Την αλλαγή του προφίλ της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτή κινείται, ανέδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Βασίλης Αποστολόπουλος, ως πρωταρχική εθνική προτεραιότητα προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε την ανάγκη ενός «συνασπισμού των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, των ηγετών ανά κλάδο, των πολλαπλασιαστών μέσα στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, που θα αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα που θα μπορέσει να εργαστεί, να πιέσει, και να επιβάλει την νέα Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ έστειλε το μήνυμα πως «δεν υπάρχει πια χώρος και περιθώριο στην Ελλάδα για εκείνες τις κακές πρακτικές, που μάστιζαν την ελληνική επιχειρηματικότητα και συμπαρέσυραν σε δυσφήμηση συχνά και το υγιές επιχειρείν: Τέρμα στο παρασιτικό επιχειρείν, την κρατικοδίαιτη προσέγγιση, και συνολικά εκείνη την επιχειρηματικότητα που δεν επιδιώκει να προκόψει με το σπαθί της στο στίβο της ανταγωνιστικότητας, αλλά κακοδιαχειρίζεται δάνεια, μεταβάλλεται σε στρατηγικό κακοπληρωτή, διαβρώνει τη συνείδηση των στελεχών και των συνεργατών της, και βλάπτει το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας μας».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν «περιθώρια για άλλα διεθνή και εγχώρια σκάνδαλα» και ότι «δεν αντέχει η χώρα, το τραπεζικό σύστημα, και το χρηματιστήριό μας άλλα πλήγματα αξιοπιστίας από τέτοιας έκτασης κακοδιαχείριση». Δεν είναι απλά ανεύθυνο, είναι καταστροφικό και εγκληματικό, υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ παρουσίασε και τις θέσεις της για την ελληνική επιχειρηματικότητα: «Χρειάζεται μείωση της φορολογίας στα νομικά πρόσωπα. Όπως εξίσου αναγκαία είναι η απομείωση της γραφειοκρατίας και ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του πλαισίου μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα» ανέφερε.
Αντίστοιχα κρίσιμη και επιτακτική χαρακτήρισε την «ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης», αντιμετωπίζοντας τα πλέον άριστα χαρτογραφημένα ζητήματα της κακονομίας και της πολυνομίας.
Επίσης, υποστήριξε πως ένα καλύτερο νομικό και φορολογικό περιβάλλον, με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ένα πλαίσιο φιλικότερο προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, το επιχειρείν και τις επενδύσεις – εγχώριες και ξένες, θα συμβάλει άμεσα στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Σημαντικά περιθώρια για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εκτιμά πως θα δώσει και η μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η Ένωσή μας ήταν ο πρώτος επιχειρηματικός φορέας που έθεσε το θέμα σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, οργανώνοντας μάλιστα την πρώτη σχετική αποστολή στη γερμανική Βουλή, όπου έθεσε το θέμα απευθείας στις αντιπροσωπείες βουλευτών όλων των κομμάτων πλην του AFD» επισήμανε.
Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλοντας επίσης και στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ενέταξε και την ίδρυση της ΕΕΝΕ International, «τον διεθνή βραχίονα της Ένωσης, που με σειρά δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στοχεύει να συμβάλει ενεργά στην γεφύρωση ελληνικών και ξένων εταιριών, στην προώθηση συνεργασιών και συνεργειών αμοιβαίας ωφέλειας, που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας σε όλο το φάσμα του παραγωγικού κύκλου».
Associated Institutional Membership
Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, ανακοίνωσε από το βήμα του Φόρουμ το θεσμό του “Associated Institutional Membership”. Είναι μία πρωτοβουλία της Ένωσης που στόχο έχει να τιμήσει τον παραδοσιακό της ρόλο ως γέφυρας των παραγωγικών δυνάμεων και φορέων του τόπου, καθώς και την εξωστρέφειά του, εξήγησε. Στον άξονα αυτό, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, θα μπορούν να εγγράφονται «τιμής ένεκεν» με χορηγία της Ένωσης ως «συνδεδεμένα θεσμικά μέλη» πολλαπλασιαστές του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που συμμετέχουν στον καίριο εθνικό διάλογο για την θωράκιση της ανάκαμψης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, προσέθεσε.
Υπεγράφη η «Διακήρυξη των Δελφών»
Με τον πρόεδρο της «Διεθνούς Πλατφόρμας για την Συνεργασία» Ερόλ Γιουζέρ, ο κ. Αποστολόπουλος υπέγραψε τη «Διακήρυξη των Δελφών» που αποτελεί, όπως είπε, «απόρροια της ιδιαίτερα επιτυχούς αποστολής της ΕΕΝΕ στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο». Η σημαντική αυτή πλατφόρμα της γείτονος, βρίσκεται υπό την αιγίδα της Τουρκικής Προεδρίας, και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ΕΕΝΕ, καθώς στοχεύει στην προαγωγή επιχειρηματικών συνεργασιών, τη γεφύρωση επενδύσεων και την διευκόλυνση αμοιβαία επωφελών project και συνεργειών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστολόπουλος είπε πως η Διακήρυξη αυτή αποτελεί κοινή πεποίθησή μας, πως πρωτοβουλίες σαν αυτή, ενισχύουν το γόνιμο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα – και συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προαγωγή των διμερών σχέσεων. Η «Διακήρυξη των Δελφών» σηματοδοτεί την αρχή μίας σημαντικής συνεργασίας, επισήμανε καταληκτικά, και εκφράζοντας την ΕΕΝΕ, είπε πως θα επιδιώξει να τη βαθύνει στρατηγικά το επόμενο διάστημα, με σειρά πρωτοβουλιών σε επιχειρηματικό επίπεδο.