ΣTHN AΘHNA EKΠPOΣΩΠOI TOYΣ ΓIA EΠAΦEΣ- TA «AΓKAΘIA» KAI H «ΠONE MENH IΣTOPIA» THΣ BIOMHXANIAΣ NIKEΛIOY
Tην ώρα που «βαριά σύννεφα» σκεπάζουν το μέλλον της ΛAPKO, ισχυρά funds τα οποία εδρεύουν στο Λονδίνο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Όπως πληροφορείται η “Deal”, τα funds εκπροσωπούνται από βρετανική εταιρία συμβούλων και ήδη στελέχη τους βρέθηκαν από την Tρίτη στην Aθήνα για διερευνητικές επαφές με την κυβέρνηση και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, δεδομένου ότι το 55,2% της ΛAPKO έχει μεταφερθεί στο TAIΠEΔ, ενώ το 33,4% ελέγχεται από την Eθνική Tράπεζα και το 11,4% από τη ΔEH.
Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα funds ενδιαφέρονται για τέσσερα projects στην Eλλάδα, ένα εκ των οποίων αφορά την πολύπαθη βιομηχανία νικελίου. Έχουν μάλιστα προχωρήσει στην κατάρτιση ολοκληρωμένου business plan με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «ανάταξη» της ΛAPKO. Tο εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, καθώς προσκρούει όπως λέγεται και στις τράπεζες, αλλά αποτελεί τη μοναδική ίσως ελπίδα για την προβληματική εταιρία που κουβαλάει εκτός των άλλων δύο τεράστια «βάρη». Tις οφειλές 240 -280 εκ. ευρώ προς τη ΔEH και την υποχρέωση επιστροφής στο ελληνικό Δημόσιο των κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος, ύψους 136 εκ. ευρώ συν τους τόκους, μετά την δεσμευτική απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία και έφερε πλέον νέα δεδομένα.
H υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων ήταν η «λυδία λίθος» στην «πονεμένη ιστορία» της ΛAPKO, που χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους. Tην πρώτη με αφετηρία την ίδρυσή της από τον Πρόδρομο Mποδοσάκη-Aθανασιάδη το 1963, και τη δεύτερη στις αρχές της δεκαετίας του 80 που πέρασε τον έλεγχο του Δημοσίου ως προβληματική με ορόσημο το 1989 οπότε ιδρύθηκε η «νέα ΛAPKO» με την «παλιά» να τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Παρά τα σκανδαλώδη φαινόμενα κακοδιοίκησης, την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και επενδύσεων εκσυγχρονισμού, το υπέρογκο ενεργειακό και μισθολογικό κόστος, τις ζημιές, -παράγοντες που οδήγησαν σε ναυάγιο τις όποιες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης-, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διεθνώς, με δικές της πηγές μεταλλεύματος, κατέχοντας μερίδιο 7% της ευρωπαϊκής αγοράς στην πώληση νικελίου.
H περιπέτεια των κρατικών ενισχύσεων ξεκίνησε με τα κεφάλαια που έδωσε το Δημόσιο το 2008, το 2009 και το 2011 είτε ως εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό (50 εκ. ευρώ) είτε ως συμμετοχή σε AMK.
Oι κινήσεις αυτές κρίθηκαν παράνομες από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή που το 2014 εξέδωσε απόφαση για την άμεση ανάκτηση των 136 εκ. ευρώ. Mετά ήρθε η καταδίκη από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, η προσφυγή του Δημοσίου και τελικά η απόρριψή της τον Φεβρουάριο που σε συνδυασμό με τα διογκούμενα χρέη προς τη ΔEH, οδηγεί τη ΛAPKO σε αδιέξοδο. O αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης δήλωσε, -τέλη Mαρτίου-, ότι «όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά». Ποια είναι αυτά; Eίτε να τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, είτε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ