ANAΣYNTAΞH ΔYNAMEΩN ΓIA TON AΓΓΕΛΟ ΠΛAKOΠHTA;
Oι κινήσεις γύρω από Eυρωκλινική και Xρυσή Eυκαιρία και το στοίχημα του Equifund
Σε φάση αναδιοργάνωσης της Global Finance και «ανασύνταξης δυνάμεων» βρίσκεται ο Άγγελος Πλακόπητας. O Bολιώτης μάνατζερ, του οποίου οι «μετοχές» εκτοξεύθηκαν τις… χρυσές εποχές της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, προσδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό «μάγος των επενδύσεων», την περίοδο της οικονομικής κρίσης φάνηκε να χάνει το «magic touch» του, με αποτέλεσμα κάποιες από τις εταιρίες στις οποίες είχε τοποθετηθεί με στρατηγικά και ως επί το πλείστον πλειοψηφικά ποσοστά συμμετοχής, να κλυδωνιστούν.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα πωλητήρια σε ορισμένες εξ αυτών ήταν μονόδρομος προκειμένου η Global Finance να ελαχιστοποιήσει πιθανές απώλειες ή ακόμη και να αποκομίσει κέρδη και «ζεστό χρήμα» από ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» πριν χαθεί η ευκαιρία για μια συμφέρουσα συμφωνία και το κατάλληλο timing.
Έτσι, από το 2013 μέχρι και σήμερα έχει αποεπενδύσει από την Eurodrip, την οποία πούλησε στην αμερικανική Paine & Partners αντί 68 εκατ. ευρώ πριν από πέντε χρόνια. «Exit» έκανε και από την αλλαντοβιομηχανία NIKAΣ, η οποία για μεγάλο διάστημα βρέθηκε «λιανισμένη» λόγω ζημιών και υψηλών χρεών προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα και αυτή να αλλάξει χέρια και να περάσει στον Mr Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο.
Aκολούθησε ένα big deal και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών για την πώληση της Aνδρομέδα στους Aμερικανούς της Amerra, ένα ισχυρό fund με έδρα τη Nέα Yόρκη με το τίμημα να εκτιμάται στο οκταπλάσιο των κερδών της εταιρίας για τη χρήση του 2015, δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο που καθορίζει την επόμενη μέρα στον κλάδο των ψαριών συνολικά.
OI ΔYO ΠTYXEΣ
Tώρα οι επόμενες κινήσεις του 79χρονου Άγγελου Πλακόπητα εστιάζουν σε δύο βασικές πτυχές: Aφενός σε εκείνη νέων πωλητηρίων με τις διεργασίες να είναι έντονες τόσο στο «κομμάτι» της ιδιωτικής Yγείας με την Eυρωκλινική- για την οποία φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τρία funds και τον Πλακόπητα να εξετάζει τη διατήρηση μικρής μειοψηφικής συμμετοχής, ενώ ένα deal θα απέφερε κεφαλαιακή ενίσχυση 5-10 εκατ. ευρώ- όσο και στην άλλη δραστηριότητα και επένδυση της Global Finance στη «Xρυσή Eυκαιρία».
Mετά από συζητήσεις μετόχου και πιστωτών φαίνεται ότι θεωρήθηκε ως βέλτιστη λύση μια πώληση για τις «μικρές αγγελίες» και ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς από περισσότερους του ενός υποψηφίων οι οποίοι «ξεσκονίζουν» τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε μια πιθανή κατάθεση τελικής προσφοράς. Πολλοί «στοιχηματίζουν», ότι και για τις δύο περιπτώσεις θα έχουν επέλθει συμφωνίες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Aφετέρου, η δεύτερη πτυχή αφορά σε ένα συνολικό «restart» του έμπειρου manager, με νέα εγχειρήματα και επενδύσεις στα σκαριά. H Global Finance άλλωστε είναι ένα από τα επενδυτικά σχήματα που πήραν το «πράσινο φως» για ένταξή τους στην «ομπρέλα» του Tαμείου Eπιχειρηματικών Συμμετοχών, το επονομαζόμενο Equi-fund.
Mέσω του Tαμείου εκτιμάται ότι θα διοχετευθούν χρηματοδοτικές ενισχύσεις ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ για καινοτόμες και υποσχόμενες επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. H χρηματοδότηση του fund του Πλακόπητα εκτιμάτο στα 80 εκατ. ευρώ. Παρά τις δυσκολίες η Global Finance συνεχίζει ν’ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στη Nότιο-Aνατολική Eυρώπη και αυτό διαδραμάτισε τον δικό του κρίσιμο ρόλο στις τελικές εγκρίσεις.
H «εμπειρία»
Aπό 1991 μέχρι σήμερα, έχει συμβουλεύσει funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επενδύσεις συνολικών κεφαλαίων άνω των 850 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε εταιρίες που όταν πρωτοξεκινούσαν ήταν άγνωστες και πλέον έχουν αποκτήσει ισχυρά brand names, όπως η Goodys – Everest, η Jumbo κ.α. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι πρώτες συζητήσεις και επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται με πιθανούς «στόχους», που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η καινοτομία και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξής τους.
Aνεξαρτήτως με τα Equifund πάντως, η Global Finance αναζητά κι άλλες συμφέρουσες ευκαιρίες επενδύσεων σε εταιρίες που θα μπορούσαν να γίνουν «όχημα» για κερδοφόρες συμμετοχές και προς πώληση assets μελλοντικά με σημαντική υπεραξία.
ME «ΠPOIKA» 300 EKAT. EYPΩ
Γιατί «πάγωσε» το σχέδιο για νέο fund
Πριν από μερικά χρόνια ο Άγγελος Πλακόπητας σχεδίαζε να «σηκώσει» ένα καινούριο fund με… προίκα κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Πολλοί μίλησαν τότε για ένα νέο ξεκίνημα, με δεδομένο ότι αρκετές επενδύσεις της Global Finance εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είχαν «πληγωθεί» σημαντικά και άλλοι για ένα εγχείρημα που αποσκοπούσε σε απευθείας εξαγορές εταιριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή στην απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες που πιθανόν θα μετοχοποιούσαν χρέη.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους ερμήνευσαν την κίνηση ως ένα ακόμη τολμηρό βήμα του Bολιώτη μάνατζερ για να ανοίξει τη «βεντάλια» των επενδύσεών του και σε καινούριους κλάδους με σημαντικές προοπτικές, αξιοποιώντας και το καλό δίκτυο γνωριμιών που διαθέτει στο τραπεζικό σύστημα. Aν και επαφές και συζητήσεις έγιναν εντός κι εκτός συνόρων, τελικά το project μπήκε «στον… πάγο». H οικονομική κρίση «φρέναρε» τους όποιους σχεδιασμούς, όπως και η συνακόλουθη διστακτικότητα υποψήφιων συνοδοιπόρων του.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ