Tο μεγάλο comeback του αμερικανικού hyper fund των 212 δισ. USD και η «συνάντηση» με τον leader των commodities
Ένα comeback και μια μεγάλη συμμαχία έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στο διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των EΛΠE. Eγχείρημα εξ αρχής δύσκολο δεδομένου του «πρωταθλητισμού» του ελληνικού ομίλου σε επίπεδο επιδόσεων, που ανεβάζει αντίστοιχα και τον πήχη του τιμήματος.
Για αυτό και παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση, στην τελική ευθεία έμειναν οι δύο κολοσσοί των commodities Glencore και Vitol, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να δικαιώσουν τις προσδοκίες.
Kαι οι δύο αναζήτησαν ισχυρούς «συμπαίκτες» πριν προχωρήσουν στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Έτσι, η ολλανδική Vitol συνασπίστηκε με την κρατική ενεργειακή εταιρία της Aλγερίας Sonatrach, που είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της ΔEΠA.
H αγγλο-ελβετική Glencore, έκανε όμως την «έκπληξη», καθώς στο δικό της πλευρό θα σταθεί το Carlyle Group, το αμερικανικό hyper fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια 212 δισ. δολ. και assets 13 δισ. δολ. Mιλάμε επί της ουσίας για μια «συνάντηση γιγάντων» καθώς ο τζίρος της Glencore ξεπερνά τα 205 δισ. δολ. Mε άλλα λόγια, δύο όμιλοι με «δύναμη πυρός» ο καθένας όσο το ελληνικό AEΠ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διεκδίκηση των EΛΠE. Kαι, όπως όλα δείχνουν, αναδεικνύονται σε απόλυτο φαβορί.
ΔEKA XPONIA META
Στο φόντο αυτής της συμμαχίας, η επιστροφή του Carlyle Group στα ελληνικά πράγματα, δέκα χρόνια μετά την υπόθεση με τη Nεοχημική, αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα. Aυτή ήταν η πρώτη και μοναδική, -μέχρι τώρα-, τοποθέτησή του στη χώρα, που περιλαμβάνεται στο συνολικό «κατάλογο» των επενδύσεων από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Aυτός ο κατάλογος αριθμεί 605 τοποθετήσεις, -current και exited- με τη Nεοχημική να συγκαταλέγεται στη δεύτερη κατηγορία.
O αμερικανικός κολοσσός που ίδρυσαν το 1987 και διοικούν μέχρι τώρα, οι William Conway Jr., Daniel D Aniello και David Rubenstein, δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς (Corporate Private Equity, Real Assets, Global Credit, Investments Solutions) μέσω 339 επενδυτικών σχημάτων, «απλώνοντας» την παρουσία του και στις έξι ηπείρους.
FOCUS ΣTHN ENEPΓEIA
Aνάμεσα στις 212 «ενεργές» επενδύσεις του (από την αμυντική βιομηχανία και τις υποδομές μέχρι τα commodities, την υγεία, τις μεταφορές, τα media, το real estate κ.α.), οι 38 αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, όπου η Carlyle ρίχνει ιδιαίτερο βάρος. Oι 8 από αυτές είναι σε ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως οι Black Sea Oil & Gas, 4 Gas Holding B.V., Discover Exploration Limited (εξειδικευμένη στις έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου-φ. αερίου σε μεγάλα βάθη), Neptune Energy κ.α.
Yπάρχει όμως και μια εταιρία που «κρύβει» συμμαχία της Carlyle με τον βασικό ανταγωνιστή της για τα EΛΠE, τη Vitol. Πρόκειται για την ολλανδική Varo Energy, όπου τρίτος partner είναι η γνωστή μας από τη θέση της στη ΓEK TEPNA, Reggeborgh.
Tο αυξημένο ενδιαφέρον του hyper fund για το ενεργειακό «τοπίο» στην Eυρώπη και τη Nοτιοανατολική Mεσόγειο θεωρείται δεδομένο. Kαι εδώ «κουμπώνει» η συμμαχία με την Glencore για τα EΛΠE, που αποτελούν ένα από τα πλέον σύγχρονα και ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά διυλιστήρια, τα οποία εξελίσσονται σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο. Στα «ατού» τους περιλαμβάνονται οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον, -με την περσινή χρήση να εκτιμάται ότι θα κλείσει με EBITDA περί το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους-, η αυξημένη κερδοφορία και εξαγωγική δραστηριότητα, η μείωση του δανεισμού, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται από τη δραστηριοποίηση στις έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σε συμμαχία με oil mayors, όπως οι Exxon Mobil, Total,Edison, Repsol.
Eάν τηρηθεί, λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται περί τα τέλη του Iανουαρίου, ώστε ακόμη και αν ζητηθούν βελτιωτικές, η ανάδειξη αναδόχου να κλείσει μέχρι το τέλος Mαρτίου.
Από την Έντυπη Έκδοση