Στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της κυπριακής βουλής τέθηκε ξανά το θέμα (για 8η φορά) που αφορά την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας.
Οι βουλευτές, δίνοντας τον λόγο στον διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας, αναφέρθηκε ότι η Λαϊκή έχει μπει σε εκκαθάριση από τις 26 Μαρτίου 2013. Μεγαλύτερο από τα περιουσιακά στοιχεία είναι το 18,1% των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής από τα περιουσιακά στοιχεία που είχε η πρώην Λαϊκή, μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί όλα, εκτός τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην Ελλάδα και είναι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG) και το 4,08% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
Αναλύοντας τα όσα έγιναν στα χρόνια που πέρασαν, μετά και από σχετική ερώτηση του Ζαχαρία Κουλία, έφτασε η συζήτηση στην παγοποιήση περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο διαχειριστής ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει αποπαγοποιήση, αφήνοντας όμως την συζήτηση μέχρι εκεί και λέγοντας απλά ότι μπορεί να ενημερώσει σε κλειστή συνεδρίαση.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε πως τα μέλη της Επιτροπής ζητούν απαντήσεις αναφορικά στον αν υπάρχει πιθανότητα οι πρώην πιστωτές να πάρουν κάτι από αυτά τα λεφτά ή δεν υπάρχει, γιατί είναι ελάχιστα.
Στην επόμενη συνεδρίαση η ξεκάθαρη εικόνα
Σε σχέση με τις αποφάσεις κατά της Marfin Invested Group και για του Αντρέα Βγενόπουλου, με τις οποίες δεσμευόταν η περιουσία του, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι στην επόμενη συνεδρία έχει κληθεί το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση, ώστε να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα.
Προβληματισμός
«Έχουμε δει θέματα τα οποία μας έχουν προβληματίσει. Όπως είναι η πώληση της Κλινικής Υγείας στην Αθήνα και του Χίλτον στην Κύπρο. Είχε λεχθεί ότι ήρθαν αποφάσεις κατά της Marfin Invested Group και για του κ. Βγενόπουλου, με τις οποίες δεσμευόταν η περιουσία του. Γι’ αυτό θα κληθεί και το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση στην επόμενη συνεδρία και η Κεντρική Τράπεζα ξανά με το διαχειριστή σε μια κλειστή συνεδρία, διότι υπάρχουν θέματα νομικά τα οποία δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω για να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα», είπε.
Ανέφερε ότι πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποζημιώσεις οι κουρεμένοι, αλλά συμπλήρωσε «έχοντας δεδομένο ότι οι εισπράξεις είναι πάρα πολύ χαμηλές θα ασκηθεί πολιτική πίεση σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε επιτέλους να μπαίνουν λεφτά μέσα, για να μπορέσουμε σε κάποια φάση να αποζημιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους».
Στην Μάλτα
Ερωτηθείς αν εισπράχθηκαν κάποια χρήματα και που βρίσκονται σήμερα, είπε πως «τα χρήματα υπάρχουν στην Κεντρική Τράπεζα», για να προσθέσει πως «η τράπεζα στη Μάλτα πουλήθηκε 49 εκατομμύρια, που ήταν από τα καλά περιουσιακά στοιχεία που κανονικά έπρεπε να πουληθεί πολύ περισσότερο».
«Τα τρία εκατομμύρια έμειναν στη Μάλτα για καθαρά νομικούς λόγους και για κάποιες προσφυγές που έγιναν στα δικαστήρια και τα άλλα έχουν έρθει στην Κύπρο και είναι στην Κεντρική Τράπεζα», είπε.
Εξήγησε ότι «μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης θα μπει εκκαθαριστής και θα γίνει διανομή όλων αυτών των χρημάτων στους πρώην πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας».
Σημείωσε ακόμα ότι «κάποιοι κοστολογούσαν την αξία της Λαϊκής Τράπεζας το 2013 στα 900 εκ. και κάποιοι άλλοι στα 660 εκ., αλλά εκείνα που θα εισπράξουμε θα είναι κλάσματα αυτού του ποσού».
Η απομείωση των περιουσιακών στοιχείων
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «η εικόνα της κατάστασης είναι τραγική, αφού τέτοια είναι η απομείωση περιουσιακών στοιχείων, που είναι αμφίβολο κατά πόσο στο τέλος θα παραμείνει οποιοδήποτε ποσό, για να λάβουν εκείνοι που δικαιούνται να λάβουν, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής».
Όπως πρόσθεσε «μέσα από την όλη συζήτηση έχει διαφανεί για πολλοστή φορά και έχει αποδειχτεί η αμέλεια, οι παραλήψεις, οι σκοπιμότητες που περιλαμβάνουν και θεσμούς της Δημοκρατίας», μιλώντας συγκεκριμένα για σκοπιμότητες που περιλαμβάνουν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών και την Αρχή Εξυγίανσης, αφού μέσα από τις δράσεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχει ζημιώσει σημαντικά το κυπριακό δημόσιο.
«Πρέπει να πω ότι από την πρώτη στιγμή ως κοινοβουλευτική ομάδα είχαμε θέσει με συγκεκριμένα στοιχεία δεδομένα ενώπιον των Αρχών, που αφορούσαν τις προσπάθειες πώλησης περιουσιακών στοιχείων και στη Ρουμανία και στη Μάλτα και στην Ουκρανία και αλλού. Δεν εισακουστήκαμε και δυστυχώς οι εξελίξεις μας έχουν δικαιώσει αλλά αυτή η δικαίωση συνοδεύεται από ένα τεράστιο οικονομικό κόστος στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απομείωσης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής».