Περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ σχεδιάζεται να διατεθούν στις ιχθυόσκαλες της χώρας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (Μέτρο 3.3) για την αναβάθμιση τους, αλλά και τη δημιουργία νέων.
Η ΕΤΑΝΑΛ, η εταιρεία του δημοσίου που είναι ο φορέας διοίκησης και διαχείρισης του τομέα, διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξή τους στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού. Όπως θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μανώλης Αντωνάκος, «η ΕΤΑΝΑΛ στηρίζει την αλιεία και τους φορείς που εμπλέκονται μ’ αυτήν , με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις. Είναι μια βιώσιμη, άλλωστε, επιχείρηση του δημοσίου, που μπορεί να προσφέρει ποιοτικότερο αποτέλεσμα και να αναπτύξει μια νέα δυναμική».
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 11 ιχθυόσκαλες, μέσω των οποίων πέρυσι διακινήθηκαν 58.556.190 κιλά αλιευμάτων, αξίας 245,3 εκατ. ευρώ. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση παραγωγών και αγοραστών- που ανέρχονται σε 5.000 περίπου- πρόκειται να δημιουργηθεί άλλη μια.
«Υπό την επίβλεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», μας λέει ο κ. Αντωνάκος, «ξεκίνησε το έργο κατασκευής ιχθυόσκαλας στο Βόλο, προϋπολογισμού, 4,674 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η περαιτέρω βελτίωση των υποδομών στις ιχθυόσκαλες Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, συνολικού κόστους 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αναβάθμιση της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.
Σε εξέλιξη είναι και η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της ιχθυόσκαλας στο Κερατσίνι, που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αφού από αυτήν διακινείται το 42% των αλιευμάτων της επικράτειας. Φυσικά, οι σχεδιασμοί μας δεν σταματούν εδώ. Μια ενδιαφέρουσα προοπτική θα ήταν να δημιουργηθούν και αλιευτικοί σταθμοί για καλύτερη οργάνωση. Σκεφτείτε, έχουμε 201 επίσημα σημεία φορτοεκφόρτωσης αλιευμάτων και μόλις 11 ιχθυόσκαλες…».
Τα σχέδια της ΕΤΑΝΑΛ όμως, δεν σταματούν στις υποδομές, αλλά επεκτείνονται σε δράσεις για την ενίσχυση της παραγωγής έως και το ενδεχόμενο δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών για τα αλιεύματα.
«Στους στόχους μας είναι και η αύξηση των ποσοτήτων αλιευμάτων που διακινούνται μέσω των ιχθυοσκαλών για την καλύτερη διάθεση της παραγωγής, υπό συνθήκες υγιεινής και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Επίσης, επιδιώκουμε, τη συνεχή βελτίωση του μηχανογραφικού μας συστήματος για την αύξηση της παραγωγικότητας και τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των αλιευμάτων. Ένα ακόμη, φιλόδοξο ομολογουμένως, σχέδιο που μελετάμε, είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών αλιευμάτων από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή. Εκτιμώ ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να εντοπιστούν πιθανές περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Θα μπορούσε σε πρώτη φάση να λειτουργήσει πιλοτικά σε κάποια ιχθυόσκαλα και μετά να το επεκτείνουμε».
Βεβαίως, επιδίωξη είναι και η αύξηση του κύκλου της εταιρείας αναλογικά με την αύξηση του κύκλου εργασιών των ιχθυοσκαλών, αφού ως αποζημίωσή της, καθορίστηκε το 10% επί των πάσης φύσεως ακαθάριστων εσόδων αυτών. Πέρυσι, είχε καταγραφεί μείωση εσόδων για την ΕΤΑΝΑΛ αλλά τα πρώτα μηνύματα του 2011 είναι ενθαρρυντικά.
«Το 2010, ο κύκλος εργασιών της ΕΤΑΝΑΛ παρουσίασε μείωση 4,08% και διαμορφώθηκε σε 862.641 ευρώ, από 899.330 ευρώ το 2009. Εξέλιξη που ήρθε ως συνέπεια της μείωσης των εσόδων ταπό ιχθυόσκαλες, επί των οποίων υπολογίζεται το ποσοστό φορέα 10%, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Βλέπετε πέρυσι, είχαμε και μείωση παραγωγής αλλά και υποχώρηση των τιμών λόγω ύφεσης. Πάντως, το πρώτο τρίμηνο η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει, αφού καταγράφονται προ φόρων κέρδη 63.000 ευρώ περίπου, από 20.000 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι».
Ωστόσο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΝΑΛ , Μανώλη Αντωνάκο, απασχολεί έντονα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της εταιρείας αλλά και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.
«Κοιτάξτε, υπάρχει ένα ζήτημα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του τομέα και είναι ίδιο από το 1976, την ώρα που το 2008 η εταιρεία γίνεται ΔΕΚΟ, χωρίς όμως να επέλθουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν το ίδιο πλέγμα αποδοχών ή δικαιωμάτων με αυτό των άλλων ΔΕΚΟ. Σχεδιάζουμε να καταθέσουμε προτάσεις για τη δημιουργία ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου και θα ζητήσουμε προσωπικό μέσω των επικείμενων μετατάξεων. Σήμερα στην ΕΤΑΝΑΛ και τις ιχθυόσκαλες εργάζονται 120 άτομα. Και οι ανάγκες μας σε εξειδικευμένο προσωπικό είναι σημαντικές. Σκεφτείτε ότι δεν έχουμε οικονομολόγο ή ακόμα-ακόμα, ιχθυολόγο…».