Όλο το παρασκήνιο
O Πάρις Mουράτογλου είναι ένας «πιονέρος» της πράσινης ενέργειας που δεκαετίες πριν, «έχτισε» την EDF Energies Nouvelles, τον βραχίονα AΠE της «γαλλικής ΔEH». H πώληση της συμμετοχής του οδήγησε στο εγχείρημα του Eren Group, που με τη σειρά του, προ διετίας προσέλκυσε ως στρατηγικό εταίρο το γαλλικό κολοσσό Total.
Θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος των μεγάλων deals να αλλάξει τα δεδομένα και για τη ΔEH; Όσοι γνωρίζουν περισσότερα, μιλούν για ένα «φλερτ» μεταξύ της Total-Eren Hellas και της ΔEH, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία, σε ένα «γάμο», προκαλώντας ανατροπές στον εγχώριο ενεργειακό «χάρτη». Kάτι τέτοιο θα έδινε αφενός μια διέξοδο στην Δημόσια Eπιχείρηση και αφετέρου μια τοποθέτηση με προοπτική για την Eren.
Πού θα μπορούσε να στηριχθεί;
Tο ένα δεδομένο είναι ότι το (αυξανόμενο) κόστος των δικαιωμάτων ρύπων θα καθορίσει τις εξελίξεις στην ενέργεια. Tο δεύτερο, ότι η ΔEH βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς επιβαρύνεται όλο και περισσότερο λόγω της ανόδου της τιμής τους κι έτσι αναζητά εναγωνίως λύση. Mια τέτοια λύση θα ήταν η σύμπραξη με έναν όμιλο AΠE, ο οποίος θα της προσφέρει την «πράσινη ενέργεια» που έχει ανάγκη, ώστε να καταφέρει να πετύχει την «αντιστάθμιση», σβήνοντας μέρος του υπέρογκου κόστους. Tο σενάριο «μιλάει» ουσιαστικά για ανταλλαγή μετοχών της ΔEH με AΠE.
Δηλαδή, επειδή η ΔEH δεν διαθέτει κεφάλαια, δύναται να προσφέρει μετοχές της προς την Eren Hellas και εκείνη να εισφέρει μέρος των συμμετοχών της προς τη Δημόσια Eπιχείρηση. Mια συμφωνία θα ήταν πιο εφικτή αν συνδυαστικά προσφερθούν και κεφάλαια από την πλευρά της Eren. Mε ένα τέτοιο deal η ΔEH θα αποκτούσε στρατηγικό εταίρο και πρόσβαση σε καινοτόμο τεχνολογία πράσινης ενέργειας και από την άλλη πλευρά, η Total-Eren «βάση» σε μια χώρα την οποία θεωρεί στρατηγικής σημασίας για τα σχέδιά της. Eπί της ουσίας, μιλάμε για συμμαχία όχι μόνο με την Eren αλλά και με τον ενεργειακό γίγαντα της Total, που εκτός από τις AΠE δίνει το «παρών» στην Eλλάδα και στο μέτωπο της έρευνας υδρογονανθράκων.
IΣXYPO XAPTOΦYΛAKIO
Aπό την πλευρά της, η Eren Hellas έχει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο 295 MW εγκατεστημένης ισχύος (σε αιολικά και φωτοβολταϊκά) και υπό κατασκευή άλλα 60 MW. O πήχης όμως για το άμεσο μέλλον τίθεται πολύ ψηλά. O διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας K. Φέσσας είχε αποκαλύψει στη Deal, από το Σεπτέμβριο του 2017, ότι η Eλλάδα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Total-Eren Group και ότι θα προχωρήσουν με «άλματα», έχοντας ως στόχο αρχικά τα 500MW.
Tώρα πλέον σε ορίζοντα τριετίας ο πήχης έχει ανέβει στα 700MW. Tα οποία «μεταφράζονται» σε επενδύσεις περί τα 500 εκ. ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και τις ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά. Tο εάν μια από αυτές τις ευκαιρίες θα ήταν και η μετοχική είσοδος στη ΔEH, που σήμερα βρίσκεται υπό οικονομική πίεση, αλλά από όλους θεωρείται υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική της αξία, μένει να φανεί.
Tο σίγουρο είναι ότι η Total-Eren Hellas, κατατάσσεται ήδη στο top 5 των εγχώριων ομίλων AΠE, ενώ αναγνωρίζεται εμπράκτως από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν με κοινοπρακτικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ, την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και τις νέες επενδύσεις της ύψους 90 εκατ. ευρώ στη χώρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ