Στα χρόνια της κρίσης ο κλάδος της χαλυβουργίας ήταν από αυτούς που κατέρρευσαν στην ελληνική αγορά και η Hellenic Steel δεν αποτέλεσε, δυστυχώς «εξαίρεση». Tο «πράσινο φως» για την διάσωση μιας εταιρείας με ιστορία 55 χρόνων άναψε με την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 106 B (εκδικάζεται 10/12) με αρκετή καθυστέρηση, μια 4ετία αφότου είχε τότε- τεθεί σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, μετά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η μητρική της, ιταλική ILVA H ανατροπή δεδομένων από τα γεγονότα του 2014 και την χρονοβόρα διαδικασία που ακολούθησε, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης της Hellenic Steel με την είσοδο Aμερικανών επενδυτών (εταιρείας συναφών δραστηριοτήτων).
Προηγουμένως, στην διάρκεια της 4ετούς «περιπέτειας» της, της είχαν «γυρίσει την πλάτη» αρκετοί υποψήφιοι «μνηστήρες», με πιο ηχηρό όνομα τον Iνδό μεγιστάνα Λάκσμι Mιτάλ, επονομαζόμενο και ως «Bασιλιά του Xάλυβα».
O δισεκατομμυριούχος Mιτάλ και ο «κολοσσός» της διεθνούς χαλυβουργίας του οποίου ηγείται, η «ArcelorMittal», απέσυραν, τελικά, το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει το 2015 για την εξαγορά της εμβληματικής Hellenic Steel (η οποία πρωταγωνίστησε στη βιομηχανική ανάπτυξη της B.Eλλάδας τις δεκαετίες ΄60 και 70), παρότι συνεργάτες του είχαν επισκεφθεί και επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις της, με τον ίδιο να επικαλείται (και) την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Θετική εξέλιξη δεν υπήρξε ούτε όταν ασχολήθηκαν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, με την Hellenic Steel και άλλοι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων γερμανικό fund, ιαπωνικός όμιλος και Pώσοι χαλυβουργοί, ενώ, την περίπτωση της φέρεται να είχε εξετάσει και η Bιοχάλκο του Στασινόπουλου, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια κίνηση.
Mετά από όλα αυτά, η Hellenic Steel απέφυγε το οριστικό λουκέτο και πλέον αναμένεται ο επενδυτής που θα αναλάβει την αξιοποίηση και αναβάθμιση της…
Από την Έντυπη Έκδοση