Τι αναφέρει το πόρισμα
Με μια… χαρακτηριστική απόφαση κοινοποιήθηκε χθες το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που δεν είχαν προχωρήσει στη διαδικασία διευθέτησης με την Ανεξάρτητη Αρχή, όσον αφορά στην υπόθεση των διαγωνισμών δημοσίων έργων.
Το πόρισμα δείχνει ότι τελικά η μεταχείριση μεταξύ των ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών είναι… διαφορετική καθώς οι αποφάσεις φαίνεται να είναι πιο… μαλακές για τους ξένους ομίλους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει και σχετικό άρθρο του capital.gr υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε βαρύτατα πρόστιμα, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, στις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρείες.
Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είχε αγγίξει, τότε, τις εμπλεκόμενες μεγάλες ξένες τεχνικές εταιρείες και ορισμένες εγχώριες, μικρότερου μεγέθους, οι οποίες είχαν αρνηθεί να προσέλθουν σε διαδικασία διευθέτησης.
Πρόστιμα
Σύμφωνα με το πόρισμα που κοινοποίησε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβάλλονται πρόστιμα σε λιγοστούς μόνο ξένους παίκτες από τον μεγάλο αριθμό των αλλοδαπών τεχνικών ομίλων, που επί σειρά δεκαετιών διεκδικούσαν και αναλάμβαναν έργα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της Ε.Α., επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους:
-22,2 εκατ. ευρώ στην (μητρική και θυγατρική) ισπανική FCC Construccion
-10,7 εκατ. ευρώ στην (μητρική και θυγατρική) Alpine Bau, που έχει χρεοκοπήσει
-1,3 εκατ. ευρώ στην Archirodon group και
-108.000 ευρώ στην τεχνική εταιρεία Ιακώβου
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, τίθενται εύλογα ερωτήματα που σχετίζονται με:
– την ταχύτατη ολοκλήρωση από την ανεξάρτητη αρχή του ελληνικού σκέλους της υπόθεσης των προσυνεννοήσεων στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, όταν απαιτήθηκαν δύο ακόμη χρόνια, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, για να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ε.Α. ως προς τις ξένες εταιρείες, που δεν είχαν προχωρήσει σε διαδικασία διευθέτησης.
– την επιβολή, τουλάχιστον, χρηματικών προστίμων σε ξένους, γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων, ομίλους, που επί σειρά δεκαετιών αναλάμβαναν, ως επικεφαλής κοινοπραξιών, μεγάλα δημόσια έργα.
Πάντως, οι εταιρείες που δεν προχώρησαν στη διαδικασία διευθέτησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με χρηματικό ή άλλου είδους πρόστιμο εκτιμάται ότι δεν θα είναι σε θέση, πλέον, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, για χρονικό διάστημα έως τρία χρόνια. Διατηρούν βέβαια, τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στον αντίποδα, οι ελληνικές εταιρείες, που προχώρησαν στη διαδικασία της διευθέτησης, είναι σε θέση να συμμετέχουν, κανονικά στους διαγωνισμούς.
Να σημειωθεί ότι για αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών, που έχουν χρεοκοπήσει, όπως η Αττικάτ και η ΑΛΤΕ ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, όπως η Μηχανική και η Βιοτέρ, η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι συμμετείχαν σε νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά παρήλθε το προβλεπόμενο χρονικό όριο επιβολής προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.