Σήμερα συζητείται στην επιτροπή ανταγωνισμού η αγορά εκ μέρους της ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ Αττικής που κατέχει η Shell, παρουσία εκπροσώπων της Μότορ Όιλ, η οποία ως γνωστόν έχει υποβάλει τις αντιρρήσεις της με υπόμνημα.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η γενική διεύθυνση της επιτροπής έχει εισηγηθεί την έγκριση της συγκέντρωσης που προκύπτει από την παραπάνω κίνηση στην αγορά φυσικού αερίου και πηγές του κλάδου δεν αναμένουν κάποια ανατροπή σήμερα στη διαδικασία.
Μέσω της έγκρισης της συναλλαγής θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία θα γίνει με τη διάσπασή της σε δύο τμήματα, εμπορίας και υποδομών. Στη συνέχεια θα διατεθεί το 50,1% της εμπορίας σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Το προκρινόμενο σενάριο για τη διάσπαση θέλει απόσχιση των υποδομών και προσάρτηση στη ΔΕΔΑ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η απόσχιση του κλάδου διανομής θα περιορίσει τα φορολογικά έξοδα για τη ΔΕΠΑ σε σύγκριση με την απόσχιση της εμπορίας. Προκειμένου να ξεπεραστεί ο φορολογικός σκόπελος και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η εταιρεία, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει φορολογική ρύθμιση.
Ακόμη ένα θέμα που αφορά τη ΔΕΠΑ είναι το καθεστώς των εργαζομένων της ΕΠΑ Αττικής, καθώς το μισθολόγιό τους δεν εμπίπτει στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν αλλαγές κατά το μεταβατικό στάδιο της ιδιωτικοποίησης.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για την διάσπαση της ΔΕΠΑ αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή εντός των επομένων ημερών. Στο μεταξύ, καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δύο δραστηριότητες της ΔΕΠΑ.