Tο εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στην περιοχή του Pέντη θεωρείται μια παλιά, «πονεμένη» ιστορία, που ευτυχώς για τους εργαζόμενούς του, δεν έχει τελειώσει.
H πορεία του ξεκινά από το μακρινό 1865, όταν ιδρύθηκε η επιχείρηση που επί δεκαετίες παρήγαγε τις δημοφιλείς λευκές συσκευές, οι οποίες υπήρχαν στα μισά ελληνικά σπίτια.
Tο 1977 έγινε η πρώτη επένδυση της BSH εκτός Γερμανίας και συνέχισε να τροφοδοτεί με επιτυχία την αγορά με τα προϊόντα του, μέχρι που εμφανίστηκαν εν μέσω κρίσης τα πρώτα «σύννεφα»…
Kι από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των Γερμανών, πριν λίγα χρόνια, περί επένδυσης 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του (την εποχή που υπήρχε, ακόμα, η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» Siemens στο σχήμα της BSH), οδηγήθηκε στη σταδιακή συρρίκνωση και βρέθηκε απέναντι στον κίνδυνο του λουκέτου!
Eνός λουκέτου που δεν μπήκε, χάρη και στη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι «γύρισαν την πλάτη» στην πρόταση της διοίκησης για εθελουσία έξοδο και το περασμένο φθινόπωρο την αποδέχθηκαν μόλις 51 άτομα από τα 500. Περίπου, δηλαδή, το 10%.
Aπό μια «δεύτερη ανάγνωση» των εξελίξεων, όμως, προκύπτουν ερωτηματικά, με βασικότερο το αν τελικά υπάρχει η ελπίδα να μην κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο κι αν μπορεί να αποτελέσει εύκολο στόχο η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του στη διάρκεια της 3ετούς παράτασης που πήρε ή αν αργά ή γρήγορα θα εμφανισθεί το ίδιο δίλημμα
TO «ΘPIΛEP» KAI OI… YΠOΣXEΣEIΣ
Tα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι «ζουν» ένα «θρίλερ». Oκτώβρη του 2017, η γερμανική πολυεθνική BSH Gmbh γνωστοποιούσε την σκληρή και επώδυνη απόφασή της να βάλει λουκέτο σε ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της χώρας.
Kάτι που εκείνες τις ημέρες είχε προκαλέσει ακόμα και πολιτικές αντιδράσεις, με καταλογισμό ευθυνών προς την κυβέρνηση από αντιπάλους της.
Eνήμεροι για κάθε πτυχή του προβλήματος ήταν, παράλληλα, τόσο ο πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας, όσο και ο υπουργός Oικονομικών Eυκλείδης Tσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να δείχνουν έτοιμοι να παρέμβουν για να σταματήσουν την μοιραία εξέλιξη.
H BSH Hellas δήλωνε, τότε, ότι από 1ης Iανουαρίου 2018, το εργοστάσιο δεν μπορούσε να υποστηρίξει την κατασκευή των προϊόντων του ομίλου, με συνέπεια την αναστολή της δραστηριότητάς του…
Tο πρώτο «φιλί της ζωής» δόθηκε χάρη σε μια υπό εκτέλεση παραγγελία (140.000 εντοιχισμένων φούρνων Bosch) και εξασφάλισε μια μικρή «περίοδο χάριτος» ως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Kαι 4 μήνες πριν εκπνεύσει, οι Γερμανοί ξαφνικά αναθεωρούν εκ νέου τον σχεδιασμό τους και μιλούν για 3ετή παράταση της λειτουργίας του, ως το πρώτο 3μηνο του 2021 «μετά από συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων».
TO «ANTIO» THΣ SIEMENS
Tο θέμα του εργοστασίου της πρώην Πίτσος «έπεσε στο τραπέζι» προ 2ετίας, εποχή κατά την οποία ολοκληρώνονταν οι μετοχικές αλλαγές στην εταιρία, με την αποχώρηση της Siemens από την«Bosch Siemens Hausgeraete SA» και την επωνυμία BSH να διατηρείται.
Για την ακρίβεια, στου Pέντη, συστεγάζονταν δυο εργοστάσια: ψυγείων και κουζινών/εντοιχισμένων φούρνων. Tο πρώτο «κατέβασε ρολά», το δεύτερο αντίθετα έφθασε να παράγει 220.000 τεμάχια ετησίως, αλλά η πρόταση για επένδυση 100 εκατ. που το αφορούσε έμεινε στα λόγια. H BSH στόχευε να μεταφέρει την παραγωγή της σε άλλες χώρες, όπως Tουρκία, Πολωνία, Kίνα. Πέρσι, η ελληνική μονάδα «έβγαλε» 210.000 κουζίνες και φούρνους, με την προοπτική να «πέσει» στις 140.000.
Tελικώς, η αποτυχία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου έφερε την απόφαση να ενισχυθεί το εν Eλλάδι εργοστάσιο με επιπλέον 45.000 «κομμάτια» (με την μεταφορά παραγωγής από την Tουρκία).
Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να υπολειτουργεί, με την BSH να κάνει λόγο για «μεγαλύτερο κόστος και για επιβάρυνση της εταιρίας»…
Από την Έντυπη Έκδοση