Τα χρέη των 3 εκατ. στη ΔΕΠΑ και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή
Του Κώστα Νούση
Προς άγραν στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η διοίκηση της Agritex Ενεργειακή Α.Ε., του ομίλου Ευθυμιάδη, με σκοπό την αντιμετώπιση, τόσο των οικονομικών δυσκολιών στις οποίες έχει περιέλθει η εταιρεία, όσο και των υπέρογκων οφειλών προς τη ΔΕΠΑ, οι οποίες αγγίζουν -και πολλές φορές ξεπερνούν- το ύψος των 3 εκατ. ευρώ.
Με τις εγκαταστάσεις της, οι οποίες αποτελούνται από θερμοκήπια 100 στρεμμάτων και μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4,8 MW και 6MW θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο, να βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Agritex ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008, ως μία πολλά υποσχόμενη επένδυση, του ομίλου Ευθυμιάδη, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, στον αγροτικό τομέα.
Ωστόσο τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όταν, μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2011, ξεκίνησαν και οι πρώτες εκκρεμότητες προς τη ΔΕΠΑ. Έκτοτε οι οφειλές της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου κυμαίνονται από 2 έως 5 εκατ. ευρώ.
2+1 λόγοι που επηρεάζουν το χρέος
Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι, είτε εκτινάσσουν, είτε αποσυμπιέζουν την οφειλή της Agritex προς τη ΔΕΠΑ. Ο πρώτος είναι ο ΛΑΓΗΕ ο οποίος παίζει καταλυτικό ρόλο από το 2011 μέχρι σήμερα.
Ο λειτουργός πλήρωνε με μεγάλες καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις του προς την Agritex, μάλιστα το 2017 οι καθυστερήσεις έφτασαν και τους 8 μήνες, εκτινάσσοντας έτσι το χρέος της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ στα 5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο η ΛΑΓΗΕ, με οφειλές 1,7 εκατ. ευρώ προς την Agritex, έχει σταθεροποιήσει την καταβολή των υποχρεώσεών της προς τη δεύτερη στους 3 με 4 μήνες, γεγονός το οποίο (σήμερα) έχει ρίξει το χρέος της αγροτικής εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ στα 3 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η παραγωγική περίοδος, που «μεταφράζεται» σε κατανάλωση φυσικού αερίου μέσα στο χρόνο. Μάλιστα αυτό δημιουργεί το φαινόμενο του ελατηρίου στο χρέος της αφού μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η οφειλή είναι χαμηλότερη σε αντίθεση με την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου με υψηλότερο χρέος, όπου το χρέος μπορεί να ξεπεράσει και το 1 εκατ. ευρώ.
Ο σημαντικότερος, ωστόσο, πονοκέφαλος για την διοίκηση της Agritex είναι η αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και η οποία αναζητεί επειγόντως το «φιλί της ζωής».
Όπως φαίνεται και από την έκθεση του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού της, η αγροτική εταιρεία, για πολλά χρόνια, δεν έχει καταφέρει να γίνει κερδοφόρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «τα θέματα αυτά υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που ενδεχομένως εγείρουν αμφιβολία σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει ομαλά την δραστηριότητά της».
Το αδιέξοδο
Από την άλλη η ΔΕΠΑ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της, ενόψει του διαχωρισμού της και της εν συνεχεία αποκρατικοποίησης του εμπορικού της σκέλους, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου είσπραξης των προς αυτήν οφειλών. Έτσι και στην περίπτωση της Agritex, η ΔΕΠΑ έχει ενημερώσει τη διοίκηση της εταιρείας και προωθεί ως λύση την καταβολή του 30% των οφειλών της και την αποπληρωμή, μέχρι και σε 60 δόσεις, του ποσού που υπολείπεται, με την προϋπόθεση κατάθεσης και τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση.
Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρείας δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και αν ο ΛΑΓΗΕ εξοφλούσε τις οφειλές της προς την Agritex αυτή δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει θετικά στην αποπληρωμή των χρεών της προς την ΔΕΠΑ.
Η κατάσταση θα άλλαζε μόνο εφόσον οι μέτοχοι έριχναν ρευστό στην επιχείρηση, η οποία με την οικονομική της κατάσταση ίσα ίσα μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιες από τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και οι δόσεις ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank. Κάτι τέτοιο όμως δεν διακρίνεται στον ορίζοντα. Η λύση λοιπόν θα ήταν η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή;