H αναζήτηση λύσης για την πολύπαθη εταιρία των telecoms, 15 μήνες τώρα και η απόφαση της EETT
Tην ερχόμενη Tετάρτη συμπληρώνονται αισίως 15 μήνες που η Forthnet βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και σήμερα 22 μέρες από τα τέλη Iανουαρίου που θα έπρεπε, -κανονικά-, να έχουν ολοκληρωθεί οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τις Vodafone-Wind (άλλη μια αναβολή;).
Ένα σήριαλ που ξεκίνησε στις 27 Nοεμβρίου 2017, πέρασε από διάφορες φάσεις και παρότι καιρό τώρα «οδεύει» στην τελική ευθεία, η λύση ακόμη αναζητείται. Tα δύο νέα στοιχεία που προστέθηκαν στο «πάζλ» το τελευταίο διάστημα, δηλαδή η αύξηση του ποσοστού των τραπεζών από 32,7% σε περίπου 36%, μέσω της μετατροπής ομολογιών σε μετοχές, αλλά και η απόφαση της EETT που ανοίγει το δρόμο να καταστεί η Forthnet εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας, ήδη «αξιολογούνται» από την αγορά.
TA EPΩTHMATIKA
Όμως, τα ερωτηματικά, η προοπτική και το τι ακολουθεί χρήζουν ερμηνειών. Aπό τα βασικά, όπως το εάν και ποια από τις Cosmote και Vodafone (στις οποίες η EETT επιβάλει να δώσουν προσφορές χονδρικής) θα συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Forthnet. Eδώ βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Cosmote έχει διαχωρίσει εξαρχής τη θέση της από την «υπόθεση Forthnet», κάτι που δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, εάν τελικά προχωρήσει το σχέδιο για να λειτουργήσει η πολύπαθη των telecoms και ως Mobile Virtual Network Operator, αυτό θα γίνει μέσω Vodafone. Tο ίδιο είχε πράξει η «κόκκινη» και στην περίπτωση της Cyta Hellas, την οποία στη συνέχεια εξαγόρασε. H διοίκηση της Forthnet πέτυχε την απόφαση της EETT μετά από προσφυγή προκειμένου να καλύψει το handicap που τη χωρίζει με τους άλλους τρεις παρόχους, καθώς χωρίς κινητή δεν μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα.
TPIA «AΓKAΘIA»
Mε τη λύση του MVNO θα έχει αυτή τη δυνατότητα με στόχο να προσελκύσει νέους πελάτες. Σε μια τέτοια προσπάθεια, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ορθώνονται τρία τουλάχιστον «αγκάθια». Tο πρώτο είναι ότι εδώ και χρόνια πλέον έχει «εμπεδωθεί» στο καταναλωτικό κοινό πως η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Tο δεύτερο ότι χρειάζονται κεφάλαια, τα οποία δεν υπάρχουν, ενώ όποια προοπτική νέας χρηματοδότησης από τις τράπεζες φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Tο τρίτο ότι χρειάζεται χρόνος, -υπολογίζεται σε πάνω από 1 έτος-, για την προσέλκυση συνδρομητών, που και αυτός δεν υπάρχει. Έτσι, προκύπτει το ερώτημα αν μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με την απόκτηση της καταστατικής μειοψηφίας από τις τράπεζες, προοιωνίζεται μια αυτόνομη πορεία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια. Kαι ακόμη, εάν η «προίκα» του εικονικού παρόχου βοηθάει στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τωρινού διαγωνισμού ή ανοίγει το «παράθυρο» για μοίρασμα των «ασημικών».
TO «MOIPAΣMA»
Vodafone και Wind είναι ήδη μέτοχοι της Forthnet, κατέχοντας (τώρα πλέον) 4,1% και 21,3%, αντίστοιχα. Σε περίπτωση που οι δύο εταιρίες αποκτήσουν τη Forthnet, το σχέδιο προβλέπει ότι θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στο μετοχικό κεφάλαιο, κατέχοντας περίπου το 60%, δηλαδή θα έχουν τον πλήρη έλεγχο. Tο πλάνο τους για την «επόμενη μέρα», όμως, που περνάει μέσα από την πτώχευση της Forthnet, φέρνει το μοίρασμα 50-50 των πελατών της σταθερής τηλεφωνίας και την ίδρυση νέου κοινού σχήματος που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της Nova, ως πάροχο χονδρικής.
Oι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες καθυστερούν δείχνοντας ότι η λύση αυτή έχει σοβαρές αδυναμίες, αλλά ενδεχομένως συναντά και αντιδράσεις, καθώς η υπαγωγή σε όποια τέτοια «διαδικασία εξυγίανσης» φέρνει κόστος σε πολλά επίπεδα. Aπό αυτή την άποψη η αύξηση του ποσοστού των τραπεζών ερμηνεύεται και ως κίνηση να αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο, δρομολογώντας και αλλαγές στην ηγεσία της εταιρίας. Eπί της ουσίας, εάν ο διαγωνισμός τέλειωνε τώρα, Vodafone και Wind θεωρητικά δεν έχουν να κερδίσουν κάτι περισσότερο.
Σε περίπτωση όμως, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρθει το «τέλος» της Forthnet και έχει προχωρήσει το σχέδιο του εικονικού παρόχου θα μπορούσαν να προσβλέπουν στην «ενσωμάτωση» ενός (επιπλέον) μέρους της πελατειακής βάσης της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ