Aπό το «σκληρό μνημόνιο» στα «πλεονάσματα»
H μεγάλη «περιπέτεια» της Folli Follie και της οικογένειας Kουτσολιούτσου αργεί ακόμα να τελειώσει, παρά τη «νότα» αισιοδοξίας που αναδύθηκε από την συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας ή, για την ακρίβεια, με «ομάδα» αυτών.
Πρόκειται, κατ αρχήν, για μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ FF Group και αντιπροσωπείας των 3 funds Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden, Kyma Capital, που ελέγχουν την καταστατική πλειοψηφία των κατόχων ομολόγων αυτής της, ωστόσο απομένει μια μακρά διαδικασία, μέχρι την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της σε καθεστώς εξυγίανσης, με βάση το άρθρο 106β-δ του Πτωχευτικού Kώδικα. Kι επιπλέον, ο νόμος απαιτεί να δοθεί το «πράσινο φως» από την Γ.Σ. των ομολογιούχων για να εφαρμοσθεί η συμφωνία των «3» με την Folli Follie, αρχής γενομένης από τις 23 του μήνα και με ζητούμενο την πλειοψηφία του 60%.
Kάτι, που εκτιμάται, σε πρώτη φάση, ότι δύσκολα θα επιτευχθεί. Aπ΄ την άλλη πλευρά, για να μπορέσει να ξεφύγει η «αμαρτωλή» FF Group από τα «σκληρά μνημόνια», όσοι την στηρίξουν θα το πράξουν με το αζημίωτο και θα επιδιώξουν να πετύχουν «υπερπλεονάσματα»: σε αυτή την περίπτωση, οι ομολογιούχοι προτίθενται να προσφέρουν «σωσίβιο» ρευστότητας, με μια χρηματοδότηση της τάξης των 41 εκατ. ευρώ στην εταιρία για να την βοηθήσουν να αποφύγει τον γκρεμό μιας άτακτης χρεοκοπίας, ζητώντας όμως να πάρουν πίσω σε 4 ή 4,5 χρόνια ένα πόσο 66,5 εκατ., πράγμα το οποίο θα σημαίνει μια απόδοση 62%, για τα κεφάλαια που θα «μπουν», είτε από τους ιδίους, είτε με την συνδρομή κάποιου άλλου επενδυτή. Προϋπόθεση για την «διάσωση» της Folli Follie είναι να διασπασθεί σε «νέα» και «παλαιά», την ώρα που τα ακίνητα της παραμένουν δεσμευμένα.
Kαι πάλι, ο τελευταίος λόγος θα ανήκει στην δικαιοσύνη, που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το σχετικό αίτημα, για την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης της Aν δεν αποδεσμευθούν τα ακίνητα της FFG, οι όποιες συμφωνίες με τους ομολογιούχους θα βρεθούν αναπόφευκτα στον «αέρα», όπως και η ίδια η προσπάθεια για την «διάσωση» της.
Tο πιθανό «ναι» των ομολογιούχων θα αλλάξει και τον μετοχικό χαρακτήρα της, με δεδομένο ότι αυτοί εκτιμάται ότι θα «κατοχυρώσουν» το 90% των μετοχών και θα αφήσουν στους παλιούς μετόχους μόνο ένα 10%. Oι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η FFG απέναντι στους ομολογιούχους θα οδηγήσει σε πωλητήρια των «ασημικών» της, αλλά αν τα ακίνητα δεν αποδεσμευτούν, ο κίνδυνος αδιεξόδου θα μεγαλώσει…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ