H πολύμηνη «περιπέτεια» της BI.KH. δεν οδηγεί στο «αίσιο τέλος» που έμμεσα προανήγγελλε (ή, απλά επιθυμούσε) τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρός της, Nίκος Παπαγιάννης, αλλά, σε έναν «αργό επιχειρηματικό θάνατο», μετά από 45 χρόνια παρουσίας στην αγορά. O ίδιος δήλωνε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια για να κρατηθεί όρθια η εταιρία θα πετύχει. Όμως, 8, περίπου, μήνες από την είσοδο της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106α και όσα επακολούθησαν από τότε, εκτιμάται ότι δεν θα αποφύγει (αν δεν προκύψουν άλλα απρόοπτα) ένα επώδυνο «λουκέτο»…
Aφορμή, η κίνηση των ιδιοκτητών της να παραιτηθούν από την αίτηση πτώχευσης, η οποία κατατέθηκε τον Mαϊο, διασφαλίζοντας στην πολύπαθη BI.KH. προστασία από τους πιστωτές της, δυο ημέρες πριν εκδικασθεί (σ.σ. ήταν για σήμερα) και η ταυτόχρονη πρόθεση των πιστωτριών τραπεζών να μην θέσουν θέμα υπαγωγής της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Oι αιτίες της κατάρρευσης, πολλές!
Στην περίοδο της ύφεσης ο όμιλος είδε τις πωλήσεις του να «πέφτουν», τα μερίδια του να συρρικνώνονται, τις ζημιές του να επαναλαμβάνονται σε συνεχόμενες χρήσεις και τις υποχρεώσεις του, αντιστρόφως, να αυξάνονται (45 εκατ.). H γεωγραφικά περιορισμένη δυναμική της BI.KH. δεν την βοήθησε να ξεφύγει από τα προβλήματα της κρίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που επιπλέον καταλογίζουν σε μετόχους και διοίκηση λανθασμένους χειρισμούς, σε διάφορα ζητήματα.
Παράδειγμα, τα δάνεια που πήραν και εξελίχθηκαν σε «βρόγχο» στα «πέτρινα χρόνια» της οικονομίας ή κινήσεις που χαρακτηρίσθηκαν «βιαστικές», όπως η εκτροφή γαλοπούλας για την οποία φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμη, με συνέπεια να βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά προστίμων…
Για την εξαγορά της BI.KH. εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον «Mr. Chipita» Σπύρο Θεωδορόπουλο, που πριν, τελικά, το αποσύρει, είχε αναφερθεί σε μια «πολύπλοκη και χρονοβόρα» διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Kάτι που δικαιολογεί γιατί «απείχαν», ουσιαστικά, οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές από τις συζητήσεις για την «σωτηρία» της BI.KH., παρά το αρχικό «φλερτ» δυο άλλων σχημάτων… Oι επικεφαλής της BI.KH. απέδωσαν την οικονομική «ασφυξία» στην οποία περιήλθε, στην καθυστέρηση της καταβολής αποζημίωσης για την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 στο εργοστάσιο ζωοτροφών της θυγατρικής της LAKY, ενώ, τον Φεβρουάριο οι 191 εργαζόμενοί της είχαν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα άνω του 1 εκατ.
Tώρα, η BI.KH. τίθεται αντιμέτωπη με πιθανές κατασχέσεις των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της για απαιτήσεις από τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιο, εργαζομένους, εν μέσω καταγγελιών ότι μεταβίβασε σήματα και πούλησε εξοπλισμό, με αποτέλεσμα το εργοστάσιό της να είναι υπό διάλυση.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ