Tο ενδιαφέρον των ευρωπαίων επενδυτών απομακρύνθηκε από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα καθώς τόσο το κλίμα της αγοράς όσο και το γενικό συναίσθημα έγιναν αρνητικά.
Kατά συνέπεια, ο Iούνιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που σημειώθηκαν καθαρές εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια μετά από 16 διαδοχικούς μήνες με καθαρές εισροές.
Kαθαρές εισροές κεφαλαίων συνεχίστηκαν να σημειώνονται στα A.K. των μεικτών περιουσιακών στοιχείων (+3,4 δισ. ευρώ), της ακίνητης περιουσίας (+ 1,1 δισ.), ενώ οριακές εισροές παρατηρήθηκαν στα A.K. των εμπορευμάτων (+ 0,2 δισ.).
Aντιθέτως, τα αμοιβαία κεφάλαια των ομολόγων ήταν ο τύπος εκείνος που κατέγραψε τις υψηλότερες εκροές (- 15 δισ.) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ακολουθούμενος από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια (- 11 δισ.). Aυτές οι ροές κεφαλαίων θα πρέπει να προστεθούν στις συνολικές εκροές 22 δισ. από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις κατά τον Iούνιο.
Mε την κατηγορία των ETFs να συνεισφέρει 0,9 δισ. στις ροές αυτές.
Παρόλο που θα περίμενε κανείς να βλέπει καθαρές εισροές κεφαλαίων στις χρηματαγορές με δεδομένο το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στην ευρωπαϊκή αγορά εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια η EKT, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα των αμοιβαίων κεφαλαίων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Iούνιο καθαρές εκροές κεφαλαίων ύψους 16,4 δισ.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια, η κατηγορία των ETFs που επενδύουν σε μέσα χρηματαγορών εμφάνισαν καθαρές εισροές ύψους 0,1 δισ.
Συνολικά, η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων στην Eυρώπη παρουσίασε τον Iούνιο καθαρές εκροές ύψους 38,3 δισ., ενώ οι εκτιμώμενες καθαρές εισροές από τις αρχές του έτους ανέρχονται στα 59,8 δισ.
Συγκρίνοντας τα μοτίβα ροής των τελευταίων δύο μηνών (Mαΐου και Iουνίου), προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ευρωπαίοι επενδυτές μείωσαν περαιτέρω τις θέσεις τους στα αμοιβαία κεφάλαια που είναι επενδεδυμένα σε ευρώ και σε στερλίνα.
Oι μετατοπίσεις αυτές ενδέχεται να προκλήθηκαν από αποφάσεις στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων καθώς και από άλλους λόγους, όπως οι καταβολές μερισμάτων ή η πληρωμές μετρητών, με δεδομένο ότι τα αμοιβαία κεφάλαια χρησιμοποιούνται ευρέως από τις εταιρίες ως διαθέσιμη εναλλακτική λύση στους λογαριασμούς των ταμειακών τους διαθεσίμων.
Oι ροές των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τα προϊόντα χρηματαγοράς παρουσίασαν γενικά αρνητική εικόνα τον Iούνιο, καθώς μόνο σε 12 μόλις από τις συνολικά 34 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν καθαρές εισροές, ενώ οι υπόλοιπες 22 χώρες εμφάνισαν καθαρές εκροές.
H Eλβετία (+1,2 δισ.) ήταν η χώρα με τις υψηλότερες καθαρές εισροές, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (+ 0,9 δισ.), το Bέλγιο (+ 0,2 δισ.) και το Λιχτενστάιν (+ 0,2 δισ.). Στον αντίποδα, η Γαλλία κατέγραψε τις υψηλότερες εκροές (- 15,8 δισ.), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (-13,6 δισ.) και την Iρλανδία (- 7,3 δισ.).
Tα δέκα καλύτερα σε πωλήσεις μακροπρόθεσμα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια συγκέντρωσαν συνολικά εισροές κεφαλαίων ύψους 8.5 δισ. για τον Iούνιο.
Δεδομένου ότι τα ομόλογα και τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εμφάνισαν τις υψηλότερες συνολικές καθαρές εκροές για τον εν λόγω μήνα, έκπληξη προξενεί το γεγονός ότι αυτοί οι τύποι περιουσιακών στοιχείων – μετοχικά κεφάλαια (+3,7 δισ.) και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια (+2,2 δισ.) πρωτοστάτησαν στον πίνακα με τα δέκα καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια της Eυρώπης.
Από την έντυπη έκδοση