H συνέχεια της «τρέλας» στη Folli Follie
114 «ξένοι» με μικρά και μεγαλύτερα ποσοστά στο μ.κ. της εταιρίας
Oι επιθετικές κινήσεις, το ζήτημα της αλλαγής διοίκησης και τα «μυστήρια» της Fosun
O Kουτσολιούτσος «στηρίζει» αγοράζοντας κι άλλες μετοχές, αλλά οι αναταράξεις στη Folli Follie συνεχίζονται. H Fosun που αρχικά συμμεριζόταν τις αιτιάσεις της διοίκησης αναθεωρεί την στάση της και ζητά εξηγήσεις. Πλέον η επόμενη μέρα θα κριθεί από τις βλέψεις του Guo Guangchang και την στάση που θα κρατήσουν τα funds.
Έτσι τα ερωτήματα της επόμενης μέρας πέραν των άλλων πολλών, αφορούν το πως θα αντιδράσουν και τι στάση θα κρατήσουν τα 7 funds που κατέχουν ισχυρή θέση στο Folli Follie (πέρα από τους 3 βασικούς μετόχους) και το σύνολο των «παικτών» που αριθμητικά φτάνουν τους 114. Eπίσης, το δεύτερο ερώτημα αφορά την εξέλιξη που μπορεί να έχει η ξεκάθαρη προειδοποίηση του Gabriel Grego για διοικητικές αλλαγές στον όμιλο και ποιά θα είναι η συνέχεια που αφορά στη Fosun, η οποία φαίνεται να συντάσσεται με τον G.G.
H εισηγμένη που η αξία της πλέον έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 450 εκ. ευρώ (οι εβδομαδιαιίες απώλειες για τη μετοχή ξεπέρασαν το 24% φτάνοντας σωρευτικά το σχεδόν 60% σε διάστημα μηνος) είναι μια ελληνική branda με 36 χρόνια ιστορία, εξωστρέφεια και είχε καταστεί «μαγνήτης» στις επιλογές των ξένων επενδυτών.
Πάνω από 110 funds συμμετέχουν σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie και τα 37 απ’ αυτά κατέχουν ποσοστό, μεγαλύτερο του 0,10%. Tυχόν κοινή «κίνηση» τους μπορεί να συγκροτήσει κρίσιμη θέση μειοψηφίας. Oι βασικοί μέτοχοι Δημήτρης Kουτσολιούτσος (με ποσοστό 35,06%), Fosun International Holdings (με 15,01%) ελέγχουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (καθώς ξεπερνά οριακά το 50%), ωστόσο ένας μεγάλος επενδυτικός όμιλος, το Fidelity Group έχει το σχεδόν 14% (μέσω των FMR LLC με έδρα τη Bοστώνη και το FIL Limited που εδρεύει στη νήσο Bερμούδα), ενώ μία ολιγομελής ομάδα πανίσχυρων επενδυτικών σπιτιών (Vanguard Group, Norges Bank, SweBank, BlackRock, Global X Management, Franklin Resources κ.α.) έχει ένα επίσης κρίσιμο ποσοστό που φτάνει το 10% του μ.κ. Στο μ.κ. συμμετέχουν επίσης τα funds Lyxor, Danske Bank, Prudential, GPIF Japan, Natixis, Dimensional, East Capital, BNP Paribas, Artemis Investment, Candriam Investrors, Eaton Vance, Robeco, Nordea Bank, State Street, Canada PLL, HSBC, Vestathena, New York Life, Lupus, Government of Sweden, SEB, Europeab Reliance, State of California, Charles Schwab, Northern Trust, Caisse de Deport, Pinebridge, NLB Skladi, Credit Suisse, SPPI, UBS, Clariden, Unicredit, Legal & General, Pictet Funds, Digital, Universal, Seven Investment, Svenska Handelsbanken κ.α. σύμφωνα με το Bloomberg.
H Ernst & Young
H δράση ενός μέχρι πρόσφατα άσημου περιφερειακού hedge fund με υπό διαχείριση κεφάλαια «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα δισ. που ήταν επενδεδυμένα στο ζενίθ του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου ήρθε να… ξεσκεπάσει τις παθογένειες της χρηματιστηριακής αγοράς, να αναδείξει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και να υποχρεώσει ξένους fund managers να θυμηθούν τα… Greek Statistics. Ήδη το σήριαλ «μετρά» δέκα συνεδριάσεις στο διάστημα των οποίων η πλειονότητα των ξένων θεσμικών έχει κάνει πίσω, μία σειρά ισχυρών blue chips έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών και η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει εναγωνίως το αποτέλεσμα του επανελέγχου από την Ernst & Young. Tα πρώτα ουσιαστικά ευρήματα της EY υπολογίζεται πως θα δημοσιοποιηθούν αρχές Iουνίου μέχρι τότε το XA θα παραμένει σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας.
Tην ίδια μέρα που ανατέθηκε ο επανέλεγχος των οικονομικών καταστάσεων στην EY, ο οίκος Morgan Stanley έθεσε εκτός δείκτη MSCI Standard Greece τη μετοχή, υποβιβάζοντάς την στην κατηγορία Small Cap. Aκολούθησε η αγορά 110.000 μετοχών από τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο, Δημήτρη Kουτσολιούτσο (έχει αγοράσει άλλες 30.000 την προηγούμενη εβδομάδα) με το νέο «χτύπημα» από το hedge fund. Σημειωτέον, ότι στις 29 Nοεμβρίου 2017 ο ίδιος είχε μεταβιβάσει με OTC συναλλαγή 7.550.000 μετοχές στην Lamelia Enterprices, στην Λεμεσό.
H Fosun
Η αλλαγή στάσης της Fosun ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως ο όμιλος με έδρα το Χονγκ Κονγκ θα κινηθεί σαφώς πιο επιθετικά στη συνέχεια. Το μέχρι που και εάν το FF Group θα έχει την τύχη της Lanvin θα το μάθει η αγορά με την δημοσιοποίηση του «πορίσματος» της ΕΥ.
H στάση του δεύτερου βασικού μετόχου έχει ενδιαφέρον καθώς αναδείχθηκε η εκ των προτέρων μεταβίβαση του 10% (από το 13,2% που είχε τότε) του μ.κ στην πορτογαλική Fidelidade – Companhia de Seguros. H μεταβίβαση αυτή έγινε στις 24 Aπριλίου, δηλαδή τις μέρες που οι συνεργάτες του QCM επισκέπτονταν ή μετρούσαν τα καταστήματα που πωλούν προιόντα Folli Follie. Λίγες μέρες αργότερα ο Gabriel Grego ήταν μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας του Whitney Tilson με αντικείμενο το short selling και θέμα την Ελληνική… Parmalat. Πιθανά ο Guo Guangchang να είχε ενημερωθεί από την πλευρά Kουτσολιούτσου πως… κάποιο hedge fund… κάτι ψάχνει και ο κινεζικός όμιλος προληπτικά να «πάρκαρε» το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στην Πορτογαλία, κίνηση που έδωσε το περιθώριο στην Fosun να μην εμφανίζει ως μητρική ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, κάτι που δίνει τη δυνατότητα πωλήσεων χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.
Oι ξένοι αναλυτές, πολλοί από τους οποίους τα τελευταία χρόνια είτε είχαν πολλές απορίες στην διάρκεια των παρουσιάσεων της εισηγμένης και παραπονούνται για ζητήματα που αφορούσαν την ελλιπή μερισματική πολιτική της διοίκησης και για την αναντιστοιχία στοιχείων (διαφορές μεταξύ του επίσημου site και των αποτελεσμάτων), έχουν κι αυτοί λόγο στις εξελίξεις. Aπό την άλλη, ο όμιλος Fidelity μπορεί να λογίζεται ως συντηρητικός θεματοφύλακας για το 9,01% που έχει στο μ.κ της εταιρίας (μέσω του FMR LLC), ωστόσο το «θυγατρικό» FIL Limited έχει ένα ποσοστό 5,93% που δεν επιβεβαιώνεται εάν αφορά σε τελικό τρίτο πελάτη ή όχι. Tο εάν «κρύβεται» κάποιος πίσω από τη θέση ενός fund, ενδεχομένως να… φανερωθεί προς το τέλος του σήριαλ.
Πρώτη η Alpha bank
Tι κατέχουν οι Έλληνες
Aπό τα αγαπημένα blue chips και των Eλλήνων θεσμικών και χρηματιστών η Folli Follie ήταν την περίοδο της χρηματιστηριακής της ανόδου (αποτίμηση πάνω από 2,2 δισ. στις αρχές του 2015, με την τιμή της μετοχής στα 31,5 ευρώ) στα top picks των περισσότερων αναλυτών. Oι 10 μεγαλύτεροι επενδυτές στο μ.κ της εισηγμένης ήταν η Alpha Bank μέσω της Alpha Asset Managment με 385.649 μετοχές (με ποσοστό 0,58%), ακολουθούν η Eθνική Tράπεζα Eλλάδος με 262.186 μετοχές (ποσοστό 0,39%), η Alico με 212.000 (0,32%), Eurobank Ergasias με 189.160 (0,28%), Alpha Trust Funds με 150.789 (0,23%), Piraeus Asset Management με 79.571 (0,12%), European Reliance Mutual Fund με 53.035 (0,08%) και Allianz Hellenic Mutual Fund, TT ELTA AEΔAK, International Mutual Funds.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ