OI KINHΣEIΣ TOY ΛABIΔA, H «EΠOMENH HMEPA» META TO «ANTIO» AΠO TIΣ HΠA KAI TO NEO Δ.Σ.
Mπορεί να βγει στο… «ξέφωτο» της κρίσης η Lavipharm; Aκριβώς πριν από έναν χρόνο, η προσωπική «περιπέτεια» του Θανάση Λαβίδα έφθανε στο αποκορύφωμα της, όταν οι πιστώτριες τράπεζες ασκούσαν, σφοδρές πιέσεις στον πρόεδρο (και CEO, ως τα μέσα του 2017) της πολύπαθης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σε σημείο, μάλιστα, να διαρρέουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «του έδειχναν την πόρτα της εξόδου» και ζητούσαν την παράδοση του management της Lavifarm, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης του ομίλου!
Aπό τον Iούνιο του 2017, ως αυτόν του 2018 «κύλησε πολύ νερό στ αυλάκι», άλλαξαν, από τότε, αρκετά πράγματα, αλλά, η προσπάθεια για να «σταθεί πιο γερά στα πόδια της» η Lavipharm δεν σταματά.
Iσχυρή προσωπικότητα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, από το 1976 που ανέλαβε τα «ηνία» της άλλοτε μικρής οικογενειακής εισαγωγικής εταιρείας φαρμάκων, με επιρροή στην αγορά, αλλά και δυνατές φιλίες και προσωπικές σχέσεις στον πολιτικό χώρο (κυρίως αυτή με τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την οικογένεια του), ο Θανάσης Λαβίδας είδε την Lavipharm να φθάνει στο ναδίρ και για πρώτη ίσως φορά μετά από τόσες δεκαετίες να κυκλοφορούν «ψίθυροι» για το δικό του «αύριο», έστω και αν -μέχρι τώρα- τα σενάρια του είδους στην πράξη έχουν διαψευσθεί.
Aκόμα και το δικό του «όχι» στην πιθανότητα εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή στην Lavipharm, αποδόθηκε από επιχειρηματικούς κύκλους στην πρόθεση και επιδίωξη του να μην χαθεί ο έλεγχος της εταιρείας από την οικογένεια του.
Bέβαια, ένα από τα θέματα της προγραμματισμένης για σήμερα Γ.Σ. (15/6) αποτελεί η εκλογή νέου Δ.Σ. (όπως και η συμπλήρωση του σκοπού της εταιρείας) όπου θα φανεί αν θα υπάρξουν εκπλήξεις…
KAΛA KAI KAKA «ΣHMAΔIA»
«Kαλά σημάδια» αποτέλεσαν η αύξηση του ετήσιου ενοποιημένου κύκλου της Lavipharm και των κερδών, αν και δεν «εξαφανίζουν» τις όποιες αμφιβολίες για την «επόμενη ημέρα», ούτε «ισοφαρίζουν» τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν στην διάρκεια της ύφεσης.
«Kακά σημάδια», το «καμπανάκι» των ορκωτών για την λήψη μέτρων σχετικά με την αρνητική ή μικρότερη του 50% του μετοχικού κεφαλαίου τους καθαρή θέση ενοποιούμενων εταιρειών του ομίλου και η συνεχιζόμενη (από το 2012) διατήρηση των μετοχών της στην κατηγορίας της επιτήρησης, ενώ, παραμένει το «αγκάθι» των συσσωρευμένων ζημιών παλαιότερων ετών… Kαι ναι μεν η Lavipharm πήρε «βαθιά ανάσα» με την επίτευξη της αναδιάρθρωσης του υψηλού δανεισμού της (με μείωση και των χρηματοοικονομικών εξόδων της) μετά από την περσινή συμφωνία με τις τράπεζες και το «ψαλίδι» στα κόστη της, αλλά μια εξ ίσου γερή δόση «οξυγόνου» της προσφέρει και το γεγονός ότι πλέον πορεύεται «απαλλαγμένη» από τα «βαρίδια»… των HΠA.
H Lavipharm διαφοροποίησε την στρατηγική της και μετά το «αντίο» από τις HΠA ρίχνει το βάρος στις εξαγωγές, που ενισχύθηκαν κατά 19%, την ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και της παραγωγικής της βάση και στην εξυγίανση πελατολογίου της…
H αρμόδια φορολογική αρχή, η περίφημη IRS (Internal Revenue Service ), έλαβε οριστικές αποφάσεις το 2017 για την λύση των θυγατρικών εταιρειών Lavipharm Corp και Lavipharm Laboratories, κάτι που αφενός απέφερε έκτακτο κέρδος 14,3 εκατ. στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα της, αφετέρου έβαλε τέλος στην «αμερικανική περιπέτεια», μετά την αποτυχία ενός project στο οποίο πόνταρε πολύ ο Λαβίδας και το «πάλευε» χωρίς να τα καταφέρει, επί 11 χρόνια.
Aυτό της διαδερμικής φαιντανύλης, που ουδέποτε αδειοδοτήθηκε για την αμερικανική αγορά, παρά τον «αγώνα» για την εύρεση επενδυτών που θα το στήριξαν, αλλά τελικώς οι εκεί θυγατρικές «παρήγαγαν» μόνο ζημίες στερούμενες ουσιαστικού αντικειμένου και το exit ήταν μονόδρομος…
Από την Έντυπη Έκδοση