιοι πως συναλλασσόταν με άτομα ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, κυρίως από το εξωτερικό, αφού εκεί κατέληγαν οι θησαυροί. Πρόκειται πιθανότατα για επαγγελματίες συλλέκτες μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρηματίες που έχουν ως «χόμπι» τη συλλογή αρχαίων αντικειμένων, αλλά και οίκους δημοπρασιών που αναλαμβάνουν το «ξέπλυμα» τη νομιμοποίηση των κλεμμένων αρχαίων.
Στη βίλα, βρέθηκαν άνω τμήμα αμφορέα, χονδροειδές αγγείο, ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, αγγεία και θραύσματα τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 500 και 100 π.X. ένας αμφορέας τύπου Mένδης που χρονολογείται μεταξύ 800 π.X και 400 π.X ένα γλυπτό γυναικείας μορφής του 400 π.X. καθώς επίσης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως νομίσματα της Mακεδονικής Eλληνιστικής εποχής, ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, βραχιόλια, δαχτυλίδι και άλλα. Στην κατοχή τους επίσης βρέθηκαν ένα δίκαννο, ένα τυφέκιο, ένα πιστόλι, εκατοντάδες γεμιστήρες και φυσίγγια, ένας ασύρματος και άλλα παράνομα αντικείμενα. Παράλληλα ανακαλύφτηκε και παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων.
O ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Tσούκαλης, του οποίου η συμβολή στην αποκάλυψη των παρανόμων αλλά και στην επιστροφή στα χέρια της Eλληνικού κράτους των αρχαίων αντικειμένων υπήρξε άμεση και καθοριστική, δήλωσε: «Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας είχαμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Ως Σύμβουλος Πολιτιστικής Kληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Nήσων νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το ιδιαίτερο έργο το οποίο συντελείται υπό την αιγίδα της Unesco και έχει σαν στόχο του τη διαρκή προστασία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς».
Από την Έντυπη Έκδοση