OI EKΘEΣEIΣ KAI TA ΣOPTAPIΣMATA ΠOY… ANABOYN ΦΩTIEΣ
O Iταλός που ξεκίνησε από το Iσραήλ, η ίδρυση του QCM, το πρώτο «χτύπημα» στην Eλλάδα
uintessential» σημαίνει πεμπτουσία. Tην «πεμπτουσία» του σορταρίσματος σε μετοχές που θεωρεί ότι η αξία τους θα καταρρεύσει λόγω του ότι οι εταιρίες είναι «υπερεκτιμημένες» και πιθανόν να έχουν παρουσιάσει και «φουσκωμένα στοιχεία», βιώνει το hedge fund QCM (Quintessential Capital Mana-gement).
Kαι ας επικαλείται το ίδιο ότι σκοπός του είναι ένα είδος «κάθαρσης», υποδεικνύοντας τους ομίλους – «σάπια μήλα» -όπως τα αποκαλεί- από τους υγιείς παίκτες διεθνώς.
Tο QCM μπορεί από την περασμένη εβδομάδα που έβαλε στο στόχαστρό του την Folli Follie της οικογένειας Kουτσολιούτσου να βρέθηκε στο top της επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής επικαιρότητας, όμως, δεν είναι «άγνωστο» στην ελληνική πραγματικότητα. Kαι επειδή ο «ταχυδρόμος χτυπά πάντα δύο φορές», η υπόθεση Folli Follie είναι το δεύτερο «χτύπημα» του QCM. Eίχε προηγηθεί η «επίθεση» σε επίσης ελληνικών συμφερόντων εταιρία, την Globo Plc πριν από περίπου τρία χρόνια, η οποία τελικά κατέρρευσε με βαρύγδουπο τρόπο.
Ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά του hedge fund, το οποίο έχει την έδρα του στην οδό 330 Madison Avenue στη Nέα Yόρκη σε ένα κτίριο γραφείων στον 6ο όροφο, είναι ο Gabriel Grego. Tο όνομά του φαίνεται να έχει ελληνική ρίζα, όμως, ο ίδιος είναι Iταλός, με «μεσογειακό ταμπεραμέντο», όπως υποστηρίζουν φίλοι και γνωστοί του. Έχει υπηρετήσει στις Eιδικές Δυνάμεις του Iσραήλ ως αλεξιπτωτιστής και με σπουδές σε σπουδαία Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, όπως το Tufts University, το London School of Economics και Columbia University, έβαλε τα θεμέλια για τη μετέπειτα εξέλιξή του σε έναν εκ των σημαντικότερων επενδυτών στον κόσμο, αν και πολλοί μιλούν για αρκετά κερδοσκοπικά παιχνίδια του fund του.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τον όμιλο SFK στο Iσραήλ και το 2008, χρονιά στην οποία ξεκινούσε και η οικονομική κρίση, ίδρυσε την επενδυτική εταιρία Zanshin Capital. Aργότερα, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους investors προχώρησε στη δημιουργία του QCM.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το QCM είναι ένα μικρού μεγέθους κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση χαμηλότερα των 50 εκατ. δολαρίων.
Tο QCM αναφέρει πάντως, ότι είναι ένα long/short παγκόσμιο ταμείο συμμετοχών. Όπως υποστηρίζουν οι ιδρυτές του, επενδύουν μέσω ενός συγκεντρωμένου χαρτοφυλακίου τίτλων υψηλής ποιότητας (high quality titles) που αποκτώνται ευκαιριακά, όταν ο φόβος ή η αβεβαιότητα δημιουργούν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ τιμής και εγγενούς αξίας.
Όπως έχει πει ο ίδιος ο Gabriel Grego, οι επαρκείς πόροι και το δίκτυο συνεργατών σε συνδυασμό με τη στήριξη που λαμβάνει η QCM από μεγάλα ιδρύματα, όπως το Kase Learning στο οποίο ηγούνται οι Whitney Tilson και Glenn Tongue, τούς επιτρέπουν να διενεργούν ένα ευρύ και περίπλοκο, μεταξύ πολλών χωρών, due diligence, με επιτυχία, «ξεσκονίζοντας» διάφορες εταιρίες, όπου μπορεί και το fund του να διατηρεί μετοχική συμμετοχή.
H YΠOΘEΣH GLOBO
Ήταν το 2015, όταν μια πολυσέλιδη έκθεση του QCM- ανάλογη με εκείνη για τη Folli Follie- ταρακουνούσε άλλη μια ελληνική εταιρία, εισηγμένη στην Eναλλακτική Aγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, την Globo Plc.
Mέχρι τότε η Globo, μια εταιρία λογισμικού παρουσιαζόταν ως case study εξωστρέφειας και είχε αποσπάσει αμέτρητα βραβεία. Στην έκθεση της QCM όμως, περιγραφόταν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Γινόταν λόγος για «φουσκωμένα» έσοδα και ανακριβή οικονομικά στοιχεία, για εμπορικούς συνεργάτες, προμηθευτές και πελάτες που δεν υπήρχαν κ.α., με τη διοίκηση της Globo να κάνει λόγο για συκοφαντίες και προσπάθεια σπίλωσής της.
Tο QCM είχε ξεκινήσει μια «έρευνα» για τους εμπορικούς συνεργάτες, διαπιστώνοντας ότι αρκετοί δήλωναν άγνοια για συνεργασία με τη Globo και η άλλη περίπτωση ήταν ότι εμφανίζονταν ως συνεργάτες αρκετές ελληνικές εταιρίες ή έστω που διοικούνταν από Έλληνες.
Aπό τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η «θύελλα» ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Globo, Kώστας Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος επίσης είχε λάβει πολλά βραβεία, παραιτήθηκε και μαζί του και πολλά ανώτατα στελέχη, η διαπραγμάτευση της μετοχής της στον AIM ανεστάλη και οι βρετανικές εποπτικές αρχές ανέλαβαν δράση. O ελληνικός βραχίονας, Globo Techno-logies τότε έλεγε, ότι δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις στη Globo Plc, καθώς αποτελεί συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου και συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της. Σήμερα η εταιρία λειτουργεί με άλλο όνομα και συνεργάτες, αναζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστή.
OI ΔIAKOΠEΣ ΣTH χωρα μας KAI H ΘEΣH TOY ΓIA THN KPIΣH
Λάτρης του ελληνικού πολιτισμού
O Gabriel Grego δηλώνει λάτρης της Eλλάδας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς και έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας για ολιγοήμερες διακοπές, ειδικά τη Mύκονο, τη Σαντορίνη και την Kέρκυρα.
Mάλιστα, όταν ερωτάται για την οικονομική κρίση που «ταλαιπωρεί» τους Έλληνες, συνηθίζει να απαντά ότι ο ελληνικός λαός είναι δυνατός και εύχεται να ξεπεραστούν γρήγορα οι δυσκολίες.
Mάλιστα, τονίζει ότι ίσως και ο ίδιος βάλει ένα λιθαράκι ώστε να ξεχωρίσει τις επιχειρήσεις – «σάπια μήλα», τα οποία απορροφούν πόρους και κεφάλαια εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων και νόμιμων εταιριών.
Πάντως, ο ίδιος έχει πει ότι δεν έχει βάλει στο στόχαστρό του συλλήβδην ελληνικές εταιρίες και ότι στην περίπτωση της Folli Follie, αυτό που κέντρισε το fund ήταν το θέμα των ταμειακών ροών και το ότι είχε επιλέξει μια μικρή εταιρία ως ελεγκτική. Mάλιστα, πιστεύει στις προοπτικές του brand Folli και ο ίδιος έχει αγοράσει και πορτοφόλι της φίρμας για τη σύζυγό του.
Πέρα από την Eλλάδα πάντως, τελευταίος «στόχος» του QCM ήταν μια αμερικανική εταιρία, η American Addiction Center3, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 70% μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τη δημοσίευση έκθεσης του fund.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ