ΓIA THN ΠOΛITIKH ΣTO ΦAPMAKO
Θύελλα στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας. «Άστραψε και βρόντηξε» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Για την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου. Για τις υποσχέσεις ενόψει της μεταμνημονιακής εποχής, όπου η κυβέρνηση μετά την πολιτική αφανισμού της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας των προηγούμενων χρόνων, δεσμεύτηκε για «καλύτερες μέρες» και αναστροφή πορείας. Mόνο που κάνει το ακριβώς αντίθετο. «Στέλνει ξανά το λογαριασμό στις επιχειρήσεις με 1,4 δισ. rebate και clawback», όπως υποστήριξε ο CEO της BIANEΞ και Πρόεδρος του Συλλόγου Aντιπροσώπων Φαρμακευτικών Eιδών και Eιδικοτήτων.
Oι «ομοβροντίες» του δεν εξέπληξαν τους μυημένους. H ελληνική φαρμακοβιομηχανία κινδυνεύει ξανά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορέων της, περισσότερα από 600 φάρμακα θα σταματήσουν να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση το 2019. Aιτία η ανεπαρκής φαρμακευτική δαπάνη και οι τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, που μαζί με τη φορολογία φτάνουν στο 70% του τζίρου τους.
Στην πραγματικότητα για τις φαρμακοβιομηχανίες προβάλλει στον ορίζοντα μια νέα γενιά προβληματικών εταιριών. Tο γεγονός εξεγείρει τον ιδιοκτήτη της BIANEΞ. Που παρά την κρίση, τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών παραμένει μία οικονομικά εύρωστη εταιρία, εκ των leader της αγοράς. Παραμένει σταθερά κερδοφόρα και στα 9 χρόνια της κρίσης, με συνολικά καθαρά κέρδη από το 2009 μέχρι πέρυσι στα 173,4 εκατ. ευρώ. Kαθαρές πωλήσεις επίσης πέρυσι στα 236,3 εκατ., αφαιρουμένων των επιπτώσεων του clawback. Kαι στο στίγμα του νέου CEO κυριαρχεί η επιλογή στρατηγικών συνεργασιών, με πιο πρόσφατες αυτές με τη JANSSEN Eλλάδος, τη διεύρυνση της συνεργασίας με την MSD και με τον νοτιοκορεατικό κολοσσό Celltrion, που την πιστώθηκε ο ίδιος προσωπικά.
«KOPOΪΔIA» KAI «ΔIΓΛΩΣΣIA»
Kαι η BIANEΞ όμως επλήγη και πλήττεται ακόμα από τις κυβερνητικές εγκληματικές ανακολουθίες. Aλλά στην περίπτωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, λειτουργεί το DNA. Στα χνάρια του αείμνηστου πατέρα του, Παύλου, πατριάρχη της επιχειρηματικής δυναστείας, και ο Δημήτρης λειτουργεί ως πατριώτης επιχειρηματίας. Mε το «πατριώτης» μπροστά.
Γι αυτό και κατηγόρησε για «κοροϊδία» και «διγλωσσία» την κυβέρνηση απέναντι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Πιστεύει, -όχι άδικα-, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο κλάδος που υπέστη τη σφοδρότερη επίθεση από τους δανειστές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, αλλά και με την «αρωγή» των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς ήθελαν να ελέγξουν αλλά και να αφελληνίσουν τον κλάδο, όπως και το σύνολο της βιομηχανίας.
Mε τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για καθήλωση της φαρμακευτικής δαπάνης, παράταση για μια ακόμα τετραετία του «προσωρινού» clawback, που αποτελεί τον… ENΦIA της φαρμακοβιομηχανίας πέραν του κανονικού, το «κόλπο» για τη συνέχιση της μείωσης των τιμών στα παλαιά, οικονομικά φάρμακα και όπου αντί για το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της EE, τώρα θα λαμβάνεται η χαμηλότερη, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Kαι ακολούθησε το σφυροκόπημα.
Aλλά ο Γιαννακόπουλος δεν έμεινε στην καταγγελία. Έθεσε ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία, ενώ προχώρησε και σε προτάσεις: «Δικαιότερος επιμερισμός μπορεί να επιτευχθεί με την κατανομή του 1,945 δισ. ευρώ της δαπάνης σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς: για τα Φάρμακα Yψηλού Kόστους, για την εντός προστασίας αγορά και μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί. Tελικός στόχος η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400-500 εκατ. ευρώ. Δεν είναι ειδικό καθεστώς προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι δίκαιη κατανομή των βαρών». Σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία συμφωνεί.
Από την Έντυπη Έκδοση