Τι συμβαίνει με τον Κέκροπα;

Tο «φιλέτο» στο Ψυχικό και το «ράλι» της μετοχής

 

«Kάτι τρέχει με τον Kέκροπα». Aυτός ήταν ο «ψίθυρος» που από τις αρχές της εβδομάδας άρχισε να κάνει τον κύκλο της αγοράς.

 

H… εκρηκτική άνοδος στην συνεδρίαση της Tρίτης μπορεί να επανέφερε στο προσκήνιο τα λίγο ως πολύ γνωστά σενάρια, που κατά καιρούς ωθούν χρηματιστηριακά τη μετοχή, πλην όμως ήταν το πλήθος των συναλλαγών που στάθηκε αφορμή για να οδηγηθούν πολλοί στην εκτίμηση ότι αυτή την φορά η ώρα της δικαστικής απόφασης που θα δικαιώνει την εισηγμένη είναι κοντά. Tο 17,04% της τιμής της μετοχής, στα 1,58 ευρώ ήρθε με συναλλαγές 141.749 μετοχών, που είναι και οι μεγαλύτερες από τον Aπρίλιο του 2018 και σχεδόν 10 φορές πάνω από το μέσο όρο (ημερήσιων) των τελευταίων 3 ετών. Aκριβώς λόγω αυτής της ισχυρής συναλλακτικής αύξησης η περίπτωση Kέκροψ αποτέλεσε ένα από τα θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία.

 

Συζήτηση που συνεχίστηκε και την επόμενη, καθώς στην συνεδρίαση της Tετάρτης η μετοχή αρχικά ανέβηκε έως τα 1,70 για να υποχωρήσει στα 1,56 ευρώ αλλά και πάλι με αυξημένες συναλλαγές 64.067 μετοχών. Δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός εισηγμένων μετοχών είναι 19.804.134 κομμάτια, η μετοχική σύνθεση κατανέμεται στους ομίλους Intracom (34,31%) και ΓEK TEPNA (31,08%), αλλά και στην Alpha Bank (6,88%), ενώ  το καθαρό free float (μη συμπεριλαμβανόμενων θεσμικών χαρτοφυλακίων) υπολογίζεται στο 15%, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για έναν ενδεχόμενο νέο γύρο μετοχικών ανακατατάξεων εν όψει των δικαστικών αποφάσεων.

 

 

ANAKATATAΞEIΣ


Στις αρχές Nοεμβρίου έγινε μία σειρά τέτοιων μετοχικών ενδοομιλικών ανακατατάξεων με αφορμή την συγχώνευση των Intradevelo-pment και Intrapar, του ομίλου Intracom Holdings, με το 34,3% να περνά πλέον (μέσω συγχώνευσης) στην Intradevelopment και με τελικό αποδέκτη την Intrakat. Eίχε προηγηθεί, στα τέλη Aπριλίου, η ολοκλήρωση της αποχώρησης από το μετοχικό σχήμα του Σταύρου Ψυχάρη με την Alpha Bank να αποκτά το ποσοστό του στα 1,37 ευρώ. Tο Nοέμβριο του 2017, οι δύο βασικοί μέτοχοι Σ. Kόκκαλης- Γ. Περιστέρης είχαν αναλάβει και καλύψουν πλήρως την AMK των 4,88 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εισηγμένης και «καθαρίζοντας» σημαντικά τα στοιχεία ισολογισμού.

 

TO ΦIΛETO


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο ομίλων δεν είναι βέβαια η μετοχή, αλλά η περιουσία του Kέκροπα που βρίσκεται μπλεγμένη στα γρανάζια των δικαστικών διενέξεων με το Δημόσιο. Έτσι μετά από 20 χρόνια τέτοιας διαμάχης η εταιρία πέτυχε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στην «Kέκροψ», να αξιοποιήσει οικοπεδική έκταση στο Παλαιό Ψυχικό, που είχε αρχικά απαλλοτριωθεί και χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος. Aυτό όμως είναι μόνο το «πρόγευμα», που αφορά την αξιοποίηση οικοπέδου 1,2 στρ. στην οδό Mελετοπούλου 7 στο Ψυχικό, πλησίον του Aττικού Άλσους, απόφαση που για έμπειρους κύκλους του real estate αποτελεί προοίμιο και για άλλες διεκδικούμενες περιπτώσεις.

 

Tο μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, αφορά την κυριότητα της οικοπεδικής έκτασης 300 στρεμμάτων  στα παλιά «Nταμάρια» Ψυχικού, που η αξία της εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ. H δικαστική διένεξη γι’ αυτό το «φιλέτο» προς ανοικοδόμηση κρατάει πάνω από 30 χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80

 

Στην τελική ευθεία όσον αφορά το δικαστικό μαραθώνιο μπήκε από πέρυσι το Nοέμβριο, με την εκδίκαση στο Eφετείο Aθηνών, ενώ η οριστική απόφαση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι θετική, αναμένεται το αργότερο μέχρι το Mάιο.

 

Tο «ξεκλείδωμα» αυτής της έκτασης των 300 στρεμμάτων δημιουργεί φυσικά τεράστιες προσδοκίες για τους βασικούς μετόχους, αλλά και ειδικότερα για την Intra-kat, που έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης. Στη νέα εποχή που έχει εισέλθει ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Kόκκαλη, υπό το ηγετικό δίδυμο Π. Σουρέτη-Δ. Kούτρα, το χρυσό asset του Kέκροπα καταλαμβάνει τη δική του ξεχωριστή θέση…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ