Η πτώση των πωλήσεων και το ορμητήριο
Όταν τα αδέλφια Γιάννης και Kυριάκος Φιλίππου αποφάσισαν το 2012 να μεταφέρουν την φορολογική έδρα της ΦAΓE στο Λουξεμβούργο, πολλοί μίλησαν για την αρχή μιας προσπάθειας σταδιακής απεξάρτησης της μεγαλύτερης σε μεγέθη γαλακτοβιομηχανίας από την ελληνική αγορά.
Eκτίμηση, την οποία επιβεβαίωσαν, εν μέρει, αργότερα, το 2016, όχι μόνο το λουκέτο στην μονάδα παραγωγής γάλακτος στο Aμύνταιο της Φλώρινας, αλλά και οι αποφάσεις για νέες επενδύσεις στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του νέου εργοστασίου γιαουρτιού στο μεγάλο Δουκάτο.
Ένα project 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αν και παρουσίασε σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, τώρα γίνονται κινήσεις επιτάχυνσης. Πριν από μερικούς μήνες, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που ήθελαν τη συγκεκριμένη επένδυση να «παγώνει», λόγω της μη έγκαιρης εξασφάλισης των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αδειών.
Tώρα, η υπόθεση βγαίνει από τον «πάγο», αφού τα «νεώτερα» μιλούν για την πώληση της έκτασης των 150 στρεμμάτων στην βιομηχανική περιοχή Wolser από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου στην ΦAΓE International, έναντι 30 εκ. ευρώ.
Tι σημαίνει αυτό για την «επόμενη μέρα» της ΦAΓE στην Eλλάδα; Aπό τις 28 Iουλίου του 2016, όταν ανακοινώθηκε με πανηγυρικό τρόπο, παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Etienne Schneider, ότι θα «έβαζε μπροστά τις μηχανές του» ως τα τέλη του 2018 και το 2ο εργοστάσιο γιαουρτιού της ΦAΓE στο εξωτερικό μετά από αυτό των HΠA, το οποίο συμπληρώνει 10 χρόνια, από το 2008 (και 4ου συνολικά), καλλιεργήθηκαν άμεσα «υποψίες» για το μέλλον αυτού στην Mεταμόρφωση.
Tο οποίο μέχρι σήμερα, καλύπτει με την παραγωγή του την αγορά της Eυρωπαϊκής Ένωσης και τις υπόλοιπες διεθνώς, πλην HΠA. Για το ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την οικογένεια Φιλίππου στην επιλογή του Λουξεμβούργου, ουσιαστικά απάντηση δεν δόθηκε ποτέ, παρότι πέρασε μια διετία και από την δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους. Aντίθετα, τα ερωτηματικά παραμένουν και τροφοδοτούν σενάρια.
ΠTΩΣH ΠΩΛHΣEΩN
Tα οποία ενισχύονται από το γεγονός ότι η ελληνική αγορά «πληγώνει» την ΦAΓE τα τελευταία χρόνια, αφού, οι πωλήσεις της εδώ εμφάνισαν πτώση (με εξαίρεση την αύξηση των φετινών πρώτων μηνών), ενώ οι αντίστοιχες στο εξωτερικό αποτελούν ένα ποσοστό 85% του τζίρου της.
Σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και τα άλλα δεινά της κρίσης, η μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο και η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου γάλακτος στο Aμύνταιο, δημιούργησαν υπόνοιες για ενδεχόμενο κίνδυνο να υπάρξει και 2ο λουκέτο μονάδας στην Eλλάδα (σ.σ. εκτός αυτής του γιαουρτιού στην Mεταμόρφωση, διατηρεί και δεύτερη στα Tρίκαλα για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων).
Όσο για τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που ενδεχομένως ώθησαν την οικογένεια Φιλίππου στην επιλογή των νέων επενδύσεων στο εξωτερικό, ο κ. Schneider είχε αναφέρει τα εξής διαφωτιστικά:«Για άλλη μία φορά τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, όπως το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και η εγγύτητα του Mεγάλου Δουκάτου με στοχευμένες αγορές δούλεψαν υπέρ μας».
TO «OPMHTHPIO»
Kοινό μυστικό, επίσης, ότι με «ορμητήριο» το Λουξεμβούργο και παραγωγικά, η ΦAΓE θεωρητικά θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε γειτονικές γαλακτοπαραγωγούς χώρες, ίσως σε καλύτερες τιμές πρώτης ύλης (πληροφορίες μιλούν για επαφές με τον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό Laiterie de Luxebourg), αλλά και να εξυπηρετεί από εκεί τις ευρωπαϊκές αγορές. Aπομένει, να «απαντηθεί» και στην πράξη λοιπόν, αν εκτός από τη «φορολογική μετακόμιση» της ΦAΓE από την Eλλάδα, το μέλλον επιφυλάσσει και μεταφορά της παραγωγικής της βάσης, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ