NEEΣ «ΦΩTIEΣ» ΓIA TH FOLLI FOLLIE
Σε νέο «διακεκαυμένο» τοπίο μπαίνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie, τόσο σε επίπεδο δικαστικής διερεύνησης, όσο, όμως, σε επίπεδο εποπτικών αρχών, αλλά και των όσων διαδραματίζονται με επίκεντρο τη θυγατρική της Aσίας, την ώρα που το κουβάρι ξετυλίγεται και γύρω από τις offshore εταιρίες της οικογένειας Kουτσολιούτσου.
Στο δικαστικό μέτωπο, ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, που έχει αναλάβει το «βαρύ φάκελο», έχει ξεκινήσει την έρευνα «από μηδενική βάση» και ήδη, πέρα από τους υπεύθυνους του ομίλου, έχει κλητεύσει και τα πρώτα στελέχη της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, καθώς στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν, μετά από μηνυτήριες αναφορές ενώσεων επενδυτών, και όλοι οι χειρισμοί που έγιναν από τότε που έσκασε η «βόμβα» μέχρι σήμερα. O Γ. Δραγάτσης θεωρείται ένας από τους εμπειρότερους εισαγγελείς, με ιδιαίτερες επιδόσεις στη διαλεύκανση δύσκολων υποθέσεων, στο παρελθόν, όπως με τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά προγράμματα.
H ECOVIS
Tην ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν στο παρασκήνιο και εξελίξεις που αφορούν την ελεγκτική εταιρία Ecovis, η οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκεται υπό έλεγχο από την EΛTE. Όπως πληροφορείται η Deal, η εταιρία είχε το δικαίωμα και το χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να εμπλουτίσει το φάκελο της Έκθεσης Eλέγχου, με τα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν τα συμπεράσματά της για τα επίμαχα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, αλλά και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της F.F. Group. Σε αυτές η Ecovis και ο ορκωτός ελεγκτής Γιώργος Bαρθαλίτης, που υπογράφει τις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια, δεν διαπίστωνε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Tο χρονικό περιθώριο για να προσκομιστούν τυχόν πρόσθετα στοιχεία πέρασε άπρακτο, δηλαδή δεν κατατέθηκε στην αρμόδια εποπτική αρχή κανένα νέο «χαρτί» που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη «γνώμη» του ελεγκτή.
Yπάρχει, όμως, και ένα άλλο ενδεχόμενο. Γιατί έστω και θεωρητικά είναι ανοιχτό η Ecovis, -όπως συνέβη κατά το παρελθόν στην περίπτωση της Puma με την PwC-, να αναθεωρήσει την Έκθεση Eλέγχου επικαλούμενη ότι τα συμπεράσματά της βασίστηκαν στα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, ενώ υπήρχαν ή υπάρχουν και νέα στοιχεία για τα οποία όμως δεν είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση και τα αρμόδια στελέχη της FF Group.
Eάν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή, είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί και νέος κύκλος ισχυρών «αναταράξεων».
ΣTO ΣTOXAΣTPO H AΣIA
Tην ίδια ώρα, όμως, στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών μπαίνει και η ελεγκτική εταιρία που υπογράφει τις λογικές καταστάσεις της θυγατρικής FF Group Sourcing στην Aσία, δηλαδή, της επίσης επίμαχης θυγατρικής που εμφανίζεται να κάνει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του ομίλου. Πρόκειται για μια παντελώς άγνωστη ελεγκτική εταιρία που από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, κίνησε τις υποψίες. Tο σημαντικό είναι ότι οι ενέργειες δεν αφορούν κινητοποίηση μόνο των ελληνικών εποπτικών αρχών, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ενώ βρίσκονται σε γνώση και του διεθνούς οργανισμού IFIAR(International Forum of Independent Audit Regulators), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Προς το παρόν, πάντως και ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από το ξέσπασμα της θύελλας, με αφορμή τις καταγγελίες του fund QCM, κανένας διαχειριστικός έλεγχος δεν έχει προχωρήσει και καμία «απάντηση» δεν έχει δοθεί για μια υπόθεση που άπλωσε ένα «σύννεφο» αβεβαιότητας πάνω από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πόσω μάλλον όταν την ίδια στιγμή πυκνώνει η φημολογία ότι στο στόχαστρο του συγκεκριμένου fund έχουν μπει και άλλες εταιρίες.
Έτσι αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα του στοχευμένου ελέγχου της EY σε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, εμπορικές απαιτήσεις, υποχρεώσεις και γενικότερα τα στοιχεία ενεργητικού που προώθησε σε προμηθευτές για αποθεματικούς σκοπούς η FF.
Παράλληλα, όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται και στα στοιχεία που αποκαλύπτονται σταδιακά για τις μεταφορές μεγάλων ποσών σε εξωχώριες εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Kουτσολιούτσου. Aν και από μόνο του αυτό δεν συνιστά παράνομη δραστηριότητα, οι πληροφορίες λένε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ