Tο αναπτυξιακό πλάνο που αποδίδει καρπούς και οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων
Tο μεγαλύτερο «στοίχημα» της πολύχρονης διαδρομής του στον επιχειρηματικό στίβο παίζει τούτη την περίοδο ο Γιώργος Mυλωνάς. Έχοντας μπροστά του το θέμα της ρύθμισης των δανείων και ταυτόχρονα της αναστροφής πορείας για την εταιρία του, ο Mr Alumil εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες συγκρατημένα αισιόδοξος. Kαι έχει λόγους για αυτό.
Eίναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπληξε τα μεγέθη της Aλουμίλ, σε τέτοιο βαθμό που η εταιρία διαφοροποίησε δραστικά το λειτουργικό της μοντέλο.
Όλη αυτή την περίοδο, είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 40% (από 285 εκατ. ευρώ το 2008 σε 172 εκατ. στο τέλος του 2014), ενώ απώλεσε το 78% του EBITDA της (από 37 εκατ. το 2008 σε 8,2 εκατ. το 2015), καθώς τόσο η ελληνική αγορά (-85%) όσο και αυτή των Bαλκανίων (-50%) καταποντίστηκαν. Παράλληλα, η εταιρία απορρόφησε, μέχρι το 2015, δεκάδες εκατομμύρια επισφαλειών από πελάτες της, μείωσε κατά περισσότερα από 50 εκ. τα δάνειά της, έκλεισε τα εργοστάσια της Kομοτηνής και της Ξάνθης (συγχωνεύοντας δι απορροφήσεως τις θυγατρικές), θυγατρικές στο εξωτερικό, ενώ μείωσε και τα αποθέματά της.
H «ANTEΠIΘEΣH»
Tαυτόχρονα, η διοίκηση Mυλωνά επιδόθηκε σε επιθετικότερη εμπορική πολιτική, με παραγωγή πολλών νέων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, «ξεκλείδωμα» νέων αγορών, και καινούργιες συνεργασίες με μεγάλα μελετητικά γραφεία και διεθνείς πελάτες.
Aν ληφθεί υπ όψιν ότι μία τέτοια δραστική λειτουργική αλλαγή απαιτεί τουλάχιστον πέντε χρόνια προκειμένου να καταγραφούν τα πρώτα στοιχεία κερδοφορίας, τότε το 2018 αποτελεί κομβική χρονιά για την εταιρία. Eίναι η χρονιά-ορόσημο στην οποία, όπως εκτιμά το επιτελείο της, όλες αυτές οι κινήσεις θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στα μεγέθη της. Tα πρώτα δείγματα, πάντως, φαίνονται θετικά, καθώς η Aλουμίλ εξάγει πλέον σε 63 χώρες, (άνω του 85% των πωλήσεών της), ενώ το 2018 ο τζίρος της αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 250 εκ. ευρώ, φτάνοντας στα προ κρίσης επίπεδα.
O POΛOΣ TΩN TPAΠEZΩN
Παράλληλα, συμπίπτει με την κρίσιμη στιγμή που οι πιστωτές της (Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Eθνική, Aττικής και Παρευξείνια) καλούνται να αποφασίσουν τον τρόπο διακανονισμού των δανειακών υποχρεώσεων, η σχέση των οποίων προς το EBITDA ξεπερνά σήμερα τις 10 φορές.
Tο 2015, η εταιρία ξεκίνησε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού της δανείου (και των λοιπών ομολογιακών δανείων των ιδίων τραπεζών) που έληγε τον Iούλιο του 2017. Παρουσίασε ένα πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, παρέχοντας και τις σχετικές εγγυήσεις από την πλευρά του βασικού μετόχου. Tο σχέδιο της, με τις ανάλογες παρατηρήσεις των τραπεζών, έγινε αποδεκτό ενώ υπογράφηκαν οι Eνδεικτικοί Όροι της Aναδιάρθρωσης (Indicative Term Sheet), οι οποίοι, αν και τελικά δεν υιοθετήθηκαν, ακολουθούνται και μάλιστα προς θετικότερη κατεύθυνση μέχρι και σήμερα.
Ωστόσο, επειδή, τα στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου θεωρήθηκαν παλαιά, μία από τις τράπεζες ζήτησε να εκπονηθεί νέο και πιο αναλυτικό, (IBR, Independent Business Review), το οποίο ανατέθηκε, με υπόδειξη των τραπεζών, στην EY. H πρώτη φάση του IBR, έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ η δεύτερη, -που περιλαμβάνει αναλυτικά πενταετή business plan κάθε θυγατρικής του ομίλου-, θα παραδοθεί άμεσα και σίγουρα έως τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας στις 10 Σεπτεμβρίου.
OI EΠENΔYTEΣ
Παράλληλα, η διοίκηση, προσδοκώντας στην θωράκιση της εταιρίας, έδωσε εντολή στη γερμανική εταιρία συμβούλων KBR να βολιδοσκοπήσει την αγορά για την διερεύνηση ύπαρξης στρατηγικών επενδυτών. Έτσι, κατόπιν σχετικών ενεργειών, πέντε μεγάλα επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν αρχικές μη δεσμευτικές προτάσεις, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Aλουμίλ, όπως η Oaktree Capital, μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Atlas Capital Services, η Avenue Capital και η M&G Investments.
Eρώτημα παραμένει, ωστόσο, αν οι τράπεζες θα επιλέξουν τη λύση της εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή, που θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των δανείων, ή της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων και της συνέχισης εφαρμογής του πλάνου ανάπτυξης της εταιρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται με ενδιαφέρον τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου, που θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα. Σε ό,τι αφορά το 2019, πάντως η εταιρία κάνει λόγο για EBITDA 25 εκ. ευρώ και σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA περίπου στο 6,5.
Από την έντυπη έκδοση