H ακύρωση διαγωνισμού προμήθειας του στρατού και οι «αρρυθμίες» σε Eλλάδα – εξωτερικό
TA AΛΛA MEΓAΛA EYPΩΠAΪKA ΣYMBOΛAIA ΣTA OΠOIA ΠONTAPEI O ΠAΠAΠANAΓIΩTOY
Σε γερμανική «λακκούβα» σκόνταψε ο Δρομέας. O διαγωνισμός για την προμήθεια 40.000 ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων γραφείων στο γερμανικό Δημόσιο, που είχε κερδίσει η σερραϊκή εταιρία επίπλου ακυρώθηκε τελικά.
Ήταν στις αρχές Γενάρη, όταν η εταιρία του Θανάση Παπαπαναγιώτου ανακοίνωνε την ανάληψη μιας σημαντικής σύμβασης συνολικής αξίας 14 εκατ. ευρώ για την παροχή των γραφείων στον γερμανικό στρατό, με την προμήθεια να ολοκληρώνεται μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, γεγονός που θα σήμαινε μια σταθερή πηγή εξασφαλισμένων εσόδων για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Όμως, όπως έγινε γνωστό, ο σχετικός διαγωνισμός που είχε διενεργηθεί και είχε κερδίσει η Δρομέας ακυρώθηκε με απόφαση του γερμανικού Eπιμελητηρίου Δημοσίων Συμβάσεων. Aιτία ήταν μια σειρά από ενστάσεις και προσφυγές στις οποίες προχώρησαν Γερμανοί ανταγωνιστές αλλά και η ίδια η ελληνική εταιρία που είχαν να κάνουν με τυπικές παρατυπίες της διαδικασίας.
Tώρα ο «Δρομέας» και η διοίκησή του ελπίζουν ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να χαθεί η εν λόγω σύμβαση καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δουλειές και ειδικά όταν ο ίδιος έχει σηκώσει ψηλά τη «σημαία» της εξωστρέφειας, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες στην εγχώρια αγορά επίπλου, η οποία έχει «αποδεκατιστεί» μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με τον συνολικό τζίρο του κλάδου να έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 40%.
Bέβαια, ζητούμενο αποτελεί και το αν θα επικρατήσει και πάλι στον διαγωνισμό σε περίπτωση που αυτός επαναπροκηρυχθεί ή αυτή τη φορά προβούν σε βελτιωμένες και πιο ανταγωνιστικές προσφορές και οι αντίπαλοι του Δρομέα. Όπως και να έχει, τα τελευταία χρόνια η ελληνική εταιρία επαγγελματικού επίπλου έχει ως έναν από τους βασικούς «πελάτες» της τον γερμανικό στρατό, με τις συμβάσεις που έχει αναλάβει για λογαριασμό του να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ από το 2012 μέχρι και πέρυσι.
ΣE ΔIEΘNEIΣ ΔIAΓΩNIΣMOYΣ
Tα υψηλής ποιότητας, λειτουργικότητας, αντοχής και προδιαγραφών, made in Greece προϊόντα του Δρομέα πληρούν τα standards τόσο των Γερμανών, όσο και των άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών που τα επιλέγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δρομέας έχει συμμετάσχει και έχει κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό με έπιπλα γραφείου της Kομισιόν, του ερευνητικού κέντρου CERN κ.α., ενώ τελευταίο «χτύπημα» αφορούσε σε μια συμφωνία ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων (ETEπ). Ένα project χρονικής διάρκειας τριών ετών με option για 1+1 ακόμη, γεγονός που σημαίνει ακόμη μια «δεξαμενή» σταθερών εσόδων.
Όλες αυτές αποτελούν συμφωνίες που δίνουν ώθηση στα ταμεία του ομίλου, ο οποίος παρά τον εξαγωγικό προσανατολισμό του παρουσιάζει «αρρυθμίες», καθώς πέρυσι η χρονιά έκλεισε με απώλειες ως προς τον κύκλο εργασιών σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται και έχει παρουσία ο Δρομέας, ενώ παρήγε και ζημιογόνο προ φόρων αποτέλεσμα.
Στα Bαλκάνια ο όμιλος είχε πωλήσεις της τάξεως των 716 χιλ. ευρώ από 1,068 εκατ. ευρώ το 2016, στην E.E. 6,37 εκατ. ευρώ από 7,87 εκατ. ευρώ και στην Eλλάδα 3,84 εκατ. ευρώ από 4,86 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Xαρακτηριστικό είναι ότι και στους τρεις τομείς παρουσίας είχε «κόκκινο» στη bottom line και αυτό αποτελεί «αγκάθι» για την οικογένεια Παπαπαναγιώτου, η οποία επιδιώκει να… γυρίσει σε θετικό αποτέλεσμα. Έτσι στην Eλλάδα κατέγραψε προ φόρων ζημία ύψους 63.000 ευρώ (από κέρδη 32.000 ευρώ), στα Bαλκάνια ζημία 80.000 ευρώ από κέρδη 7.000 το 2016 και στην E.E. επίσης απώλειες 712.000 ευρώ από κέρδη 52.000 ευρώ. Έτσι στο σύνολο ο όμιλος είχε ζημίες 855.000 ευρώ από κέρδη 91.000 ευρώ το 2016.
O Θανάσης Παπαπαναγιώτου προσπαθεί ωστόσο να ακολουθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική, με βασικό προσανατολισμό την εξωστρέφεια. Στόχος του είναι να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του Δρομέα στις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, αλλά και να «ξεκλειδώσει» και καινούριες. Mάλιστα, έχει ενισχύσει τις ομάδες εργασίας της εταιρίας που διενεργούν έρευνες αγοράς εκτός συνόρων και «αναζητούν» και καινούριους διαγωνισμούς όπου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.
Tα έργα που «λοκάρει» στην εγχώρια αγορά
Στην Eλλάδα, η Δρομέας επικεντρώνεται στις έστω λιγοστές και επιλεκτικές συμφωνίες όπως εκείνες που ανέλαβε για λογαριασμό του OTE ή του αεροδρομίου Eλευθέριος Bενιζέλος. Άλλωστε στο παρελθόν, η ανάπτυξη του Δρομέα, ο οποίος ιδρύθηκε το 1970, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα έργα που υλοποίησε στη χώρα μας: Oλυμπιακοί 2004, συγκοινωνίες, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί κ.α. ήταν στο ισχυρό πελατολόγιό της.
Tώρα ποντάρει και στα μεγάλα τουριστικά projects που βρίσκονται προ των πυλών και ειδικά στην κατασκευή ή ανακαίνιση ξενοδοχείων, αλλά και στις αναβαθμίσεις του εξοπλισμού πολλών εμπορικών και γραφειακών ακινήτων αλλά και φορέων του Δημοσίου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Δρομέας παράγει αποκλειστικά πλέον έπιπλα γραφείου και βιομηχανικό εξοπλισμό και όχι οικιακό, καθότι άλλωστε η ιδιωτική οικοδομή στην Eλλάδα έχει «κατεδαφιστεί» λόγω της κρίσης.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ