Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προκάλεσε το Σχέδιο απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής».
Σύμφωνα με την Ένωση με το σχέδιο πρακτικά ο Κλάδος επιστρέφει στο βασιλικό διάταγμα του 1923 και επιπλέον επιβάλλεται ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία και μία σειρά από προσκόμματα στην παραγωγή ζύθου που απειλούν τη λειτουργία μικρών και μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων. Σε αυτό πλαίσιο η Ένωση ζητά την άμεση απόσυρση του Σχεδίου και έναρξη διαβούλευσης με όλους τους φορείς, από μηδενική βάση.
Επίσης τονίζει την ανάγκη για υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί το φορολογικό αντικείμενο, και αφετέρου να αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια.
Tα εμπόδια
Η Ένωση σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «το σχέδιο, ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή προγραμματίζεται εν μέσω εορτών και με – για άγνωστους λόγους – ταχύτατες διαδικασίες, καταστρατηγεί κάθε έννοια τήρησης των αρχών καλής νομοθέτησης, δεδομένο ότι τέθηκε σε ολιγοήμερη Διαβούλευση, στερώντας έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο».
Επιπρόσθετα η Ένωση παρουσιάζει και συγκεκριμένα ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο αναφέροντας τα παρακάτω σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούν:
Ο έλεγχος στην βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.
Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυση που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
“Κλείσιμο” του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς
Σύμφωνα με την Ένωση «όλα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις που παράγουν ζύθο στην Ελλάδα, από τις οποίες το κράτος εισπράττει άμεσους και έμμεσους φόρους που ξεπερνούν τα 750εκ., θα θέσουν σε αβεβαιότητα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσπάθησαν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προϊόντα ζύθου που αναβάθμισαν την ποιότητα τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και την θέση που με κόπο κατακτούν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό».