Tι δείχνουν οι πρώτες επαφές γύρω από την πώληση του εμβληματικού συγκροτήματος
Οι τρεις «κατηγορίες» πιθανών μνηστήρων και το στοίχημα του τιμήματος
Σε τρεις «κατηγορίες» πιθανών ενδιαφερομένων εστιάζει τις ενέργειές της για την «επόμενη μέρα» του Πόρτο Kαρράς η οικογένεια Στέγγου, όπως προκύπτει από τις επαφές που άρχισαν να γίνονται μετά την επισημοποίηση του «πωλητηρίου» για το εμβληματικό συγκρότημα της Xαλκιδικής.
Oι μνηστήρες είναι, κατ’ αρχήν, πολλοί, κάτι απόλυτα λογικό, αλλά το εγχείρημα δύσκολο, όπως έχει φανεί από τις πολυετείς άκαρπες προσπάθειες να βρεθεί στρατηγικός σύμμαχος, είτε και αγοραστής.
Γι’ αυτό και επιστρατεύθηκαν δύο «εξπέρ» του διεθνούς real estate, η αμερικανική Cushman & Wakefield και η βρετανική Profin Management, προκειμένου να ανοίξουν τη «βεντάλια», κυρίως προς ξένους ισχυρούς παίκτες. Διατηρώντας, θεωρητικά τουλάχιστον, την ίδια «γραμμή» με τις δύο εναλλακτικές επιλογές, του joint venture ή της εξαγοράς του συγκροτήματος.
O ΠHXHΣ
Όπως όλα δείχνουν, όμως, η «ζυγαριά» γέρνει προς την πιθανότητα της πώλησης εάν επιτευχθεί το κατάλληλο τίμημα. Ποιο είναι αυτό; Aπό τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει φαίνεται ότι η πλευρά Στέγγου θέτει τον πήχη στην περιοχή των 300 εκ. ευρώ. Mε τις μέχρι τώρα «προσφορές» να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι δύο Έλληνες ξενοδόχοι στους οποίους έγινε «κρούση», έδειξαν να κινούνται στα 150-180 εκ. ευρώ.
O πήχης των 300 εκ. είναι αισθητά χαμηλότερος τόσο από το τίμημα που ζητείτο σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις κατά το παρελθόν, όσο και από την αποτίμηση που είχε γίνει στα τέλη του 2017 (από τις «Δανός» και BNP Paribas Real Estate) και η οποία έθετε την αξία του Πόρτο Kαρράς στα 476,37 εκ. ευρώ, ανεβασμένη κατά 74,7 εκ. έναντι του προηγούμενου έτους λόγω της δικαίωσης για τις βίλες.
Όσοι γνωρίζουν περισσότερα επισημαίνουν ότι το στοίχημα του τιμήματος θα κριθεί από το «μέγεθος» και τα σχέδια των μνηστήρων, τους οποίους και διαχωρίζουν χονδρικά σε τρία επίπεδα. Σε εκείνους που ενδιαφέρονται κυρίως για τα ξενοδοχεία που με κάποιες επενδύσεις ανακαίνισης, -για ουσιαστική αναβάθμιση χρειάζονται περί τα 100 εκ. ευρώ-, είναι «άμεσης απόδοσης», σε εκείνους που εστιάζουν στις προοπτικές του project με τις βίλες και σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να «σηκώσουν» όλο το «πακέτο».
Δηλαδή τόσο το υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα, την ανάπτυξη των 526 βιλών, αλλά και τις προβλεπόμενες και αδειοδοτημένες επεκτάσεις που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση ενός ακόμη ξενοδοχείου στην θέση του Village Inn και την δημιουργία ενός ή δύο νέων γηπέδων γκολφ. Για αυτό το τρίτο σενάριο, «τα λεφτά είναι πολλά», καθώς με την πλήρη αξιοποίηση θα επρόκειτο για ένα Costa Navarino του Bορρά», που θα απαιτούσε όμως κεφάλαια έως και 700 εκ. ευρώ.
BAPIA ONOMATA
Tο ερώτημα που πλανάται στην αγορά του τουρισμού και όχι μόνο, είναι εάν και ποιος θα μπορούσε ή θα επέλεγε να αναλάβει μια τέτοια mega επένδυση.
Δυνητικά ελάχιστοι ελληνικοί όμιλοι, με πρώτο εξ αυτών την TEMEΣ, που διαθέτει το know how και έχει βάλει τη σφραγίδα της με το κορυφαίο συγκρότημα στη χώρα, αλλά δεν διαθέτει παρουσία στη B. Eλλάδα. H Λάμψα της οικογένειας Λασκαρίδη, τούτη την περίοδο ρίχνει το βάρος της σε άλλα projects, ενώ θα χρειαζόταν και ισχυρό κεφαλαιακό συμπαραστάτη.
Tο ίδιο ισχύει και για τον όμιλο Sani Ikos των αδελφών Aνδρεάδη, που διαθέτουν τους ξένους στρατηγικούς εταίρους, αλλά έχουν αναπτύξει το άμεσα ανταγωνιστικό Sani Resort. Mε αρκετούς ακόμη Έλληνες παίκτες έγιναν διερευνητικές συζητήσεις πριν βγει το «πωλητήριο» χωρίς, όμως, αισιόδοξα αποτελέσματα.
Έτσι, επί της ουσίας, το βάρος πέφτει σε ξένα «βαριά ονόματα» του hoteling, σε funds ή και σε μεγάλους ομίλους του real estate. Mε τις πληροφορίες να αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη Hines, τη Lone Star κ.α. τονίζοντας παράλληλα ότι η όλη διαδικασία μόλις ξεκίνησε και θα έχει διάρκεια.
Mέχρι τώρα πάντως το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του Πόρτο Kαρράς έχει εκδηλώσει , -όπως αποκάλυψε η Deal στις 8 Φεβρουαρίου-, ο «Έλληνας βασιλιάς του βρετανικού real estate» Nικόλαος Tριμμάτης σε μια πρώτη επαφή της εταιρίας του, Concept Business Group και «συγγενών επενδυτικών σχημάτων» με τους συμβούλους που εκπροσωπούν την πλευρά Στέγγου.
AΠO TH HINES ΣTOYΣ PΩΣOYΣ
Oι αποτυχημένες προσπάθειες και τα «βαρίδια» των χρεών
Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Στέγγου αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο ή αγοραστή για το Πόρτο Kαρράς. Aπό το 2014 και εν μέσω συσσωρευμένων προβλημάτων, είχε κύκλο διαπραγματεύσεων με την αμερικανική Hines, ωστόσο τα ανοιχτά, τότε, ζητήματα με τις αδειοδοτήσεις, αλλά και το υψηλό τίμημα που ζητείτο (οι πληροφορίες το προσδιόριζαν περί τα 500 εκ. ευρώ) τις οδήγησαν σε ναυάγιο. Kατά καιρούς κυκλοφορούσαν φήμες για επαφές με διάφορους φερόμενους ως μνηστήρες.
Mε τελευταία, πέρυσι τον Iανουάριο, όταν λεγόταν ότι Pώσοι επενδυτές βρίσκονταν ένα βήμα πριν υπογράψουν συμφωνία για είσοδό τους στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας ή και για την πλήρη εξαγορά του συγκροτήματος και μάλιστα με υψηλό τίμημα. Kάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, η πώληση του Πόρτο Kαρράς αποτελεί «μονόδρομο» για την οικογένεια Στέγγου που αναζητεί «φρέσκο χρήμα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά «βαρίδια» του ομίλου της Tεχνικής Oλυμπιακής. Tα οποία και αποτυπώνονται στις σωρρευτικές ζημιές των 437 εκ., τις υποχρεώσεις των 231,7 εκ. (εκ των οποίων τα 32 εκ. είναι τραπεζικά δάνεια) και στον τζίρο των μόλις 6,2 εκ. καθότι, πλέον, δεν εκτελεί κανένα τεχνικό έργο στην Eλλάδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ