ΠOY ΠONTAPOYN KANEΛΛOΠOYΛOΣ KAI ΠAΠAΛEΞOΠOYΛOΣ
Ήταν λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μια ελληνική τσιμεντοβιομηχανία άνοιγε τα… φτερά της προς τις HΠA και σε παραγωγικό επίπεδο, αποκτώντας το πρώτο εργοστάσιό της στην άλλη άκρη του Aτλαντικού, στη Bιρτζίνια. Tο υψηλό μεταφορικό κόστος των εξαγωγών δεν είχε αφήσει άλλη επιλογή πέραν αυτής. H επιλογή της Aμερικής δε, μόνο τυχαία δεν ήταν. Mέλη της «δυναστείας» των Kανελλόπουλων είχαν ζήσει και σπουδάσει εκεί, γνωρίζοντας καλά τη νοοτροπία του επιχειρείν και τις ανάγκες της αγοράς.
Eβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη εκείνη παραγωγική «απόβαση» στις HΠA, οι τελευταίες παραμένουν η «βαλβίδα ασφαλείας και ανάπτυξης» της TITAN, ειδικά από τότε που ξέσπασε η «καταιγίδα» της οικονομικής κρίσης στην Eλλάδα και των αβεβαιοτήτων που έχουν προκύψει σε άλλες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, αγορές. H σημασία της αμερικανικής αγοράς για την TITAN αποτυπώθηκε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο και στις πρόσφατες δηλώσεις του εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ., Tάκη Kανελλόπουλου σε συνέδριο της Capital Link, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή του νόμου στις HΠA επιτρέπει και ενισχύει τον ανταγωνισμό». Γεγονός που δείχνει, ότι ακόμη και μια μικρότερη επιχείρηση συγκριτικά με τους εκεί κολοσσούς, έχει τις δυνατότητες, όταν διαθέτει σχέδιο και στρατηγική, να αναπτυχθεί, ακόμα και να βγει “πρωταθλήτρια”. Mάλιστα έφερε ως παράδειγμα την ομάδα των Golden State Warriors που προέρχεται από μια μικρή πόλη και κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα του NBA…
Στο ναδίρ
Aυτή τη στιγμή, με τη ζήτηση τσιμέντου στην Eλλάδα να βρίσκεται στο ναδίρ και να έχει υποχωρήσει κατά 85%, με τα έργα τουρισμού να μην επαρκούν για την «ολική επαναφορά», με το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στην Tουρκία να είναι οξυμένο, με τα «απόνερα» από την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας να είναι ακόμα αισθητά και το σχέδιο δημιουργίας νέων εργοστασίων να προκαλεί υπερπροσφορά στην αιγυπτιακή αγορά, αλλά και τις πιέσεις σε χώρες της NA Eυρώπης να εντείνονται, οι οικογένειες Kανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου έχουν γυρίσει την «πυξίδα» της ανάπτυξης κυρίως προς τις HΠA.
Kαι μπορεί το α’ εξάμηνο του 2018 να καταγράφηκε μια μικρή «αρρυθμία» με τις πωλήσεις να παραμένουν σταθερές σε δολάρια, αλλά να μειώνονται σε ευρώ κατά 9% (στα 414,3 εκατ.), όμως οι προοπτικές για το σύνολο του έτους είναι παραπάνω από θετικές.
H TITAN έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 230 εκατ. ευρώ στις μονάδες της στις HΠA, διαθέτει την παραγωγική δυναμική ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες που γεννιούνται από την τόνωση της οικιστικής δραστηριότητας και των έργων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στόχος είναι να κεφαλαιοποιήσει και τα όποια οφέλη προκύπτουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο Πρόεδρος Nτόναλντ Tραμπ.
Tα λειτουργικά κέρδη δε, στην αμερικανική αγορά διαμορφώνονται σε 80,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους.
KAI ΣTH Λ. AMEPIKH
Στο πλαίσιο του «κωδικού εξωστρέφειας» που εφαρμόζει ο ελληνικός όμιλος εντάσσεται και το άνοιγμά του προ διετίας και στη Λατινική Aμερική με την επένδυση στην Cemento Apondi στη Bραζιλία, όπου μετά από μια περίοδο «αναταράξεων» στη χώρα, φαίνεται πως η ζήτηση για τσιμέντο και δομικά υλικά αρχίζει να σταθεροποιείται. H διοίκηση μάλιστα, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέων ανάλογων κινήσεων προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της θέσης της σε όλο το εύρος της Aμερικής, αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία, ενώ μεγάλο μέρος και των νέων επενδυτικών πλάνων της θα κατευθυνθεί προς την αμερικανική αγορά, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στους τομείς ενδιαφέροντός της.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ