Στις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της περίθαλψης και της ιατρικής γενικότερα, οι οποίες ακολουθούν την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της ψηφιακής επανάστασης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο πανεπιστήμιο London School of Economics στο Λονδίνο, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και απόφοιτος του εν λόγω πανεπιστημίου.
Στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η υγειονομική περίθαλψη και η ιατρική αλλάζουν δυναμικά τόνισε, ενώ αναφερόμενος εμμέσως στην επιχειρηματικότητα στο χώρο της Υγείας, ανέφερε: “Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή, όλοι μαζί να επικεντρωθούμε στις πιεστικές προκλήσεις του σήμερα για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στη διεθνή σκακιέρα”.
Θυμίζοντας πως η δημοκρατία ξεκίνησε από τη χώρα μας, αναφέρθηκε στη δημοκρατία στην περίθαλψη. “Οι ασθενείς παγκοσμίως επιθυμούν η δημοκρατία να γίνει πράξη στην υγειονομική περίθαλψη ή αν προτιμάτε η υγειονομική περίθαλψη να γίνει πιο δημοκρατική. Θέλουν να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν γιατρό και νοσοκομείο. Στο εγγύς μέλλον αυτή η “δημοκρατική ελευθερία” θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε και τη χώρα στην οποία επιθυμούμε να νοσηλευτούμε. Ελπίζω ότι σύντομα, με τη βοήθεια νέων ή αναθεωρημένων δομών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, αυτό θα καταστεί δυνατό για όλο και περισσότερους ανθρώπους”, είπε στην αρχή της ομιλίας του.
Η υγειονομική περίθαλψη εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Γίνεται πιο ψηφιακή, “φορητή” και μπορεί να προσφερθεί από απόσταση. “Λέξεις-κλειδιά και έννοιες όπως η “Ηλεκτρονική υγεία”, η “Κινητικότητα των ασθενών”, η “Ψηφιακή Υγεία” είναι μόνο η αρχή”, τόνισε και συμπλήρωσε πως τα ταξίδια για ιατρικούς λόγους, οι διαγνώσεις από απόσταση, τα νέα και πιο ευέλικτα συστήματα ασφάλισης, ο ρόλος του Διαδικτύου, ο αυξανόμενος αριθμός των δυνατοτήτων ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης, είναι δυναμικές, οι οποίες μπορούν να έχουν επωφελείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, αλλά και στην εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού.
“Η έλευση της ψηφιακής εποχής, με τις προοπτικές και τις δυνατότητες που ξεκλειδώνει, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιακή και την τρισδιάστατη απεικόνιση, τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο μεγάλος όγκος των δεδομένων και το διαδίκτυο, μετασχηματίζει δυναμικά τη μελέτη και την πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης. Αλλάζει συνεχώς τη σκακιέρα και τα δεδομένα για όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλάζοντας παράλληλα και την εμπειρία γιατρών και ασθενών”, εξήγησε.
Η υγειονομική περίθαλψη σταδιακά ολοκληρώνει τη μετάβασή της από θεραπευτική, σε προληπτική, με όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην προαγωγή της Υγείας. Σταδιακά, η κύρια αναζήτηση των κοινωνιών είναι όπως είπε: α) το μοντέλο ζωής όλο και πιο υγιών ανθρώπων, β) η πρόληψη πριν την από εμφάνιση μιας ασθένειας και γ) η θεραπεία ασθενών με αποτελεσματικότερο, γρήγορο και ανώδυνο τρόπο, κάνοντας χρήση των λιγότερο επεμβατικών μεθόδων. “Σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα, ο στρατηγικός μας σύμμαχος είναι η εξατομικευμένη ιατρική”, τόνισε ο Β. Αποστολόπουλος.
Αναφερόμενος στην επανάσταση που συντελείται στο πεδίο της διάγνωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σύντομα, θα τελειοποιήσουμε τις διαγνωστικές μεθόδους και τις συσκευές για τον γενετικό έλεγχο, καθιστώντας τις εξετάσεις αυτές όλο και πιο προσιτές στους ανθρώπους. Παράλληλα, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας θα μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες περισσότερα σε μοριακό επίπεδο, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά”.
Η ψηφιακή εποχή θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην ιατρική, στην υγειονομική περίθαλψη και στο μέλλον τους, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, αναφερόμενος στο παράδειγμα ενός μκροτσίπ-χαπιού που θα μπορεί να δίνει εικόνες από το εσωτερικό του σώματός μας, καταργώντας στο προσεχές μέλλον την κολονοσκόπηση. Εκτενή αναφορά στην ομιλία του έκανε στη ρομποτική χειρουργική, τη μέθοδο η οποία εξασφαλίζει εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές για τους ασθενείς, αλλά και την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Όμως, ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε και για τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούν άμεσα να αντιμετωπίσουν τα συστήματα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες σχετίζονται με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού. “Οι περισσότερες αναλύσεις”, είπε απευθυνόμενος στους φοιτητές, “δείχνουν ότι η γενιά σας θα ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής”! “Μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά των ατόμων άνω των 60 ετών στις προηγμένες οικονομίες, σχεδόν θα διπλασιαστούν τα επόμενα 50 χρόνια. Ξαφνικά, οι 70χρονοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, με ορίζοντα 40 χρόνων ποιοτικής ζωής μπροστά τους. Οι δημογραφικές τάσεις και οι επιπτώσεις τους επιβαρύνουν ήδη τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μεγιστοποιώντας την πίεση στους διαθέσιμους πόρους και τους πόρους της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι συχνά δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση και το κόστος”, παρατήρησε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, έκλεισε την ομιλία του στο LSE, αναφερόμενος στον Όμιλο, λέγοντας: “Προέρχομαι από έναν οργανισμό όπου από την αρχή είδαμε την εξέλιξη της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης ως πρόκληση, ως μια ευκαιρία να μείνουμε “ένα βήμα μπροστά”, επενδύοντας στην πρόοδο πριν αυτή πιστοποιηθεί. Μπορεί από επιχειρηματικής άποψης να είναι επικίνδυνο, αλλά υπάρχει ανταμοιβή και κυρίως η αίσθηση του σκοπού. Επομένως, δεν βλέπω καλύτερο επίλογο στην ομιλία μου, από το να πω ότι θα συνεχίσω όσο καλύτερα μπορώ να εξυπηρετήσω αυτόν το σκοπό”.