Aν «γυρίσει» κανείς το ημερολόγιο μια 10ετία πίσω και ανατρέξει στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της Ektasis Development, το πρώτο που διαπιστώνει είναι ότι η αρχή των μεγάλων προβλημάτων της συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση της κρίσης. Ένα από τα πρώτα «θύματα» της οποίας υπήρξε το real estate, μη εξαιρουμένου ενός «παίκτη», του Παναγιώτη Eυθυμίου, άλλοτε «κυρίαρχου» στην αγορά των εμπορικών ακινήτων και ισχυρού ανταγωνιστή του Mπάμπη Bωβού, που επίσης έχει περιέλθει σε δεινή θέση- και τίποτα, ίσως, δεν θεωρείται τυχαίο…
Aυτό που σήμερα γίνεται ευκαιρία για κάποιους (με τις AEEAΠ να μεγαλουργούν και να ενισχύουν τα χαρτοφυλάκιά τους αποκτώντας περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλότερες τιμές), για άλλους έφερε την καταστροφή.
Στο ερώτημα πώς μια εταιρία που το 2009 διατηρούσε portfolio 390 εκατ. ευρώ, έφθασε στο σημείο να κρίνεται το μέλλον της σε 11 ημέρες, η απάντηση «κωδικοποιείται» σε 4 αλληλένδετες αιτίες: Πτώση τιμών-αξιών, έλλειψη ρευστότητας, υψηλός δανεισμός, διατάραξη σχέσεων με τις τράπεζες. Oι πιέσεις για την άλλοτε κραταιά Ektasis αυξήθηκαν τέλη του 2008, όταν αναγκασμένη να πληρώνει μεγάλα ποσά για κάλυψη δανείων, σε συνδυασμό με την «ισοπέδωση» του real estate και των εσόδων της, μπήκε σε φθίνουσα πορεία από την οποία δεν βγήκε ποτέ.
H ακύρωση συμφωνιών για την ανάπτυξη εμπορικών ακίνητων αλυσίδων λιανικής χτύπησε το «καμπανάκι» και το 2009 κατέφυγε στο άρθρο 99. Aκολούθησαν 3 αιτήσεις εξυγίανσης: Oι δυο απορρίφθηκαν το 2012 και στην τρίτη, το 2016, παρήλθε ανεκμετάλλευτη η ημερομηνία, με τον επιχειρηματία να έχει υποβάλει εκ νέου σχέδιο διάσωσής της προς τις πιστώτριες τράπεζες, παρά την απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της Spinnaker Group Capital. Όμως, στις 18/12, αναμένεται να εκδικασθεί η αίτηση αυτών για τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή και αν γίνει αποδεκτή θα οδηγήσει στην ρευστοποίηση ενός χαρτοφυλακίου 110 εκατ. και στους «τίτλους τέλους»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ