Διπλασιάστικαν οι γερμανικές επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης
Μπορεί η κρίση να γονάτισε τη χώρα και να έφερε την Ελλάδα σε μια άτυπη κόντρα με την Γερμανία, όμως οι γερμανοί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, καθώς στην περίοδο 2010 – 2017, οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 5,97 δις. ευρώ από 2,97 δις. ευρώ που ήταν το 2010.
Το γεγονός αυτό αποκτά περισσότερη βαρύτητα εάν λάβουμε υπόψη ότι οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 27,19 δις. από 30,14 δις. ευρώ που ήταν το 2010.
Μάλιστα η Γερμανία το 2017 πέρασε στην πρώτη θέση, πραγματοποιώντας τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2017 αυξήθηκαν κατά 20% και αποτέλεσαν το 22% των συνολικών άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.
Στην κορυφή η Fraport AG
Η μεγάλη αύξηση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2017 οφείλεται κυρίως στην απόκτηση από την γερμανική Fraport AG των περιφερειακών αεροδρομίων. H συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2017 και αφορούσε την παραχώρησης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων για 40 έτη στην κοινοπραξία Fraport Greece, η οποία αποτελείται από την γερμανική Fraport AG, -η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Φρανκφούρτης και άλλα 10 γερμανικά αεροδρόμια (συμμετοχή 73,4%) -και τον ελληνικό Όμιλο Κοπελούζου (συμμετοχή 26,6%), με την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος ύψους 1,2 δισ. Ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή ανερχομένη ετησίως σε 28,6% των λειτουργικών κερδών, αλλά και σημαντικές επενδύσεις στην αναβάθμιση των αεροδρομίων, οι οποίες υπολογίζονται από την κοινοπραξία σε 400 εκατ. Ευρώ για την βελτίωση των εγκαταστάσεων, με ορίζοντα το 2021 και σε συνολικά άνω του 1 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, για την αύξηση χωρητικότητας, την συντήρηση κ.λ.π.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, το 2016 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 120 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων, με 27.000 εργαζομένους και ετήσιο κύκλο εργασιών 7,7 δισ. ευρώ. Μεταξύ των δραστηριοποιουμένων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα συγκαταλέγονται: Deutsche Telekom (δια της εξαγοράς του ΟΤΕ), Bayer, Böhringer-Ingelheim, Nokia-Siemens Networks, Siemens, Lidl, Bosch-Siemens, Beiersdorf, Osram, Henkel, SAP κ. ά.
Σημειώνεται πάντως ότι παρά την σημαντική αύξηση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αυτές δεν αποτελούν παρά ένα πολύ μικρό τμήμα των επενδύσεων που πραγματοποιούν γερμανοί στο εξωτερικό, ενώ η αύξηση οφείλεται σε συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις, όπως η απόκτηση του ΟΤΕ ή των περιφερειακών αεροδρομίων, και όχι σε ευρύτερες επενδύσεις. Επιπλέον οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας παραμένουν καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η δραστική αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων θεωρείται κρίσιμη για την έξοδο από την κρίση και την ανόρθωση της οικονομίας.
Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στην Γερμανία
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το απόθεμα των ελληνικών Άμεσων Επενδύσεων στην Γερμανία το 2017, μειώθηκαν οριακά κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν στα 218,1 εκατ. ευρώ έναντι 225,4 εκατ. ευρώ το 2016 και περίπου 400 εκατ. ευρώ που ήταν πριν την κρίση.
Οι ελληνικές Άμεσες Επενδύσεις στην Γερμανία, σε όρους αποθέματος, αυξήθηκαν το διάστημα 2001-2012 από 154 εκατ. ευρώ το 2001 σε 413,4 το 2012. Την επόμενη διετία θα υποστούν καθίζηση κάτω του επιπέδου του 2002, ενώ από το 2014 και εντεύθεν επανέρχονται και πάλι σε ανοδική πορεία. Οι ελληνικές Άμεσες Επενδύσεις στην Γερμανία υπολείπονται αισθητά, όχι μόνον εκείνων προς γειτονικές χώρες (Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία), οι οποίες αποτελούν διαχρονικά χώρες υποδοχής μεγάλου μεριδίου ελληνικών Άμεσων Επενδύσεων, αλλά και εκείνων που κατευθύνονται προς Ολλανδία, Αυστρία, ΗΠΑ, Χόνγκ-Κόνγκ και λοιπές χώρες.