Σε έντονες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης, βρίσκεται η μακεδονική οινοποιητική βιομηχανία Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική.
Η «Μπουτάρης» έχει υποβάλει στις τράπεζες, από τον Ιούνιο, το τελικό επεξεργασμένο επιχειρηματικό σχέδιο για να εγκριθεί και να ληφθούν αποφάσεις.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στη χθεσινή Τακτική Γενικής Συνέλευση, το νέο αυτό επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση της παραγωγικής εταιρίας ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο συνεργάτη – επενδυτή , την ταχύτερη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, την περαιτέρω βελτίωση της ανάπτυξης και του μεγέθους της εταιρίας, την πλήρη εξυγίανση της εταιρίας και την ενδυνάμωση της διοίκησης με την συμμετοχή και του νέου συνεργάτη – επενδυτή.
Παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας στα πλαίσια των συνεχιζόμενων μέχρι σήμερα συζητήσεων – διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις ώστε να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη τελική συμφωνία».
Η διοίκηση της Μπουτάρης εκτιμά ότι σύντομα οι συζητήσεις αυτές θα καταλήξουν σύντομα σε θετικά αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι στην ετήσια έκθεση του Ομίλου εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να προσβληθεί και να ανατραπεί η επικυρωθείσα δικαστικώς το 2017 συμφωνία της οινοποιητικής βιομηχανίας με τους πιστωτές της Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, με εγγυήσεις που έχουν παράσχει οι εταιρείες του ομίλου και ο βασικός τους μέτοχος. Τόσο οι πιστώτριες τράπεζες όσο και ο βασικός μέτοχος συζητούν με νέο επενδυτή την πιθανότητα εισόδου του στην οινοποιητική εταιρεία, με παράλληλη νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της.
Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση της υφιστάμενης συμφωνίας, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε επικυρωθεί δικαστικά από το Πρωτοδικείο Ημαθίας τον Μάιο του 2017, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της συμμετοχικής εταιρείας, που συνοδεύει τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «λόγω της καθυστέρησης στην πώληση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, υπάρχει το ενδεχόμενο προσφυγής, από τις έχουσες έννομο συμφέρον πιστώτριες τράπεζες για ακύρωση της συμφωνίας, η οποία προσφυγή θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Το ενδεχόμενο της προσφυγής είναι ένα γεγονός μελλοντικά πιθανό αλλά αβέβαιο ως προς την έκβασή του. Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης Για να ξεπερασθεί αυτός ο κίνδυνος η εταιρεία είναι σε διαβούλευση με τις πιστώτριες τράπεζες καθώς και με επενδυτή και έχει καταστρώσει και υποβάλει στις πιστώτριες τράπεζες νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2018 – 2022 και ταμιακές ροές 2018 – 2032, αποβλέποντας στην υπογραφή νέας συμφωνίας με τις Τράπεζες».