Ομαδικές αγωγές κατά της Folli Follie προαναγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σχολιάζοντας τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των μέτρων προστασίας της εταιρείας.
Η ανακοίνωση
«Χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών ακούστηκε ξανά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, η δυνατή διεκδικητική φωνή των μικρομετόχων μιας εισηγμένης εταιρείας που οργανωμένοι και με θεσμικό τρόπο ζήτησαν δικαιοσύνη και τήρηση των νόμων.
Για να αναφέρουμε σωστά τα γεγονότα, χθες εκδικάστηκε κυρίως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 56 επενδυτών –μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών κατά των μεγαλομετόχων της FOLLI FOLLIE, των Ορκωτών Ελεγκτών της και κατά της εταιρείας, και δεν έγινε δεκτό το αίτημα της στρατιάς των δικηγόρων της FF περί αναβολής συζήτησης της αίτησής των 56, με αφορμή την νέα αίτηση προστασίας την οποία έσπευσε να καταθέσει η FF στις 14/11/18 ώστε να συζητηθεί μαζί με την αίτησή των 56 επενδυτών.
Η δικαστής, προς τιμήν της, δεν πτοήθηκε από τις συνεχείς παρεμβάσεις και ενστάσεις της πληθώρας των δικηγόρων της FF και θα αποφασίσει πρώτα επί της αίτησης των 56 μελών της Ένωσης και κατόπιν επί της αίτησης της FF, όπως ορίζουν οι νομικοί κανόνες μας.
Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι σε όλες τις παρεμβάσεις τους ,οι νομικοί της FF αναφερόντουσαν στην εξασφαλισμένη θέση των τραπεζών καθώς και στις συζητήσεις με τους ομολογιούχους και απαξίωσαν εντελώς να αναφερθούν έστω και μια φορά στους χιλιάδες μετόχους της FF , ως να μην υπήρχαν.
Δυστυχώς η διοίκηση της FF έχει ξεχάσει τον λόγο για τον οποίο είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ, και αυτός είναι οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΟΧΟΙ της, οι οποίοι την εμπιστεύτηκαν όταν, πριν χρόνια, με το ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής στο ΧΑΑ ζήτησε την στήριξη τους, και αυτοί καλόπιστα της παρέδωσαν τα χρήματά τους.
Πρέπει να τονιστεί, ότι η αίτηση των μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών στρέφεται όχι τόσο κατά της εταιρείας αλλά κυρίως κατά των μεγαλομετόχων της FF όπως και κατά των ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν τις οικονομικές καταστάσεις επί τόσα έτη , και οι οποίοι όπως ειπώθηκε στο ακροατήριο είναι υποχρεωμένοι να έχουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης.
Οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας, για να μην κινδυνεύσει όπως υποστηρίζεται η νέα αίτηση προστασίας της FF από την αίτηση των 56 επενδυτών, με τον ίδιο τρόπο που έσπευσαν να δεσμεύσουν τις μετοχές των ATTICA STORES υπέρ των Τραπεζών και προσωπικές τους ιδιοκτησίες υπέρ άλλων δανειστών, ας ασχοληθούν επιτέλους και με τους χιλιάδες μετόχους τους και ας τους εξασφαλίσουν συναινώντας καλόπιστα στην αίτηση αυτή των 56 μικρομετόχων τους.
Θα επακολουθήσουν επίσης οι νομικές κινήσεις διεκδίκησης αποζημίωσης και κατά των τραπεζών-αναδόχων των ενημερωτικών δελτίων εισαγωγής της FF στο ΧΑΑ και της συγχώνευσης ΚΑΕ/FF/ΕΛΜΕC
Ήδη οι Ομαδικές Αγωγές που θα ξεκινήσουν να κατατίθενται σύντομα, έχουν καταχωρηθεί ως “FOLLI CLASS ACTIONS” από τον Διεθνή Oργανισμό International Shareholder Services www.issgovernance.com , και η συμμετοχή fund managers-custodians-private banking firms αυξάνεται διαρκώς.
Τέλος σημειώνεται ότι κατά την χθεσινή εκδίκαση, ενημερωθήκαμε ότι η BAKER TILLY GREECE δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την BAKER TILLY HELLAS που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της FF και για αυτό δεν δήλωσε παρουσία κατά την εκφώνηση της δικαστού! Μένει βέβαια να εξηγηθεί , πως είχε το δικαίωμα χρήσης του τίτλου της BAKER TILLY, η τότε BAKER TILLY HELLAS, καθώς τα ΦΕΚ της εταιρείας είναι εξόχως αποκαλυπτικά…
Και επειδή γίνεται πολύς λόγος και πλασάρεται ως χρυσή λύση ο υποχρεωτικός έλεγχος από τις BIG 4 ελεγκτικές εταιρείες , καλό είναι να διευκρινιστεί ακριβώς η σχέση των μητρικών εταιρειών με τα παραρτήματα τους στη χώρα μας και ο βαθμός ικανότητάς τους να ελέγχουν ορθά και ανεπηρέαστα!
Άλλωστε, γι’αυτό ο Ν.4449/2017 προβλέπει υποχρεωτική κάλυψη Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης για τους Ορκωτούς Ελεγκτές!
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών έχει απτό και σχετικά πρόσφατο παράδειγμα διά των Δικηγορικών Γραφείων στις ΗΠΑ που συνεργάζεται, Grant & Eisenhofer, το οποίο άσκησε εκπροσωπώντας Ασφαλιστικά Ταμεία αγωγές και μηνύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την γνωστή υπόθεση της ENRON κατά της Ελεγκτικής Εταιρείας Arthur Andersen, η οποία και τελικά κατέρρευσε», καταλήγει η ανακοίνωση.