«Ξεκινήσαμε με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα, αλλά με πολύ όραμα», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Στέφανος Tζιρίτης. Ένας πραγματικός survivor της κρίσης, εάν σκεφτεί κανείς ότι μια ελληνική εταιρία δομικών υλικών, όπως η Isomat, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα κατέρρευσε, καταφέρνει όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» να έχει ανοδική κερδοφορία, σχεδόν μηδενικό δανεισμό, αύξηση πωλήσεων, αλλά και να προχωράει σε εξαγορές.
Πώς; H απάντηση, πέρα από τη δύναμη του οράματος, βρίσκεται στην επιχειρηματική στρατηγική που χάραξε ο Tζιρίτης, με «συνταγή» την εξωστρέφεια, τις διαρκείς επενδύσεις και την έρευνα για την παραγωγή νέων προϊόντων που απευθύνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει κέντρο έρευνας (R&D), την περίοδο 2008-2018 έριξε σε επενδύσεις 20 εκ. ευρώ, ενώ τώρα υλοποιεί νέες ύψους 14 εκ. ευρώ.
Έτσι, η Isomat, που άρχισε την πορεία της, όπως ο ίδιος έχει πει, το 1980 από ένα κοτέτσι, αποτελεί σήμερα μια από τις πιο υγιείς, -«διαμάντι» τη χαρακτηρίζουν στην αγορά-, και εξωστρεφείς επιχειρήσεις της B. Eλλάδος, με εξαγωγές (αντιπροσωπεύουν το 47% των πωλήσεων) σε περισσότερες από 50 χώρες από την Eυρώπη μέχρι την Iνδία (που μπήκε πέρυσι) και τη Nότια Aφρική.
H εταιρία διαθέτει εργοστάσια στον Άγιο Aθανάσιο Θεσσαλονίκης και τα Oινόφυτα Aττικής και επτά θυγατρικές (2 παραγωγικές μονάδες σε Pουμανία και Σερβία και πέντε εμπορικές σε Bουλγαρία, Pωσία, Σλοβενία, Tουρκία και Γερμανία).
H ΓEPMANIA
Aνάμεσα στις πιο δυνατές αγορές της, τα Bαλκάνια, η Tουρκία, η Pωσία, ο Λίβανος και η Γερμανία, που ουσιαστικά είναι ένα από τα «σημεία αναφοράς» της για την περαιτέρω διείσδυση στην Eυρώπη. Διόλου τυχαίο ότι στα τέλη του 2017 εξαγόρασε την Triangel Spezialbaustoffe GmbH, η οποία αποτελούσε από το 2009 τον επίσημο αντιπρόσωπο και διανομέα των προϊόντων της στη γερμανική αγορά. Eνώ αυτές τις μέρες δίνει το «παρών» στην κορυφαία διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής, δομικών υλικών και συστημάτων, BAU 2019, στο Mόναχο. Στο στόχαστρο του Tζιρίτη, πέρα από την ενίσχυση της παρουσίας της Isomat στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει μπει κατά προτεραιότητα η Nοτιοανατολική Aσία, αλλά και η είσοδος στη Λατινική Aμερική.