ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ
Το «πράσινο φως» στο σχέδιο του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Σκοπίων έδωσε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Dealnews, η ΡΑΕ χθες (Παρασκευή) αργά το βράδυ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής.
Συγκεκριμένα, η απόφαση ελήφθη με 4 ψήφους υπέρ, 2 ψήφους κατά, ενώ ένα μέλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να προηγηθεί MarketTest.
Για το project του αγωγού Ν. Μεσημβρία-Σκόπια, η εταιρία του Λεμπέντεφ Windows International είχε υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή του ως ιδιωτικό έργο, ύψους 50 εκ. ευρώ, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ είχε υποβάλει αντίστοιχη αίτηση για την υλοποίηση του από τον ίδιο στο πλαίσιο του δικού του Δεκαετούς Προγράμματος.
Η απόφαση της ΡΑΕ, που συνιστά ανατροπή σε σχέση με τα μέχρι τώρα (θεωρούμενα ως) δεδομένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “D”, θα κοινοποιηθεί επίσημα στις αρχές της νέας χρονιάς.
Η ΡΑΕ, έχοντας στα χέρια της δύο αιτήσεις για το ίδιο έργο εδώ και μήνες, έπρεπε να λύσει ένα «δύσκολο σταυρόλεξο». Έτσι, όπως έχει αποκαλύψει η “Deal”, από την περασμένη εβδομάδα, έδωσε την έγκρισή της υπό όρους στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Φυσικού Αερίου 2017-2026, του ΔΕΣΦΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρόταση για υλοποίηση του αγωγού από τον Διαχειριστή, με προϋπολογισμό 48,7 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, υπήρξε και ένας πολύ βασικός «αστερίσκος», καθώς προβλέπεται ότι πρέπει να προηγηθεί η διεξαγωγή δεσμευτικής διαδικασίας κατανομής δυναμικότητας «Market Test» σε συνεννόηση και μετά από σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ, ενώ η έγκριση της υλοποίησής του θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη έγκριση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, εφόσον παρουσιαστούν ικανοποιητικά αποτελέσματα δέσμευσης δυναμικότητας.
Αντίθετα, με βάση τα όσα αποφασίστηκαν χθες δίνει την έγκριση στη WindowsInternationalνα προχωρήσει τις ενέργειές της για την κατασκευή του αγωγού καθώς πρόκειται για ιδιωτική επένδυση, αναλαμβάνοντας εκείνη και το όποιο αντίστοιχο ρίσκο. Δηλαδή, όπως προβλέπουν και οι κανόνες της Ε.Ε., όταν δεν υπάρχει συμμετοχή με «δημόσια κεφάλαια» (κοινοτικές ενισχύσεις, εθνικοί πόροι κ.α.) δεν απαιτείται η διενέργεια MarketTest.
Επί της ουσίας, η ΡΑΕ προκρίνει την πρόταση Λεμπέντεφ που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και θεωρείται «δεμένη» σε επίπεδο μελετών και γενικότερης προεργασίας.
Ταυτόχρονα, όμως, η πλευρά Λεμπέντεφ έχει ήδη επαφές με τους νέους βασικούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ, που αναλαμβάνουν πλέον τα ηνία του Διαχειριστή, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.