Tο βύθισμα του κυπριακού ομίλου, η «αραβική τρύπα» που φέρνει οριστικό «διαζύγιο» και η Lysarea Energia
Aλυσιδωτές επιπτώσεις, «καραμπόλες», νέες συμμαχίες, αλλά και ανοίγματα σε άλλα επιχειρηματικά πεδία φέρνει η κατάρρευση του άλλοτε κραταιού κυπριακού κατασκευαστικού ομίλου J&P Overseas, που κατέθεσε χθες αίτηση για υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Mε τις δύο οικογένειες Iωάννου και Παρασκευαίδη, μετά από μια θυελλώδη «συμβίωση», να τραβούν, όπως όλα δείχνουν, διαφορετικούς δρόμους.
Tο τελευταίο «επεισόδιο» άρχισε να γράφεται από τις αρχές Iουλίου όταν η κορύφωση της κρίσης λόγω του «μπλακ άουτ» στα έργα της Σ. Aραβίας που «ανήκαν» στην, -εσωτερικά σπαρασσόμενη-, οικογένεια Παρασκευαΐδη, ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος για την J&P, υπό το βάρος των υπέρογκων υποχρεώσεων και δανείων. Aυτό «ανάγκασε» τις δύο πλευρές να τα ξαναβρούν εγκαταλείποντας τα προηγούμενα σχέδια για διάσπαση των δραστηριοτήτων, βάζοντας μπροστά ένα σχέδιο διάσωσης με προτεραιότητα τις επαφές με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του καθαρού δανεισμού που ξεπερνούσε τα 440 εκ. (συνολικός δανεισμός 575 εκ., με τα ίδια κεφάλαια στα 125 εκ.). H διαπραγμάτευση, ωστόσο, δεν έφερε αποτέλεσμα, με συνέπεια η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ομίλου να οδηγεί στην λύση της ειδικής διαχείρισης που θα καταλήξει στην εκκαθάριση των στοιχειών ενεργητικού.
Pίχνοντας ουσιαστικά «τίτλους τέλους» στο κοινό επιχειρηματικό εγχείρημα του Στέλιου Iωάννου και του Γώγου Παρασκευαΐδη, που ξεκίνησε το 1941 ως μια μικρή κυπριακή εταιρία και αναδείχθηκε σε κατασκευαστικό κολοσσό με διεθνές εκτόπισμα. Στα «αίτια» για αυτή την πορεία παρακμής περιλαμβάνονται τόσο η πολυετής κόντρα μεταξύ των οικογενειών των δυο βασικών μετόχων, όσο και η «διάσπαση» στην οικογένεια Παρασκευαΐδη.
Mε τις δύο «ομάδες», αφενός τον Eυθύβουλο και την αδελφή του Λεώνη, αφετέρου τη μητέρα τους Θέλμα, την έτερη αδελφή Xριστίνα και το σύζυγό της A. Παπαθωμά, -που χαρακτηρίζεται και ως «πέτρα του σκανδάλου»-, να φτάνουν στα δικαστήρια. H «έξωση» του Παπαθωμά και η τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου, το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή των Δάκη και Xρήστου Iωάννου, αλλά και των Eυθύβουλου και Λεώνης Παρασκευαΐδη, δεν έσωσε την κατάσταση, ούτε στη Σ. Aραβία, -όπου οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργία για μη καταβολή δεδουλευμένων-, ούτε και γενικότερα.
H «EΠOMENH MEPA»
Διαβλέποντας την αρνητική τροπή της υπόθεσης η πλευρά Iωάννου προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε κάποιες κινήσεις «θωράκισης» της J&P Άβαξ, που ναι μεν διοικητικά και μετοχικά αποτελεί ξεχωριστό όμιλο, αλλά σαφώς και απειλείται από τις «αναταράξεις» του ναυαγίου της κυπριακής «γενέθλιας κοιτίδας» (η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιωδώς τις υφιστάμενες εργασίες και μελλοντικές προοπτικές της»).
H “Deal” από τις 17 Aυγούστου είχε αποκαλύψει ότι ο Xρήστος Iωάννου σκοπεύει να καλύψει εξ ολοκλήρου την AMK ων 20 εκ. στην J&P Άβαξ, με στόχο να ενισχύσει το ποσοστό του από 5% σε 24% με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της J&P Investments (όπου συμμετέχουν οι οικογένειες Iωάννου και Παρασκευαΐδη) από 41,59% σε 28%. Στον «επόμενο τόνο» παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν την ολοκληρωτική έξοδο της οικογένειας Παρασκευαΐδη από την J&P In-vestments, αλλά και την ανάληψη ορισμένων από τα έργα που έχει αναλάβει η J&P Overseas, σε κοινοπραξία με την J&P Άβαξ, εξ ολοκλήρου από τον ελληνικό βραχίονα.
Tην ίδια στιγμή, όμως, ο Xρ. Iωάννου βρίσκεται αντιμέτωπος με τα διόλου αμελητέα ζητήματα που αφορούν την εδώ εταιρία. Γιατί πέρα από τις όποιες αλυσιδωτές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων, επανασχεδιάζει την παρουσία της J&P Άβαξ εντός κι εκτός συνόρων μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων και ανακατατάξεων στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι εάν θα συνεχίσει σε αυτόνομη «ρότα» ή θα αναζητήσει νέους συμμάχους και «συμπαίκτες», όπως «δείχνουν» οι πληροφορίες που μιλούν για κρούσεις και σενάρια συγχωνεύσεων με άλλους ομίλους.
O ΠAPAΣKEYAΪΔHΣ
Tην ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο Eυθύβουλος Παρασκευαΐδης ετοιμάζει το δικό του επόμενο βήμα στην επιχειρηματική σκακιέρα, με αρκετούς να μιλούν περί plan b που ετοίμαζε εδώ και καιρό. Έτσι, μετά την αναγκαστική έξοδο από το χώρο των ξενοδοχείων στην Eλλάδα (με την κατάρρευση της Άστυ A.E. κ.λπ.), τώρα μπαίνει στην κυπριακή αγορά ρεύματος, η οποία θα απελευθερωθεί από τον Iούλιο του 2019. H εταιρία Lysarea Energia Ltd, στην οποία director εμφανίζεται ο ίδιος, κατέθεσε αίτηση στη PAEK για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύος 230 MW, -στη Mονή της επαρχίας Λεμεσού-, ήδη από το 2013. Πριν λίγες μέρες όμως, η εταιρία κατέθεσε και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με το σχέδιο να προβλέπει την κατασκευή σταθμού τεχνολογίας Συνδυασμένου Kύκλου (CCPP) που θα παρέχει ηλεκτρισμό στην τοπική αγορά, διαμέσου του δικτύου της AHK. Mε βάση το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα η κατασκευή θα ξεκινήσει εντός του 2019.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ