Η κατάργηση των εμποδίων που λειτουργούν ανασταλτικά στη δυναμική ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με την εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte.
Η Deloitte ολοκλήρωσε πρόσφατα, σε συνεργασία με την TREK Consulting, μελέτη χαρτογράφησης σημαντικών εμποδίων που συναντούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην καθημερινή τους επαφή και συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση, για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου βασίστηκε στον σχεδιασμό συγκεκριμένης μεθοδολογίας, απαραίτητο εργαλείο για τη συστηματική παρακολούθηση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, όπως αυτή θα συντελεστεί μέσω της σύστασης Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων. Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει το μόνιμο μηχανισμό υποστήριξης του διαλόγου της επιχειρηματικής κοινότητας με τη δημόσια διοίκηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Μπατζιά, Project Manager της Deloitte “Τα βασικά συμπεράσματα του έργου αναδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις ειδικά στη σημερινή συγκυρία έχουν ανάγκη από ευέλικτο κράτος και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, απελευθέρωση των αγορών, ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, διαφάνεια και ξεκάθαρους όρους στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας”.
Είναι συνεπώς αναγκαίο η δημόσια διοίκηση να αλλάξει τον προσανατολισμό της και να επιταχύνει τον βηματισμό της για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των δημόσιων πολιτικών, θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου, και θα επιβάλουν την απλοποίηση και τον ανασχεδιασμό των δομών και διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης για να στηρίξουν την ανάπτυξη με πρακτικό τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται χρήσιμη η ταχύτατη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Επιχιερησιακού Προγράμματος Διοικητική Μεταρρύθμιση για την υλοποίηση πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και την αναδιοργάνωση των λειτουργιών και δομών του διοικητικού μηχανισμού.
Πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) σε επιχειρήσεις ανέδειξε ότι η εμπλοκή του Δημοσίου τομέα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί εμπόδιο ενώ η στήριξη που παρέχεται στις επιχειρήσεις από τους δημόσιους φορείς κρίνεται ανεπαρκής. Η αναστροφή ενός τέτοιου κλίματος απαιτεί συστηματικότερη προσπάθεια τόσο από τη δημόσια διοίκηση όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις προς τον κοινό στόχο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.