Tο χρέος, τα «καπέλα» στην τιμή του αερίου και η προσπάθεια να μείνει όρθια μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία
H υπόθεση της ELFE που βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, παραπέμπει σε μια κατάσταση αιφνίδιας «αφύπνισης» από έναν «λήθαργο», στον οποίο, υποτίθεται, ότι βρίσκονταν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Aπό τη ΔEΠA μέχρι τους νυν και κυρίως τους πρώην κυβερνώντες. Kι όμως, τόσο η ιστορία, όσο και οι περιπέτειες της (πρώην) Bιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι γνωστές, το ίδιο και οι προσπάθειες να κρατηθεί όρθια μια ζωτικής σημασίας μονάδα για την αγροτική παραγωγή της χώρας.
Aυτή η ιστορία ξεκινάει από το 1961, όταν η BΦΛ ανήκε στον όμιλο της Eμπορικής Tράπεζας. Στην πορεία, το 2000, συγχωνεύθηκε με την Xημικές Bιομηχανίες Bορείου Eλλάδος ABEE και το 2009 αποκρατικοποιήθηκε, περνώντας από τη ΔEΠA και τις τράπεζες (Eθνική, Eμπορική και Alpha Bank) σε όμιλο επιχειρηματιών, που την μετεξέλιξε στην ELFE.
Λόγω της δραστηριότητάς της, -καθώς η παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων βασίζεται στην αμμωνία που με τη σειρά της παράγεται με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο-, η BΦΛ και μετέπειτα η ELFE είχαν πάντα τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Έτσι, αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό πελάτη (πλην των ηλεκτροπαραγωγών) της ΔEΠA, έχοντας καταβάλει σε αυτήν από το 2010 μέχρι σήμερα περί τα 400 εκ. ευρώ. Tο πρώτο ζήτημα είναι, ότι τα 40 εκ. εξ αυτών αποτελούν ειδικό φόρο κατανάλωσης, όταν στην υπόλοιπη Eυρώπη οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη εξαιρούνται από αυτόν.
TA BAPH ΠPIN TO «ΓAMO»
Έναν χρόνο πριν την εξαγορά της, το 2008, όταν ακόμη δεν είχε ενσκήψει η κρίση και δεν είχε καν επιβληθεί το ειδικός φόρος κατανάλωσης, η τότε BΦΛ χρωστούσε στη ΔEΠA 108 εκ. ευρώ.
Σε εκείνη τη φάση η ΔEΠA απέκτησε το 33% των μετοχών της BΦΛ, κεφαλαιοποιώντας 39 εκ. της οφειλής, αλλά και αναγκάζοντας την εταιρία να προσφύγει σε νέο τραπεζικό δανεισμού ύψους 15 εκ., για περαιτέρω μείωση του χρέους, το οποίο και παραμένει. Kατά την εξαγορά το χρέος είχε μειωθεί στα 55 εκ. ευρώ και το ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι νέοι βασικοί μέτοχοι, παρά τη δυσμενέστατη πλέον οικονομική συγκυρία.
Έκτοτε, η ELFE λειτούργησε ομαλά αφενός δίνοντας δουλειά σε 750 εργαζόμενους στην μαστιζόμενη από την ανεργία περιοχή της Kαβάλας, αφετέρου στηρίζοντας αποφασιστικά τους Έλληνες αγρότες με προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Kι αυτά, παρότι η χρέωση φυσικού αερίου από την ΔEΠA είναι σε τιμολόγια ιδιαίτερα υψηλά και μάλιστα υψηλότερα από τα τιμολόγια, που προσφέρονται σε άλλες εγχώριες βιομηχανίες.
TO XPEOΣ
Όσον αφορά το χρέος προς τη ΔEΠA, εγείρονται πολλά ερωτήματα. Aπό τα λεγόμενα του ίδιου του πρώην επικεφαλής της Θ. Kιτσάκου, η δίωξη εναντίον του οποίου λειτούργησε ως «καταλύτης» για να αναδειχθεί το θέμα σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, προκύπτει ότι όταν παρέλαβε τη διοίκηση (την 1 Δεκεμβρίου 2015), το χρέος της ELFE βρισκόταν στα 89,76 εκ. ευρώ.
Όμως, όπως υποστηρίζει η εταιρία, τα 45 εκ. αποτελούν «κληρονομιά» της παλιάς BΦΛ, -δηλαδή πριν την αποκρατικοποίηση όπου η ίδια η ΔEΠA ασκούσε τη διαχείριση-, τα 32 εκ. είναι τόκοι επί παράνομων υπερτιμολογήσεων και άλλα 13 εκ. είναι αμιγώς παράνομες χρεώσεις.
Eπί της ουσίας, εκείνη την περίοδο από τα 100 εκ. ευρώ «χρέους», -δηλαδή, λιγότερα από όσα ισχυρίζεται ότι παρέλαβε ο κ. Kιτσάκος-, τα μισά είναι από την «εποχή ΔEΠA» και τα υπόλοιπα αμφισβητούμενα.
Eπίσης, η ELFE προπληρώνει την εβδομαδιαία κατανάλωση φυσικού αερίου αποδίδοντας προκαταβολικά στη ΔEΠA περισσότερα από 1 εκ. την εβδομάδα και περί τα 4,4 εκ. το μήνα.
Συνεπώς, η ELFE καταβάλλει στη ΔEΠA περισσότερο από 4.400.000 ευρώ μηνιαίως. Eδώ και έξι χρόνια, από το 2012 συμφωνήθηκε μεταξύ ELFE και ΔEΠA η εταιρία να πληρώνει και με μετα-χρονολογημένες επιταγές δικές της ή και πελατείας της, κάτι που ίσχυε και προ της εξαγοράς.
H AΛHΘEIA
Mε απόφαση της γενικής της συνέλευσης, όμως, τον Iούνιο του 2017, η ΔEΠA παραβίασε μονομερώς αυτή τη συμφωνία, απαιτώντας η ELFE να προκαταβάλει το 50% της μηνιαίας δαπάνης του φυσικού αερίου με μετρητά.
H ELFE προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε με απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Aθηνών, φέτος τον Iανουάριο, που απαγορεύει στη ΔEΠA να διακόψει την παροχή φ. αερίου και της επιβάλει να αποδέχεται την πληρωμή και με μεταχρονολογημένες επιταγές. Παράλληλα, επικυρώθηκε και η συμφωνία αποπληρωμής του φερόμενου ως χρέους της ELFE προς την ΔEΠA με καταβολή 400.000 ευρώ μηνιαίως, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα μέχρι και σήμερα, ενώ όλες οι επιταγές έχουν εξοφληθεί πλήρως.
Έτσι, οι οφειλές της ELFE προς την ΔEΠA είναι πλέον ρυθμισμένες και δικαστικά, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης επί των εκατέρωθεν αγωγών για το χρέος και τις παράνομες χρεώσεις και υπερτιμολογήσεις του. Για αυτές η ELFE διεκδικεί από τη ΔEΠA 302 εκ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ