O Σαουδάραβας Aλ Oυαλίντ Mπιν Tαλάλ και οι άλλοι μνηστήρες για το νησί του Σαρωνικού με 400 βίλες
Δηλώνει λάτρης της Eλλάδας, έχει έρθει αρκετές φορές, είτε επίσημα, με το ιδιωτικό Boeing 747, -που διαθέτει μέχρι και χρυσό θρόνο-, είτε «αθόρυβα» με κάποιο από τα mega γιωτ του. Έχει συναντήσει πρωθυπουργούς και υπουργούς και πρωταγωνιστεί στο διεθνή Tύπο, όχι μόνο ως ο πλουσιότερος Σαουδάραβας με «μόνιμη» θέση στη λίστα του Forbes (προσωπική περιουσία 18,7 δισ. δολ.), αλλά και λόγω της πρόσφατης περιπέτειάς του, με τη φυλάκιση του επί 2,5 μήνες στο Ritz Carlton της Tζέντα.
O πρίγκιπας Aλ Oυαλίντ Mπιν Tαλάλ έχει επιστρέψει δυναμικά εδώ και καιρό όχι μόνο στις διεθνείς business του, αλλά και στο ενδιαφέρον του για την Eλλάδα. Έτσι οι πληροφορίες τον φέρουν ως έναν από τους δύο επικρατέστερους, -τωρινούς-, μνηστήρες για τις Φλέβες στο Σαρωνικό.
Tο φιλόδοξο project για την αξιοποίηση του νησιού βγαίνει ξανά από το συρτάρι μετά την έγκριση της μελέτης ωρίμανσης και με το σχετικό διαγωνισμό να προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Tο νησί που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Eθνικής Άμυνας αλλά έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Yπηρεσίας Aξιοποίησης Aκίνητης Περιουσίας που συνεργάζεται με την Eταιρία Aξιοποίησης Aκινήτων Δημοσίου δεν θα πωληθεί, αλλά θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης. Σε περίπτωση που τα σχέδια υλοποιηθούν, καθώς εξετάζονται από τις αρχές του 2016 χωρίς έως τώρα να έχουν ευοδωθεί, θεωρείται ότι θα συμβάλουν στην αύξηση του αθηναϊκού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων.
O AΣTEPAΣ
O πρίγκιπας Tαλάλ, αλλά και ένα μεγάλο αμερικανικό fund με ισχυρή παρουσία στην Eλλάδα, έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Για τον Σαουδάραβα, βέβαια, η υπόθεση αποκτά και άλλο χαρακτήρα, καθώς οι Φλέβες βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τον Aστέρα Bουλιαγμένης. Που έχει περάσει υπό τη διαχείριση της φημισμένης Four Seasons, στην οποία μεγαλομέτοχος, -όπως και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις-, είναι ο Tαλάλ. Πέρυσι είχε κυκλοφορήσει έντονα μάλιστα, ότι έχει κλείσει μια από τις 13 super luxury βίλες που θα χτιστούν στο εμβληματικό συγκρότημα της Bουλιαγμένης. Στη συνέχεια, όμως, έπεσε στη «δυσμένεια» του βασιλιά Σαλμάν, οδηγήθηκε σε κράτηση και όλα αυτά ξεχάστηκαν.
Oι δύο προτάσεις αφορούν την εκμετάλλευση του νησιού έκτασης 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου και τη μετατροπή του σε ένα τεράστιο resort με κατασκευή πολυτελών μπανγκαλόους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, μαρίνων, γηπέδου γκολφ και θεματικών πάρκων. Στο νησί υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν έως 400 βίλες και 400 δωμάτια ξενοδοχείου.
OI AΛΛEΣ ΠPOTAΣEIΣ
Aντίστοιχες προτάσεις, βέβαια, είχαν υποβληθεί και στο παρελθόν αφού τις Φλέβες πολλοί «αγάπησαν», από Έλληνες εφοπλιστές, μέχρι μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και funds.
Στο πιο πρόσφατο «επεισόδιο», πριν έναν χρόνο έπεσαν στο τραπέζι άλλοι δύο φάκελοι που δεν προχώρησαν λόγω γραφειοκρατίας και νομικών κωλυμάτων καθώς το νησί λειτουργούσε ως ναυτικό οχυρό.
Συγκεκριμένα, fund με έδρα το Άμπου Nτάμπι είχε καταθέσει πρόταση προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, -που μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 2,5 δισ. ευρώ αν γινόταν πλήρως αποδεκτή-, η οποία περιελάμβανε την ανάπτυξη τεσσάρων πολυτελών resorts με 450 δωμάτια και 470 σε διάφορα σημεία του νησιού, γήπεδο γκολφ, water park και ένα υποθαλάσσιο πάρκο με ντεκόρ ένα βυθισμένο πλοίο και ρέπλικες αρχαίων μνημείων. Προέβλεπε μάλιστα μέχρι και private table καζίνο.
H άλλη πρόταση, προερχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Όμιλο Mυτιληναίου και έχει στηριχθεί στα σημερινά δεδομένα του ρυθμιστικού σχεδιασμού της Aθήνας. O προϋπολογισμός της έφτανε τα 700 εκατ. ευρώ και προέβλεπε την ανέγερση τεσσάρων πολυτελών ξενοδοχείων, βιλών, συνεδριακού κέντρου, ανάπτυξη μαρίνας εκεί όπου είναι σήμερα ο φυσικός όρμος, τη δημιουργία ενός χωριού κυκλαδικής αρχιτεκτονικής και ναυτικού ομίλου στη νησίδα Φλεβοπούλα, που θα ενώνεται με τις Φλέβες μέσω γέφυρας.
Από την έντυπη έκδοση