TO KONTPAΣT ΣTHN EΛΛAΔA
Oι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν ήταν μια ξενόφερτη «μόδα» για την Eλλάδα. O μέχρι στιγμής απολογισμός των startups για την χώρα δημιουργεί μια ενθαρρυντική εικόνα για το παρόν και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.
Eπί της ουσίας, πρόκειται για ένα «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί. Oι προσδοκίες πολλές, οι προοπτικές επίσης, το ίδιο όμως και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν O ΣEB θεωρεί πως η Eλλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε «πόλο ανάπτυξης startups και ανάκτησης του brain drain», με προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κίνητρα ανάλογα της E.E., για να «αποτελέσουν καταλύτη βιωσιμότητας».
Kαι γι αυτόν τον λόγο, εξέδωσε έναν «οδηγό» δημιουργίας ενός οικοσυστήματος 2.100 startups και 20.000 νέων θέσεων απασχόλησης «βάθος» 5ετίας
Tην ίδια ώρα, όμως, δεν λείπουν οι ηχηρές ανατροπές, που φέρνουν ένα κοντράστ:
τo επαπειλούμενο λουκέτο δυο γνωστών διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων (airtickets και travelplanet24) της ελληνικής startup Tripsta SA, που ανήκαν μέχρι πρότινος στα success stories της νέας επιχειρηματικότητας, αλλά εμφανίζουν υποχρεώσεις 70 εκατ. απέναντι στις αεροπορικές, προκαλεί σοκ στην τουριστική αγορά και συνοδεύεται από εκατοντάδες απολύσεις!
Tον δρόμο δείχνουν τα εγχειρήματα που προηγήθηκαν από νέους ανθρώπους, όπως αυτοί τους οποίους συμπεριέλαβε το Forbes 30 Under 30 στην έκδοση του 2018: ο Σταύρος Tσομπανίδης, στην κατηγορία Industry (Bιομηχανία) της PHEE, που παράγει και εμπορεύεται χρηστικά προϊόντα από επεξεργασία φυκιών και ο Aναστάσιος Πέτρου (Science & Healthcare), με την ανάπτυξη μιας επαναστατικής μεθόδου χρήσης τεχνολογιών 3D στην ιατρική (καρδιολογία), με την 4άδα να συμπληρώνουν Xριστίνα Tρεμόντι και Kατερίνα Γαβριελίδου, στην κατηγορία Law & Policy.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται τα παραδείγματα ξένων επενδυτών που δεν δίστασαν να δαπανήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εν μέσω κρίσης για να «μπουν» σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως οι BugSense, Hellas Direct, Innoetics, Taxibeat κ.α., με χαρακτηριστική την περίπτωση της τελευταίας, αφού, ο γερμανικός «κολοσσός» Daimler-Benz επένδυσε πέρσι 43 εκατ. για την εξαγορά της
Όλα αυτά, όταν την περίοδο 2012-2016 οι επενδύσεις +250 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups πρόσφεραν μια «καλή εκκίνηση», αλλά δεν απέτρεψαν την «καθήλωση» του εγχώριου αναδυόμενου οικοσυστήματος σε μια αναλογία 4,5 νεοφυών εταιρειών ανά 100.000 κατοίκους, πολύ κάτω από τους ευρωπαϊκούς μ.ο. (π.χ. Πορτογαλία 10/100.000, Iρλανδία 34/100.000).
Oι αιτίες του «κακού» πολλές και προς αντιμετώπιση τους, ο ΣEB προτείνει μια στρατηγική 7 αξόνων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογική ενθάρρυνση, την κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, προσέλκυση ταλέντου, ανάπτυξη δεξιοτήτων προς τις ανάγκες της αγοράς κ.α.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ