Ποσοστό άνω του 70% της φετινής παραγωγής τεύτλων παραδόθηκε ήδη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η φετινή καμπάνια για την ΕΒΖ.
Η κοπή και επεξεργασία τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και “η όλη διαδικασία φέτος είναι από τις συντομότερες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ” υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, εκφράζοντας την απογοήτευσή του και των 2.000 συναδέλφων του για την ποιότητα των τεύτλων, με τον ζαχαρικό τίτλο να είναι μειωμένος, λόγω -όπως επισημαίνει- καθυστέρησης της έναρξης της καμπάνιας από την βιομηχανία. Κατά τον ίδιο, φέτος σπάρθηκαν 13.000 στρέμματα πανελλαδικά και η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.000 τόνους, με την αποζημίωση για τους παραγωγούς να υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Πίππας σημείωσε ότι οι παραγωγοί ομόφωνα αποφάσισαν ότι εάν δεν πληρωθούν μέχρι τις 20/12 θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πίππας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια των τευτλοπαραγωγών της χώρας, με αφορμή τον θάνατο του προέδρου τους στη Νέα Βύσσα Έβρου, Βασίλη Στεφανακίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε να βάλει σε λειτουργία το τρακτέρ του και χωρίς να είναι στη θέση του οδηγού, αυτό πήρε μπροστά και τον παρέσυρε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Χρήστος Πούρης, αναγνώρισε ότι η φετινή καμπάνια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, γίνεται “με απίστευτη δυσκολία” λόγω οικονομικών ζητημάτων, ενώ αναφορικά με τα οφειλόμενα προς τους 210 εργαζομένους της βιομηχανίας, που υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερες οφειλές, είπε: “Πραγματικά υπάρχει υστέρηση, η οποία θα καλυφθεί εν ευθέτω χρόνο”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, τόνισε ότι εντός του 2018 θα επιδιώξουν συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να “ενημερωθούμε για το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη της βιομηχανίας, αλλά και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Ξέρω ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις μετατάξεις των εργαζομένων της βιομηχανίας σε άλλες υπηρεσίες όπου υπάρχουν ανάγκες και θέλουμε να μάθουμε πού βρισκόμαστε ακριβώς”